botan
8 кожи
Неактивен
|
 |
« -: 21 Септември 2008, 22:56:11 » |
|
Амиии земна тарантула е, от к`ъв зор да се катери? Паяците до колкото знам не се катерят чрез "лепкава нишка", а на върха на краката си имат едни неща като вендузки и с тях. При следващата смяна би трябвало да се оправят, ако са повредени нещо.
|
|
|
|
|
Активен
|
Паяци: Brachypelma albopilosum 0.1.0; Brachypelma boehmei 0.1.0 и Brachypelma auratum 0.0.1. Мравуняци: Camponotus ligniperda. Други: Руска синя 1.0.0; Trachemys scripta elegans 0.1.0 и един аквариум със скариди и рибки.
|
|
|
ToNyyYy
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: 21 Септември 2008, 23:43:06 » |
|
Ми това го имаше при смитито ми беше някаква мудна  както ми беше казал X може да сменя тоо и така се оказа обаче по късно според мен няма за какво да се притесняваш
|
|
|
|
|
Активен
|
I am what i am Отглеждам 
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
Ако животът ти поднася лимони...върни му лимонки!
|
 |
« Отговор #2 -: 22 Септември 2008, 14:07:49 » |
|
Амиии земна тарантула е, от к`ъв зор да се катери? Паяците до колкото знам не се катерят чрез "лепкава нишка", а на върха на краката си имат едни неща като вендузки и с тях. При следващата смяна би трябвало да се оправят, ако са повредени нещо.
Доколкото знам, нямат вендузки, а два нокътя, плюс снопче незнам си какви косъмчета и да, отделят паяжина от върховете на краката си, която им помага да се захванат по-добре :-) Колкото до катеренето ... колко е и е голяма дупарата, да не е похапвала стабилно наскоро? Майтапа на страна възможно е да се готви за смяна, макар че това с проблемите с катеренето съм го чел по-скоро във връзка с дървесни тарантули, но ... не се знае знае ли се :-)
|
|
|
|
|
Активен
|
Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
|
|
|
botan
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: 23 Септември 2008, 14:28:02 » |
|
Да де, като казах вендузки имах в предвид структура подобна на краката на геконите. 
|
|
|
|
|
Активен
|
Паяци: Brachypelma albopilosum 0.1.0; Brachypelma boehmei 0.1.0 и Brachypelma auratum 0.0.1. Мравуняци: Camponotus ligniperda. Други: Руска синя 1.0.0; Trachemys scripta elegans 0.1.0 и един аквариум със скариди и рибки.
|
|
|
botan
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: 27 Септември 2008, 10:04:14 » |
|
..... и да, отделят паяжина от върховете на краката си, която им помага да се захванат по-добре :-) ..........
Това не е вярно, говорих с арахнолог, за да се убедя че проблема не е в моя телевизор! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: 27 Септември 2008, 23:38:46 » |
|
..... и да, отделят паяжина от върховете на краката си, която им помага да се захванат по-добре :-) ..........
Това не е вярно, говорих с арахнолог, за да се убедя че проблема не е в моя телевизор!  Незнам в чий телевизор е проблема ама ... я напиши "tarantula silk from feet" в гугъл. Помоли арахнолога си да даде да прочета къде го доказателството в обратното, че да не говоря глупости? :-)))
|
|
|
|
|
Активен
|
Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
|
|
|
Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: 04 Октомври 2008, 22:00:56 » |
|
Х-фан, би ли цитирал научен източник, в който да се твърди подобно нещо?
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
botan
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 04 Октомври 2008, 22:05:46 » |
|
Мъни добави и че паяжинните жлези са видоизменени крачка (което мен не хвърли в музиката  ) и нямало какво да правят в/у другите крачка.  ПП: Тя е въпросния арахнолог. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: 05 Октомври 2008, 00:58:06 » |
|
Х-фан, би ли цитирал научен източник, в който да се твърди подобно нещо?
Съмнявам се, обикновено нямам достъп до такива източници и затова исках да прочета доказателство за противното :-) А това за спинеретите и аз съм го чувал. Тогава защо е толкова невъзможно да отделят паяжина от краката си? И тъй и тъй сме се хванали на хорото :-) Изобщо провеждани ли са изследвания в тази област? Би ми било интересно да прочета нещо "по-задълбочено" ? Като цяло съм останал с впечатлението, че по доста въпроси свързани с тарантулите няма еднозначно становище и че понякога от тарантула до тарантула има доста голяма разлика и като цяло се получава нещо от сорта на "бой на негри в тъмна нощ" :-) П.П иначе ТОВА е статията.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 05 Октомври 2008, 10:02:24 » |
|
"бой на негри в тъмна нощ"
 Точно така си е. Основната причина е, че малко хора се занимават научно с мигаломорфните паяци. А любителите рядко провеждат систематизирани изследвания и още по-рядко публикуват такива. В научни издания. Цялата паяжинна брадавичка е видоизменено абдоминално краче. Така че едно краче няма какво да прави върху друго. Което не означава, че (на теория) някаква друга структура не би могла да отделя паяжиноподобно вещество. Но самият ходилен крак да е гигантска брадавица - не е. Х-fan, ще се разровя да видя дали има нещо подобно извън популярните любителски сайтове. А ти ако намериш някъде изследвания на химичния състав на конкретната паяжина дай ги насам. Или каквото и да било по-научно изказване по темата. Тъй като от нета изкачат само любителски блогове и съвсем популярни статии... 
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
SHNICI
3 кожи
Неактивен
Just Me ^^
|
 |
« Отговор #10 -: 13 Септември 2009, 15:41:47 » |
|
Извинете ме че повдигам отново въпроса за паяжината, но все пак след толкова много време.. (откакто сте го разисквали) нещо "изкокна" ли по тоя впрос, като за структурата на паяжината и останалите въпросчета около нея и паяка. И бих искал да попитам: Има ли тарантула (какъвто и да е вид) която да може да виси/спуска по паяжината си, например както домашните паяци (ония с малки телца и дъъълги тънки крака), неможах да намеря никаде из нет-я (дори чичо гугъл неШе неШо да ми помогне 
|
|
|
|
|
Активен
|
Just a NOOB  (просто новак)
|
|
|
theHat
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: 13 Септември 2009, 17:43:15 » |
|
Тва с паяците дет живет дома е много обширно понятие 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #12 -: 13 Септември 2009, 21:16:25 » |
|
... И бих искал да попитам: Има ли тарантула (какъвто и да е вид) която да може да виси/спуска по паяжината си, например както домашните паяци (ония с малки телца и дъъълги тънки крака), неможах да намеря никаде из нет-я (дори чичо гугъл неШе неШо да ми помогне  Не няма такава. Изобщо не "произвеждат" такъв тип паяжина.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
SHNICI
3 кожи
Неактивен
Just Me ^^
|
 |
« Отговор #13 -: 14 Септември 2009, 03:26:49 » |
|
Не няма такава. Изобщо не "произвеждат" такъв тип паяжина.
Ок, Мерси много  (може би аз очаквам или искам твърде много ... 
|
|
|
|
|
Активен
|
Just a NOOB  (просто новак)
|
|
|
CellebrO
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 18 Септември 2009, 09:37:56 » |
|
Ау каква стара тема.... но нека и аз да имам принос в нея. Тук ще подкрепя X за отделянето на паяжина от краката на тарантулите. Мога да цитирам "Tarantula keeper's guide" ако това е достатъчно достоверно. За съжаление не е уточнено точно каква структура на краката отделят паяжина,нито каквито и да е подробности. Ще се разровя да намеря точните изречения и ще ги кача малко по-късно.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|