Гост
25 Май 2012, 08:20:05
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Разлики между Pachydactylus bibroni и Pachydactylus turneri  (Прочетена 1912 пъти)
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2946

terraristic.net

« -: 09 Юни 2008, 12:48:26 »

Одобрих снимката.

Ето я:

За жалост така и не разбрах какво съм отглеждал, нека хората, които ги купиха да кажат.
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #1 -: 09 Юни 2008, 14:04:32 »

Ники,не знам за другите,но мисля,че двамата с тебе гледаме bibroni,не turneri Wonder
Активен
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 753

« Отговор #2 -: 09 Юни 2008, 14:31:45 »

Мойто се оказа едното че е Pachydactylus turneri  Smiley другото ми е биброни.
Активен

Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 103

« Отговор #3 -: 09 Юни 2008, 15:23:58 »

Радвам се,че качихте снимката все пак!..Аз моя мъжки гекон го взех от Ники!Той е бащата на всички малки,които той е продал,така че,за хората които са си взели гекон от Ники,да знаете,че са Бибронови! Grin
Активен
jo
Втора ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 7

« Отговор #4 -: 09 Юни 2008, 17:02:33 »

WonderА моя от кой вид е?
Активен
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 103

« Отговор #5 -: 09 Юни 2008, 17:08:22 »

Ами,от тази снимка не можем да разберем!Виж по-горе какви са разликите и сам трябва да си го определиш!На мен ми изглежда като Търнаров,доколкото мога да видя главата отгоре,но най-добре виж люспата на брадичката му!
Активен
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 753

« Отговор #6 -: 09 Юни 2008, 17:24:15 »

WonderА моя от кой вид е?

Няма ли да се представиш кой си?Какво гледаш  Wink И според мен не е биброни моя много прилича на твоя.
Активен

jo
Втора ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 7

« Отговор #7 -: 09 Юни 2008, 18:26:50 »

Drink beerИ на мен ми прилича на Търнаров. Да е живо и здраво и все така да има апетит. Вида не е проблем , поне знам какво е!
Активен
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 246

« Отговор #8 -: 10 Юни 2008, 11:54:46 »

Разликата между P. bibronii и P. turneri е най вече в шиповете на геконите.

Ето една снимка от кожата на моите. Добре се вижда че са P. turneri.

Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 837

::: Geckoholic :::

« Отговор #9 -: 09 Декември 2010, 20:28:56 »

Една хубава статия за филогенията на род Pachydactylus:
 Link http://www.bioone.org/doi/abs/10.1643/0045-8511%282002%29002%5B0586%3APROTLB%5D2.0.CO%3B2?journalCode=cope

по Lamb & Bauer (2002):
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 837

::: Geckoholic :::

« Отговор #10 -: 13 Май 2011, 02:33:05 »

Не знам какво ми стана вчера и днес, но си позволих да подложа под ревизия дилемата Pachydactylus bibronii vs Pachydactylus turneri във форума.

Споделям го с вас, защото мисля че касае всички ни.

1) Прави впечатление, че въпреки съществуването на настоящата тема, като че ли единстена Uromastyx e задълбала и проучила детайлно своите Pachydactylus-и, при което установява, че са всъщност Търнарови, а не Бибронови гекони. Доста хора са се изказали кой какъв гекон има, но без твърди доказателства (напр. снимки). Странно е, също така, че макар и да се знае, че основно от Африка се внасят Търнарови гекони, а Биброновите са рядкост (чета по разни форуми, че на стотици Търнарови се пада по един Бибронов), то в нашия сайт се дискутира само Pachydactylus bibronii (http://terraristic.net/forum/index.php/topic,52.0.html), а за P. turnеri няма дори и тема.  Huh?

2) Тези два вида са много близки филогенетично и не случайно навремето са считани за подвидове на един и същи вид. Както е показано и в постовете по-горе, два са основните морфологични белези за отдиференциране на двата вида: тясна ментална люспа при Биброновия гекон и широка при Търнаровия; ясно изразен релеф на шиповете на тялото при Търнаровия и слабо изразен при Биброновия гекон. За по-сигурен белег може да се счита вторият, тъй като при липса на съпоставка, първият белег е доста относителен. В това отношение обаче има два подмолни камъка - (а) геконите при смяна си ядат кожата, така че трудно може да се намери такава за проверка на видовата принадлежност, (б) не се уточнява от коя част на тялото да се вземе пробата. Аз например успях да се подведа  - в продължение на две седмици дебнах "Биброновите" си гекони, за да се снабдя с малко кожа. Накарая успях и като я погледнах под лупа, се оказа, че шиповете са или без, или със съвсем слаб релеф (т.е.
уж Бибронови). В последствие се оказа, че тази кожа е била от опашката (където геконите понякога не успяват да си я изядат и тя се обелва и пада). За разлика от тялото, по шиповете на опашката така или иначе няма релеф, така че това не е диагностично в случая. Също така се оказва, че при млади и женски гекони релефът на шиповете също не е добре изразен.

Като се загледах по снимки на моите животни, установих, че и при мъжкият и при женската от чифта ми, шиповете по тялото са с очеваден релеф. Казвам очеваден, защото се виждат и с просто око. Т.е. излиза, че си отглеждам чифт Търнарови гекони, въпреки, че и двата поотделно ми бяха продадени като Бибронови и то от хора, които са в хобито (и занаята) отдавна.

Направих си труда и прегледах всички качени снимки в темата за Биброновия гекон и поне по белега за релефа на шиповете - всички излизат Търнарови (без небезизвестният Сашко, снимките на който не ми позволиха да го разгледам в детайл).

Ето за това говоря:

С две думи - мисля, че ако не всички, то поне болшинството от нашите "Бибронови" гекони са всъщност Търнарови. В тази връзка не е зле Админите/Модераторите да помислят дали не е добре да се преименува темата за Биброновия гекон на Търнаров гекон?  Wonder
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
eXpress
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 489

Ако живота ти поднесе лимони.. Пийни една текила.X

« Отговор #11 -: 13 Май 2011, 18:54:55 »

http://prikachi.com/images/899/3335899p.jpg
http://prikachi.com/images/900/3335900d.jpg
http://prikachi.com/images/901/3335901G.jpg
http://prikachi.com/images/902/3335902E.jpg
Парче от опашката на Сашето...
Активен

New skype - evcho92
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC