Гост
22 Май 2012, 11:36:10
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

100 лв 80 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Смяна на субстрата  (Прочетена 1372 пъти)
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 103

« -: 18 Август 2008, 09:51:55 »

От два дена имаме Brachypelma vagans в нас! Grin..Разбирам,че субстрата трябва да се подменя на някакъв период от време!..Въпросът ми е - след като паяка вече си е направил дупка и т.н. как става смяната на субстрата?..Това значи  да  му разваля леговището!!?? Wonder 
Активен
xfan
xfan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1118

Ако животът ти поднася лимони...върни му лимонки!

« Отговор #1 -: 18 Август 2008, 10:00:51 »

Това си зависи изцяло как и с какво храните тарантулката и каква влажност се подържа при нея. Аз гледам да храня по малко с жертви, който да изяждат възможно най-пълноценно и да не остават много хранителни остатъци. Даването на мишлета и друга по-цапаща пейзажа гад ще доведе до нуждата от по-честа смяна на субстрата, ако не се прилага старателно почистване след хранене.
Като цяло период от година-две(ако не и повече за възрастен индивид) ми се струва напълно реален. Досега съм сменял субстрат само като местя тарантулата в по-голяма кутия и веднъж като ме бяха нападнали акари, че се бях олял с влажността :-)
Колкото до укритието на тарантулата .. няма как. Вадиш я, изхвърляш всичкия субстрат, измиваш старателно(ако тарантулата е от Новия Свят ползвай ръкавици, че да не те сърби после), слагаш новия субстрат и купичката с вода, която ще бъде старателно зарита по време на изграждането на новата бърлога, но ... няма как :-))
Активен

Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 18 Август 2008, 10:50:25 »

Благодаря много за отговора! Smiley Thumb up...Само не разбрах,това за паничката с вода!?..Защо ще е зарита?

ПС: Съжелявам ако задавам тъпи въпроси! BlushНачинаещи сме!
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #3 -: 18 Август 2008, 12:03:04 »

Някои тарантули си ги зариват Wink
Активен
xfan
xfan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1118

Ако животът ти поднася лимони...върни му лимонки!

« Отговор #4 -: 18 Август 2008, 12:28:00 »

Благодаря много за отговора! Smiley Thumb up...Само не разбрах,това за паничката с вода!?..Защо ще е зарита?

ПС: Съжелявам ако задавам тъпи въпроси! BlushНачинаещи сме!
Моля, пак заповядай :-) За тарантули мога с месеци наред да си говоря :-))
Някой тарантули изграждат доста странна връзка с купичката си за вода... НЯкой от моите успяват да я зарият само няколко часа, следа кто старателно съм я почистил и напълнил с вода, други съм ги виждал директно да си я обръщат минути след като съм сипал вода. Муринусът ми си я беше зазидал нейде по коридорите на бърлогата си ... изобщо измислят всякакви дяволии, че да ти прецакат удоволствието от чистата и пълна с прясна водица купичка в терариума :-) Но .. изравяш, почистваш, пълниш с вода и след това гледаш как ти обезмислят целия труд след кратка глътка. По-добре така отколкото да вземе да му стане нещо на паяка, ако остане без вода :-)
Колкото до въпросите няма такова нещо като глупави въпроси. Щом питаш значи за теб това е важно :-)
И накрая, но не на последно място : ХА добре дошъл в света на косматите крака и рошави закръглени дупари, надявам се присъдата да е доживотна, както е при мен :-)))
НАли знаеш, че без една може, но само с една никога :-)))
Активен

Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2943

terraristic.net

« Отговор #5 -: 18 Август 2008, 21:08:00 »

Честито Илиане! Време беше да се присъединиш към "братството на косъма" (по патент на xfan) Smiley

Иначе както каза Илия аз сменям субстрата само при смяна на жилището, при поява на повечко акари или мушици. Тези гадове налазват когато субстрата е замърсен и влажността е висока.

Миналата седмица като отворих кутията на геникулатата направо тръпки ме побиха, вътре беше станало като кошар от мушици. Ама тя си е прасе и постоянно изхвърля боклуци било то в кутийката с вода или наоколо по субстрата. Та изхвърлих стария субстрат, измих кутията и купичката с вода и сложих нов субстрат. Сега е на чисто Smiley Тя има нужда от по-голяма кутия, но ще чака заплата, че преди няколко седмици се върнах от море на минус...
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 21 Август 2008, 09:05:47 »

Мерси и на двама ви! Grin..Тя тарантулката си е на приятелката ми!...Много ме кефят тия животинки и са супер интересни..Наблюдавам я всеки път когато имам възможност,но...все пак влечугите са си моята страст номер едно! Grin..Извинявам се! Offtopic Sorry
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC