Гост
22 Май 2012, 10:55:22
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

100 лв 80 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Отопление "за 5 лева".  (Прочетена 448 пъти)
Sirius
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 58

« -: 27 Януари 2012, 21:35:01 »

Здравейте, колеги! Искам да ви покажа как си направих импровизирано отопление за гадинките срещу 5 лв. с помоща на подово отопление от Бриколаж. Не че съм открил топлата вода и че не го знаете това, но мисля че ще е полезно за новите да има по синтезирана тема по този важен през зимата въпрос. Това е много подходящ вариянт за хората, които искат да сведат разходите до минимум и не държат толкова на съвършенна точност. Знам че системата може да претърпи доста критики от най-запалените в хобито, но ще рискувам.  Wink

Такаа първо закупих от Бриколаж въпросното подово отопление. Разделено е на сектори от по 25 см. Един сектор излиза към 4 лв. Аз купих 2, защото продавача ми каза че вече им забранили да продават само по 1, което не е така, но няма значение. Към Това подово отопление се продават и клемички които се захващат в 2-та края за 2-те медни планки. 1 пакетче от 10 клеми е 1,50 лв. Ако искате да ги спестите тези 1,50 можете да оголите покритието на медните планки и направо да прикрепите жиците към планките, чрез запояване, връзване и тн ама не е добра идея като се има в предвид че ще текат 220 волта, а и трябва да е здраво все пак. Това е парчето подово (50 см широчина, което е най разпорстраненото) , планките ще се видят по натам че забравих да ги снимам.

След това изрязах една дъска с размерите на парчето подово. Дъската е кофражна дебела приблизително 2 см.

Взимаме подовото и захващаме клемите към 2-та медни края. За да правят добър контакт и за да не шават най хубаво ги свийте първо с клещи, после с чук върху планките. ВАЖНО: подовото си има посока на полагане. трябва да е с медните пластини към пода, затова съобразете да сложите така клемите че изпъкналия края за захващане на кабела да сочи нагоре, че да не надига подовото, че ще ви е по неудобно да сложите терариума/терариумите отгоре. Свързваме клемите с кабел с щепсел, по хубаво кабела да е по голяма квадратура да не се нагрява от постоянното ползване (не че има чак такава мощност ама някой да не сложи кабел от слушалки за телефон  Grin Grin). Правите един тест преди да продължите за да проверите дали всичко е точно като внимавате къде пипате да не се опържите.

Като установите че загрява (което става доста бавно) изолирайте клемите хубаво с изолирбанд. Прикрепяте цялото това нешо към долната страна на дъската като пак се съобразявате на къде трябва да е обърнато. Аз го хванах с 4 маалки винтчета към дъската.

Позиционирате на нужното място и сте готови- нито е грозно, нито личи какво има, а вие си имате една приятно топла повърхност, за да наредите животинките. Тествайте първо за 1 ден до колко градуса достига да не ги изпечете!!!

Ако не сте доволни от градусите можете да смените доската със съответо по дебела или по тънка. Измерих температурата с добри термометри (не тези от снимката) и при мен температурата 24,5 ( вътре в бурканите), което за тези животинки ми е екстра, за другите ще сложа по тънка дъска. Друг начин да увеличите градусите е да сложите между масата и подобото (под него) готварско фолио и така при мене много се увеличи температурата. Вече който иска може да слага термостати, релета, глупости, но така губим концепцията от бюджетна гледна точка. Wink

Надявам се с тази тема да съм помогнал на начинаещите и по-неизобретателните и да не се е сторила прекалено глупава на по напредналите в тези неща!  Wink

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ТОЗИ МЕТОД Е СЪЩО ТАКА ПЕРФЕКТЕН НАЧИН ДА СЪЗДАДЕТЕ РАБОТА НА МОМЧЕТАТА ОТ ПОЖАРНАТА АКО НЕ ВНИМАВАТЕ!  Oops

Активен
onion
VIP потребител
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 452

фиууу

« Отговор #1 -: 27 Януари 2012, 22:11:40 »

Евала, винаги се радвам когато видя човек който иска да е полезен с нещо различно от преводи на сайтове с помощта на гугъл транслатор Wink браво.
Активен

www.zoo-info.org
сайтът за тераристика и екзотични животни
nautinuss
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 178

« Отговор #2 -: 28 Януари 2012, 01:31:14 »

Много добре написана тема !
 И найстина нека имаме едно наум. Ние преди два дни като имаше валежи се понаводнихме леко и водата беше стигнала на 15см от духалката . Късмет че го разбрахме бързо - около 30 мин след като водата е нахлула . Има го и документирано :

Вижда се колко бързо е нахлула водата , макс. на скалата е 65% влажност. Късмета беше че дъжда премина в сняг и рязък спад на температурите. Затова и възстановихме нормални стойности 50% за едно денонощие , ако беше продължил дъжда сигурно половин седмица щеше да е нужна да изсъхне .
 Вече никакви разклонители и печки директно на пода !
Активен
denislav
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 61

« Отговор #3 -: 02 Февруари 2012, 08:58:59 »

Аз моите паячета още като са малки ги отоплявам на монитора на компютъра Grin и си бяха много добре. Grin
Активен

По Земята Кръв Се Лей и Смъртта Зловещо Пей ... Падат Черепи И Кости ... Мрът Чалгари Прости !!! Ада Идва На Земята Пристига Сатаната !!! Дяволът Зловещо Псува: "Метал Ще Царува ... !!!
alleyesonme
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 103

« Отговор #4 -: 05 Февруари 2012, 23:07:39 »

Тоест, ти си сложил дъската за да не загрява много, така ли ? Вместо дъска, не може ли просто да сложа терморегулатор ?
Активен
sebae
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 211

няма ме

« Отговор #5 -: 06 Февруари 2012, 00:28:27 »

Тоест, ти си сложил дъската за да не загрява много, така ли ? Вместо дъска, не може ли просто да сложа терморегулатор ?
Виж темата, монтанец - ако имаш термолрегулатор за левче, разбира се че можеш да пропуснеш дъската Wink
Активен

По-умния винаги отстъпва... затова глупостта властва на всякъде!
Sirius
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 58

« Отговор #6 -: 06 Февруари 2012, 01:36:40 »

Както ти отговори колегата идеята на темата да дам идея на колегите как да си направят отопление за без пари за 15 минути.  Smiley При сегашните -20 градуса си е нужно.  Surrender
Активен
alleyesonme
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 103

« Отговор #7 -: 06 Февруари 2012, 12:29:08 »

Ясно. Питам, защото не разбрах за какво е дъската  Smiley
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC