Здравейте, колеги! Искам да ви покажа как си направих импровизирано отопление за гадинките срещу 5 лв. с помоща на подово отопление от Бриколаж. Не че съм открил топлата вода и че не го знаете това, но мисля че ще е полезно за новите да има по синтезирана тема по този важен през зимата въпрос. Това е много подходящ вариянт за хората, които искат да сведат разходите до минимум и не държат толкова на съвършенна точност. Знам че системата може да претърпи доста критики от най-запалените в хобито, но ще рискувам.

Такаа първо закупих от Бриколаж въпросното подово отопление. Разделено е на сектори от по 25 см. Един сектор излиза към 4 лв. Аз купих 2, защото продавача ми каза че вече им забранили да продават само по 1, което не е така, но няма значение. Към Това подово отопление се продават и клемички които се захващат в 2-та края за 2-те медни планки. 1 пакетче от 10 клеми е 1,50 лв. Ако искате да ги спестите тези 1,50 можете да оголите покритието на медните планки и направо да прикрепите жиците към планките, чрез запояване, връзване и тн ама не е добра идея като се има в предвид че ще текат 220 волта, а и трябва да е здраво все пак. Това е парчето подово (50 см широчина, което е най разпорстраненото) , планките ще се видят по натам че забравих да ги снимам.

След това изрязах една дъска с размерите на парчето подово. Дъската е кофражна дебела приблизително 2 см.

Взимаме подовото и захващаме клемите към 2-та медни края. За да правят добър контакт и за да не шават най хубаво ги свийте първо с клещи, после с чук върху планките. ВАЖНО: подовото си има посока на полагане. трябва да е с медните пластини към пода, затова съобразете да сложите така клемите че изпъкналия края за захващане на кабела да сочи нагоре, че да не надига подовото, че ще ви е по неудобно да сложите терариума/терариумите отгоре. Свързваме клемите с кабел с щепсел, по хубаво кабела да е по голяма квадратура да не се нагрява от постоянното ползване (не че има чак такава мощност ама някой да не сложи кабел от слушалки за телефон

). Правите един тест преди да продължите за да проверите дали всичко е точно като внимавате къде пипате да не се опържите.

Като установите че загрява (което става доста бавно) изолирайте клемите хубаво с изолирбанд. Прикрепяте цялото това нешо към долната страна на дъската като пак се съобразявате на къде трябва да е обърнато. Аз го хванах с 4 маалки винтчета към дъската.
Позиционирате на нужното място и сте готови- нито е грозно, нито личи какво има, а вие си имате една приятно топла повърхност, за да наредите животинките. Тествайте първо за 1 ден до колко градуса достига да не ги изпечете!!!

Ако не сте доволни от градусите можете да смените доската със съответо по дебела или по тънка. Измерих температурата с добри термометри (не тези от снимката) и при мен температурата 24,5 ( вътре в бурканите), което за тези животинки ми е екстра, за другите ще сложа по тънка дъска. Друг начин да увеличите градусите е да сложите между масата и подобото (под него) готварско фолио и така при мене много се увеличи температурата. Вече който иска може да слага термостати, релета, глупости, но така губим концепцията от бюджетна гледна точка.

Надявам се с тази тема да съм помогнал на начинаещите и по-неизобретателните и да не се е сторила прекалено глупава на по напредналите в тези неща!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ТОЗИ МЕТОД Е СЪЩО ТАКА ПЕРФЕКТЕН НАЧИН ДА СЪЗДАДЕТЕ РАБОТА НА МОМЧЕТАТА ОТ ПОЖАРНАТА АКО НЕ ВНИМАВАТЕ!