Гост
22 Май 2012, 09:54:17
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

100 лв 80 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Проблеми при съжителство на леопардови гекони  (Прочетена 456 пъти)
ivo_pld
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 174

« -: 17 Септември 2011, 07:20:41 »

Във връзка с постовете от др. теми,мисля,че тема и върху този проблем ще е много полезна.Аз лично нямах представа,че проблемите при съвместното съжителство могат да са толкова големи (абстрахирам се от крайните случаи на откъснати опашки).
Аз лично имам 2-ка,която живее в терариум 45х45х45.Нещата,които ме притесниха,че установявам някои от симптомите за,които се говореше,че са признак на тормоз.Отдавна ми бяха правили впечатление,но не съм ровил по темата.  Sorry
Мъжкият ми гекон се храни 2 пъти по-малко от женската,но като количество приета храна ми се струва нормално.По 3-4 щурчета на хранене, 2 пъти в седмицата,докато женската хапва около 6-7 щурчета на хранене.Забравих да кажа,че предимно храня геконите си ръчно,рядко ги оставям да ловуват.Когато съм ги оставял да ловуват сами,съм виждал дори женската да напада мъжкия.
Геконите са при мен от около половин година,като за това време,женската видимо дръпна в размера,докато мъжкия не е помръднал,въпреки че си сменя кожа,храни се "без проблемно" и т.н.
През размножителния сезон геконите,дадоха поколение.
Др. по отношение на поведение е,че мъжкия не му пречи да бъде пипан,гален,докато женската бяга,като дявол от тамян.
Активен

Ако мислиш, че не можеш да направиш нещо - прав си. Ако мислиш, че можеш - пак си прав.
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 834

::: Geckoholic :::

« Отговор #1 -: 17 Септември 2011, 07:42:25 »

През размножителния сезон геконите,дадоха поколение.

В този случай е добре е да дадеш малко повече инфо за размножаването, тъй като параметрите му са един добър критерий оценка на състоянието на животните:

1) колко яйца снесе женската?
2) колко от тях бяха оплодени?
3) колко от оплодените се излюпиха?
4) в какво състояние са малките гекончета?

Не би трябвало да има кой знае какъв конфликт между мъжкар и женска. Нормално е женските да са малко по-лакоми и съответно да трупат повече (поне при моите е така).
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
ivo_pld
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 17 Септември 2011, 11:36:11 »

Женската е на 1 годинка и снесе 2 яйца и двете бяха оплодени и двете се излюпиха.Седмица след излюпването умря едното геконче,не се беше затворило мястото с връзката,с пъпната връв.Седмица след първото загина и второто при грешки при транспортирането му.  Cry Тъй че и двата бебока заминаха.
М/у др. ти спомена,че гледаш всеки от геконите си отделно.Какви са размерите на терариумите им?
Активен

Ако мислиш, че не можеш да направиш нещо - прав си. Ако мислиш, че можеш - пак си прав.
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: 17 Септември 2011, 19:25:15 »

Терариумите, които ползвам са два типа:

1) 50х25х30 (дшв) - с тези започнах;
2) 30х35х20 (дшв) - тези си ги правих по поръчка, за да ми се събират по 2 на рафт от стилаж;

Двете кутии, в които държа зрели гекони са с параметри 30х20х15 - малки са, но са временни квартири.

След около месец се местя на ново място, където животните ще имат по-голямо помещение и ще има обновяване на оборудването. Като му дойде времето, живот и здраве, ще кача снимки.

Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
Lambretta
4 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #4 -: 17 Септември 2011, 20:05:10 »

Трябвало е да ги разделиш ПОНЕ докато женската е била бременна. Много често, дори да толерират взаимно съжителство, забременее ли женска.. нещата се променянат бързо. Ако е от силно териториалните, женските могат и често тормозят даже и мъжки. Макар че щом казваш, че женската е по-голяма като размер... значи семейството май май не е щастливо Smiley Раздели ги и виж след време дали ще се подобрят нещата. Късмет  Thumb up
Активен
ivo_pld
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: 18 Септември 2011, 11:43:07 »

Не съм казвал,че женската е с по-големи размери,а че от както е при мен тя дръпна видимо,докато мъжкия не е мръднал.Когато ги взех женската още нямаше годинка,а мъжкия беше почти на 2 и разликата в размера беше голяма.За времето от както са при мен женската почти настигна мъжкия по размер,но той все още си остава по-големия.Що се отнася до разделянето им по време на бременността,бях питал ще има ли проблем и ми казах,че ако мъжкия е много нахален за още интимност,най-много да отнесе ухапване,но като цяло нямало проблем.Иначе след всичко казано и аз започвам да се замислям за вариант за временно разделяне,но за съжаление нямам,грам място за това.

2) 30х35х20 (дшв) - тези си ги правих по поръчка, за да ми се събират по 2 на рафт от стилаж;

Да разбирам ли,че терариум с тези размери е достатъчен за един възрастен екземпляр.
Активен

100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 18 Септември 2011, 12:41:48 »

Да разбирам ли,че терариум с тези размери е достатъчен за един възрастен екземпляр.

Моите се чувстват добре вътре. По нищо не личи да им е тясно. Драпат само като са разгонени.
Активен

Lambretta
4 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #7 -: 18 Септември 2011, 17:02:03 »

Цитат
Геконите са при мен от около половин година,като за това време,женската видимо дръпна в размера,докато мъжкия не е помръднал,въпреки че си сменя кожа,храни се "без проблемно" и т.н.

Сори, останах с впечатление, че единият е по-голям от другият по начина, по който си го написал.

Цитат
Що се отнася до разделянето им по време на бременността,бях питал ще има ли проблем и ми казах,че ако мъжкия е много нахален за още интимност,най-много да отнесе ухапване,но като цяло нямало проблем.

Не става въпрос само за това, че мъжкият може да е нахален за интимност, а за това, че женската пази яйцата и е възможно да бъде агресивна когато е бременна.
Активен
ivo_pld
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 18 Септември 2011, 19:04:26 »

По време на бременността не е имало спречквания,нито мъжкия е нахалствал,нито женската е била агресивна.След снасянето, женската започна да проявява особен характер по отношение на ловуването.
Активен

dani57911
Втора ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 6

« Отговор #9 -: 20 Март 2012, 19:46:30 »

Имам въпрос , значи имам мъжки и женски гекон и съм ги разделил защото се бият . Първо купих мъжкия и половин година след това купих женския и когато опитах да ги сдружа мъжкия я надаше и сега съм ги разделил и се чудя какво да направя ? Дали мъжкия напада женската защото защитава територията си или не знам ... Помогнете  Huh? Huh? Huh?  Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed
Активен
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 325

« Отговор #10 -: 20 Март 2012, 20:39:18 »

Възможно е.
Сигурен ли си, че са момче и момиче?
Може да пробваш да ги събереш на ново място, на неутрална територия.
Скоро ще ги удари хормона, и ще са романтично настроени, може и тогава да опиташ.  Drink beer
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC