Гост
19 Май 2012, 19:37:03
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

100 лв 80 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Размножаване на Търнаров гекон (Pachydactylus turneri)  (Прочетена 394 пъти)
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 833

::: Geckoholic :::

« -: 31 Юли 2011, 10:14:03 »

Вчера вечерта поредните два мъника ме изненадаха приятно  Smiley  Drink beer

Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
радко
4 кожи

Активен Активен

Публикации: 74

« Отговор #1 -: 04 Август 2011, 17:48:32 »

Браво на 100yan за хубавата тема.  Applause Applause Applause
През пролетта си взех от теб двойка гущерчета. Както предполагаше оказаха се мъжко и женско. Та имам няколко въпроса:
1. Могат ли да имат поколение през този размножителен сезон?
2. Зависи ли полът на малките от температурата на инкубиране?
3. В какво женската снася яйцата? Трябва ли да слагам нещо или може в кварцовия пясък?
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 06 Август 2011, 20:19:05 »

Както предполагаше оказаха се мъжко и женско.

Smiley Drink beer

1. Могат ли да имат поколение през този размножителен сезон?

Могат, но по принцип е желателно да са поне на 8-10 месеца. По този начин си сигурен, че са се развили достатъчно и снасянето няма да навреди на растежа и развитието на женската.
Колко са горе-долу на дължина в момента?

2. Зависи ли полът на малките от температурата на инкубиране?

Да, при този вид има температурно детерминиране на пола. За момичета е желателно да инкубираш на около 27, за момчета на 29-30. При инкубацията е важно да не държиш висока влажност на субстрата. Техните яйца са с твърди черупки (но сравнително тънки, така че внимавай при преместването на яйцата) и при висока влажност може някое от яйцата да се спука поради вътрешно налягане. Евентулно може да се увеличи влажността на субстрата преди излюпването на малките, тъй като така първото линеене на новоизлюпените гекончета (то протича почти веднага след излюпването) минава много по-лесно.

3. В какво женската снася яйцата? Трябва ли да слагам нещо или може в кварцовия пясък?

Аз им слагам кутия с пякък. Женската редовно снася там:

Дори и да не й сложиш специално кутия, тя пак ще намери къде да снесе - може да понатрупа пясък в някой ъгъл, или под кора или камък в терариума.  Thumb up Проблемът при такова снасяне е основно за теб: от една страна не можеш да контролираш добре температурата по време на инкубация; от друга - по-трудно ще намериш яйцата, ако решиш да ги отделяш.

Успех в начинанието!
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
радко
4 кожи

Активен Активен

« Отговор #3 -: 26 Октомври 2011, 15:54:57 »

Мъжкият ми гекон е с няколко см по-голям от женската. Това нормално ле е или женската не се е доразвила още? Тъй като женската, както съм споменал в друга тема, има проблеми реших да оставя размножаването за другата година. Кога ще започнат да се чифтосват, за да знам кога да ги разделя.
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 26 Октомври 2011, 19:02:36 »

Мъжкият ми гекон е с няколко см по-голям от женската. Това нормално ле е или женската не се е доразвила още?

Нормално е мъжкият да е по-едър.

Активен

радко
4 кожи

Активен Активен

« Отговор #5 -: 26 Октомври 2011, 20:58:03 »

А кога да ги разделям?
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 26 Октомври 2011, 22:59:08 »

Трудно е да се каже. Ти най-добре си познаваш животните.
Като цяло, лесно можеш да познаеш кога встъпват към размножаване по токуването на мъжкаря - токува тихо, но често през разгара на брачните игри и трудно би ти убягнало от вниманието. Женската ако не е във форма, вероятно няма да го допуска. Ако обаче усетиш, че я тормози и предвид състоянието й, би следвало веднага да ги разделиш. При мен се размножават през топлата част на годината, но ако им поддържаш високи температури целогодишно, може и сезонът да не оказва такова влияние.

Настрана от размножаването, ако женската е зле и има шанс мъжкарят да не й позволява да се храни спокойно (знам за такива случаи) е добре да ги разделиш. Тя прояде ли? (спомням си, че беше споменал, че и мъжкият не се храни редовно)
Активен

333_Petko_333
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 69

« Отговор #7 -: 03 Декември 2011, 17:26:46 »

Страхотни са Shocked Shocked ShockedДа са ти живи и много лакоми.Честито. Smiley Smiley Smiley
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 22 Март 2012, 23:35:56 »

Ето малко снимки и от поколение 2012.

По едно време в началото на годината мислех, че женската почива, а тя - снасяла, снасяла, та чак ги наредила като броеница /визирам 6-те яйца вдясно; по-едрото вляво е на друг вид; двете черупки са от успешно излезли на бял свят гекончета/; снася по 2, но ги е снасяла на едно и също място без да ги покрива със субстрат и те са прилепнали - същинско произведение на изкуството...

А това е мъник №5, който се пръкна днес почти в ръцете ми  Smiley

Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC