Бързо малкия ми Grammostola aureostriata 3кожи преди малко го изкарах от тунела да го видя как е.едвам ходише и му се нагънаха 3крака както на сменена коза като я побуташ.Не си е изял щуреца и е станал дебел и черен от сив какво смятата?!?! според мен си е сменял кожата дано да се оправи

.Отивам да го видя.Каково смятате???
Започна да си я сменя дано лашкането което му пречиних да не му нявреди -познал съм само дано да се възстанови изцяло

честно казано отначало смятах да бъда доста рязък в изказването си, но ... човек се учи от грешките си.
Ауреостриатата не е от тарантулите, които ще виждаш често докато е малка, ако и осигуриш всичко необходимо, за да се чувства спокойна и щастлива. Ще се крие през цялото време, ще излиза от дупката си само, за да се нахрани и след това пак ще се крие докато смени. Ще стане по-смела едва, когато поантрупа кожи и достигне към 10-12 см размер. Тогава ще можеш да я виждаш почти непрекъснато.
Ако си искал тарантула, която да виждаш ... направил си кофти избор с ауреостриатата. Вземи си геникулата или лазиодора или розея :-)
Ако си я разровил просто от притеснение ... следващия път, когато ти се прииска да направиш нещо подобно си припомни как едва не си убил горкото създание, разравяйки го по средата на смяна едва ли не. Което като се замисля ... още не е късно да сториш. Стреса по време на смяна може да го убие, това е процес, който и без друго е изключително изтощителен и стресиращ за паяка, дори и без грижовния му стопанин да бърника в грижливо направеното му скривалище за целта, което се предполага да го пази от хищници в периoдите от живота му, когато е най-уязвим.
Знам, че намеренията ти са били добри, но ... не прави повече така, защото сега си го хванал минути преди да почне да сменя, а следващия път може да е на средата вече. Ауреостриатите са жилави създания, не се притеснявай толкова, пълни му капачката и не е нужно да му пръскаш дори. Моята цял живот така я кара и вече е страхотен полово зрял мъжкар без една едничка лоша смяна през живота си. Нито е губил крака, нито се е налагало да правя нещо повече от това да пълня вода и да хвърлям щурчета вътре.
Хайде със здраве :-)