Гост
10 Февруари 2012, 16:57:35
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

90 лв 50 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Български Euscorpius spp.  (Прочетена 13701 пъти)
teodor
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 27

« Отговор #120 -: 28 Юли 2010, 02:24:06 »

http://aqua-terra-vita.com/Images/Scorpions/SexingEmperorScorpions.jpg
Надявам се това да ти помогне за определянето на пола на скорпионите ти
Активен
Nikola
6 кожи

Активен Активен

Публикации: 174

« Отговор #121 -: 28 Юли 2010, 14:12:32 »

Мерси за инфото  Smiley мъжки е  Scorpion
Активен
the woolf
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 26

« Отговор #122 -: 05 Август 2010, 08:55:49 »

Сутринта намерих в банята 1 скорпионче.Някой да даде съвет къде да го пусна??? Намирам се в Ст. Загора.
Активен
Etamin
6 кожи

Активен Активен

Публикации: 153

Boinae !

« Отговор #123 -: 05 Август 2010, 11:57:21 »

Под някои камък на двора, щом е влезнал в къщата ти значи наоколо има подходяща среда за тях.
Активен
Nikola
6 кожи

Активен Активен

Публикации: 174

« Отговор #124 -: 11 Август 2010, 22:05:24 »

Ето го и моя.  Smiley
http://nikiola.snimka.bg/animals/snimki.525134.20069638
http://nikiola.snimka.bg/animals/snimki.525134.20069643
http://nikiola.snimka.bg/animals/snimki.525134.20069664
Активен
George
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 243

« Отговор #125 -: 11 Август 2010, 22:39:19 »

Нека се изкажат и другите, но на мен този ми прилича на Euscorpius italicus.
Активен

Жоро, отглеждам :    Link
tcf
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 44

« Отговор #126 -: 16 Август 2010, 00:34:50 »

А м/у другото да питам до какъв размер стигат?
Активен
teodor
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 27

« Отговор #127 -: 17 Август 2010, 01:12:07 »

Откритите досега скорпиони в Бг не надхвърлят 4-5 см.
Активен
tcf
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #128 -: 19 Октомври 2010, 19:44:12 »

Priest
Активен
tcf
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #129 -: 31 Октомври 2010, 22:05:29 »

Да ви питам тази порода могат ли да се гледат няколко в един терариум?
Активен
gshoo
Модератор
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 684

̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿

« Отговор #130 -: 01 Ноември 2010, 10:22:35 »

Могат, както повечето скорпиони, но няма гаранция, че в един момент няма да се самоизядат! Аз съм гледал 5 и си живееха добре и в един момент започнаха да изчезват 1 по 1, а си имаха редовно храна.
Активен

Mufi
Втора ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 5

« Отговор #131 -: 29 Юни 2011, 16:07:43 »

Имам скорпионче от седмица. Дълъг е около 2 см. Сдобих се с него по необичаен начин. Попринцип винаги съм искала да си взема змия, но още не съм се захванала. Нямах нищо против и за гущерче някое или насекомо. Работя в зоомагазин и един познат на шефовете донесе скорпиончето. Работел във фирма вносител на банани, та нашият герой е пропътувал бая път в един плик с бананчета, докато се е озовал при тези мили хора, които ги било "жал" да го убият (защо да го убият не разбрах от разказа на човека ..!?) и го донесли в магазина. Е, аз като една отявлена осиновителка и вечно прибираща животинки, които имат нужда от помощ (май вече аз си втълпявам, че имат нужда, за тва в нас се увеличаваме бавно, но сигурно Metal) го взех у дома, където моя приятел не беше в особен възторг, но нямаше избор. Малкия успя днес да избяга през една от дупките на кутията, в която беше. Сега е в по-малка, от дискове, обикаля в нея като откачен, но сам си е виновен. Много нежен ми се струва и не посмях да го хвана с пинсети, а го избутах леко към кутията. Не е агресивен, по-скоро е доста страхлив, все пак е див. Не го пипам, докато не се убедя, че няма да ме нападне. Любопитен е и най-интересното е, че реагира на гласа ми. Явно трептенията от звука са му прекалено високи и той примръдва на глас или бяга. Не съм запозната, някой ако знае може да ме образова.
Всъщност не знам какъв вид е, не съм се занимавала с такива животни до сега (само бозайници, птици и риби) та ще съм благодарна за мнение :}
Живее в мокра салфетка, има купа с вода и няма нищо за отопление (добре, че е топло). Условията ще са такива най-много още ден - два, докато чакам да ми пристигне кокосовия субстрат и не купя терариум. Също моля, ако някой може да ми обясни за килимчето или кабела, с които трябва да нагрявам. Килимче мисля ще си открия, но какъв е варианта с кабела и как точно действа? Ако мога да го измайсторя сама и ако е по-удобен, ще го направя. До сега е изял една мъничка буболечица, която котките ми хванаха. Имам щурци в магазина, но ми казаха, че са големи за него и могат да го изядат  Shocked Дайте съвет с какво да го храня, кое е  по-добре - да търся малки щурци, да купувам червей? Интересува ме всяка подробност, която бихте споделили.
До сега по снимки и колкото четох тук прилича на Pandinus Imperator ili na Heterometrus Laoticus. Обаче! Няма никакви власинки, нито по жилото нито по щипките. Това ме разколебава.
Отивам да му ловя храна, добре че живея до полето  ;}
А някой ще ме светне ли как да кача снимка, че не мога да се ориентирам?!
Активен
gshoo
Модератор
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #132 -: 29 Юни 2011, 16:18:26 »

Снимай го да го видим, че така прилича на еди какво си не значи нищо. Бих ти препоръчал никога да не го пипаш, излишно е! Няма да му е приятно, не се животно за галене, само ще го стресираш и най много да те набоде и да го изпуснеш, и да се нарани. Не се занимавай с отоплителни кабели, килинчета и т.н. Аз мойте всички скорпиони съм ги гледал на стайна температура и нищо им нямаше. Слагаш го кадето е най-топло и да не е на пряка светлина и ще му е екстра. Сложи му нещо да се крие, обикаля щото не може да се зарови, нито да се скрие никаде. Сложи му укритие да видиш, как няма да го виждаш през деня. Няма проблеми с щурците от магазина, скорпионите са мършояди, на драго сърце ще яде умрял щурец без да се занимава да го трепе. Мачкаш главата на щуреца и му го оставяш пред входа на укритието, даже леко можеш да вкараш на вътре и ще си го набара. От ливадата не са оферта, че може сякви гадости да има по тях.

П.С. И не пускай 2 последователни поста един след друг!
Активен

Mufi
Втора ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #133 -: 29 Юни 2011, 19:49:38 »

Ето снимки. На тях е и кутийката, в която живее. Има укритие, има купа с водичка (най-малката, която можах да измисля.
Скорпиончето го пробвах с убито скакалче, още когато го донесоха, но или е бил много стресиран или мъртво не яде..?! Щурците са по-едри от него, не съм сигурна какво ще се случи. Ще изчакам да докарат нови и ще взема няколко малки. Като казах, че съм до полето имай предвид, че от тук няма как да купя каквито и да било насекоми, мога само да хвана и така до след два дни. Колко време може да стои гладен? Колко мокър/влажен трябва да е субстрата и има ли нещо по-подходящо от кокосов субстрат. Камъчета от долу да слагам ли? Държа го почти през цялото време на полу-тъмно през деня, уж мисля да се успокои така. Доста е страхлив, но се отпуска. Изобщо не мисля да го пипам.
http://photobucket.com/scorpionbaby
Активен
Xaruno
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 305

« Отговор #134 -: 29 Юни 2011, 20:39:21 »

На мене ми прилича на http://www.ntnu.no/ub/scorpion-files/e_carpathicus.htm. Скорпионите издържат на глад, не се притеснявай, може и до 5 дена да издържи. Ако е този, за когото съм го взел, може спокойно да го сложиш в торф или подобен субстрат. Камъчета може да сложиш, ще помагат за задържане на влажност. Този тип скорпиони, при липса на алергия от страна на човека, не са опасни. Ужилването е като от стършел-вярно, не е приятно, но не и толкова зле. Говоря от собствен опит, такива постоянно ги ловувам, много са ми забавни. Не очаквай да яде веднага, нагласи му къщата първо-сложи му укритие, субстрат, паничката  с вода, той ще се скрие, ще се отпусне, няма да го виждаш 2-3 дена и ще се успокои. Пък тогава, му слагай скачката. Подбери малко по кекав щурец, но само ако не яде мъртво, след като свикне.

Успех и с Бога напред Wink
Активен

CHI MO NAMIDA MO NAI
Mufi
Втора ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #135 -: 29 Юни 2011, 21:46:44 »

Добре, ако е Carpaticus, възможно ли е да идва от Африка или Азия? Все пак от там е донесен, бананите са внос от някоя от страните там.
Активен
Xaruno
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 305

« Отговор #136 -: 30 Юни 2011, 08:35:21 »

Може да са внос и от Гърция. И този вид се не се среща в Африка и Азия, поне доколкото ми известно.
Активен

CHI MO NAMIDA MO NAI
gshoo
Модератор
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #137 -: 30 Юни 2011, 09:21:13 »

Така като гледам, имаш бременна женска Eoscorpius sp. не се наемам да кажа карпатикус ли е, хадзи и т.н. Държи много на глад, може и да отказва понеже вече и се ражда, мойте така правеха. Сложи му кокосов субстрат, дръж влажно, за температура не се притеснявай няма никакви проблеми на стайна. Ще прояде и умряло, ако не късаш краката на щуреца и го оставяш с 2 крака колкото да мърда и ще го смачка момата. Бойци са не го мисли Wink Като ти се родят бебетата тогава ще ти кажа какво да ги правиш. 2 пъти съм имал поколение и съм успявал да го запазя, разбира се с някой жертви но все пак и доста оцелели.
Активен

Mufi
Втора ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #138 -: 29 Юли 2011, 16:42:07 »

Евала, gshoo e магьосник. Моята скорпионка Изродка роди тая нощ. Вече имам напътствията какво да правя, стискайте палци на малките и мама. Като порастнат, колкото порастнат де, ще ги подарявам. Няма да се блъскате, ще избирам осиновителите на случаен принцип  Drink beer Сериозно, не знам колко ще оцелеят и ако оцелеят на кой ще ги давам и какво ще ги правя.. Едва ли ще има много кандидати..  Crazy
Активен
deosv
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 10

« Отговор #139 -: 18 Август 2011, 08:50:52 »

Леле... колко много хора искат бг скорпиони да си гледат - ако съм знаел, да съм ви запасил за години напред. В Своге са супер често срещани животни. Буквално всеки ден виждам по 1... предимно такива като на снимките от поста по- нагоре. Черни и големи. Но понякога излизат и едни кафеникави, малко по- малки... трябва да ги снимам да ви ги покажа... Любимото им място за събиране е спалнята на нашите  Grin ... обикновено си знам - като изписка майка - скорпион или скакалец. Ако е скакалец - преди беше на котките, сега - на тарантулите  Grin, а скорпиона -> в чашка -> в градината навън... и след ден - два пак така...  Grin
Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC