Illian
5 кожи
Неактивен
Публикации: 103
|
 |
« -: 01 Октомври 2008, 10:11:02 » |
|
Да си призная,аз съм много бос и неопитен по отношение на тарантулите,но се старая да уча и  доста!..Та,направиха ми впечатление някои твърдения от хора,които гледат тарантули.от сорта на "тарантулата ми избяга и я намерих след 3 дена в щукарника и абдомена и беше доста надут!"...Това аз го разбирам като,че доста се е натъпкала!Както и да е реших да прочета за анатомията на тарантулите и се оказа,че стомахът на тези паяци въобще не се намира в абдомена!...Съжелявам ако на хората които знаят за това им е скучно,но на мен ми е доста интересно и за това реших да направя тази тема! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
Ако животът ти поднася лимони...върни му лимонки!
|
 |
« Отговор #1 -: 01 Октомври 2008, 10:17:29 » |
|
Мдам, всмукващото стомахче не е в абдоменът. Ето какво е превела за мен darkblueligth " Храносмилателна система- както при всички паяци, устройството й е съобразено с типичното за тях външно храносмилане. Устната кухина на тарантулите се отваря между хелицерите, тя е свързана с хранопровода (pharynx), който минава през мозъка и се свързва с мускулест кух орган, наречен органом, всмукващо стомахче. Той се свързва с истинския стомах чрез къса тръбичка . От истинския стомах започва червото,което преминава през pedicel в коремчето. В коремчето се намира мрежа от нишковидни образувания (мальпигиеви каналчета), свързани с червото. Тези органи изпълняват функцията на бъбреците при човека. Анусът, който се отваря непосредствено над спинеретите, е свързан с правото черво, което към края си образува торбовидно разширение- стеркорален джоб. По този начин, след сдъвкването на хранителния обект с помощта на хелицерите – това отличава тарантулите от повечето други паяци, които не дъвчат храната си- в него под налягане се изтласква храносмилателен сок от всмукващото стомахче и след това се всмуква обратно втечнената храна. Размерът на частичките в така обработената храна е около микрон. По- едрите частици се филтрират от многочислените четинки в основата на хелицерите и в сегмента сoxa на педипалпите. След това втечнената храна попада в главния стомах , където частично се обработва. Основните храносмилателни процеси при тарантулите протичат в червата с участието и на малпигиевите каналчета .Накрая напълно обработената храна се натрупва в стеркоралния джоб, откъдето периодично се изхвърля през ануса като екскременти Екскрементите на тарантулата представляват хомогенна кълбовидна маса, състояща се от трудносмилаеми части от храната (например, хитинът на насекомите), отпадните продукти на обмяната и излишните соли Тарантулите имат също така и коакциални жлези, разположени в първия сегмент- сoxa на първия и третия чифт крачета, за които през 1991 г. Тейлър и Бат установяват, че те отделят течност, подпомагаща храносмилането (аналогично на слюнката при човека и животните) и водносолевата обмяна в организма на паяка.
"
|
|
|
|
|
Активен
|
Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
|
|
|
Illian
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: 01 Октомври 2008, 10:27:39 » |
|
Мдаа,доста интересно!...Това с изпражненията обаче малко ме притесни!..На нашия паяк изпражненията (или поне това което си мисля че са изпражнения) не представляват "хомогенна кълбовидна маса"!..По скоро приличаха на много ситен кафеникав ориз!..Видях как тарантулата отиде до пахичката с водата и изхвърли тези неща вътре!...Това в такъв случай,нормално ли е! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: 01 Октомври 2008, 10:34:54 » |
|
А възможно ли е да бъркаш изпражненита с недоизядена и "пакетирана" храна или други "боклуци", които тарантулите складират насам натам, най-често на възможно най-неподходящото за нас места - купичката с вода. Което като се замисли човек може би има логика. Представете в природата река, храсталаци около нея, дървета и там нейде бърлога на тарантула. Реката си тече, тарантулата си хвърля там "непотребните неща" и те безвъзвратно си заминават по течението. Дори и да не е течаща водата, обикновено или потъват или се "размиват" и проблемът вече не съществува. Звучи логично, до колко е вярно ... идея си нямам, току що ми хрумна :-)))
|
|
|
|
|
Активен
|
Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
|
|
|
Illian
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: 01 Октомври 2008, 11:19:41 » |
|
Ами,доста логично звучи това което ти е хрумнало!..И според мен няма нищо чудно,че си изхвърлят органичните отпадъци във водата!..Много други животни също го правят!..А за това дали се бъркам,не мога да ти кажа!Знам само,че видях как паяка отиде до водата,опипа мястото първо(естествено  ) ,след което се завъртя с абдомена към паничката и "изхвърли" тези неща,за които говоря!..Пак казвам,бяха малки кафеникави частички,с формата на ориз или яйца на щурци...такива продълговати и много ситнички!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
buffolina
3 кожи
Неактивен
.
|
 |
« Отговор #5 -: 01 Октомври 2008, 12:39:34 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: 01 Октомври 2008, 13:34:51 » |
|
след което се завъртя с абдомена към паничката и "изхвърли" тези неща,за които говоря!..Пак казвам,бяха малки кафеникави частички,с формата на ориз или яйца на щурци...такива продълговати и много ситнички!
Не са били остатъци от храна тогава според мен. При мен, когато съм ги засичал, винаги е било едно такова бяло и течно ...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Illian
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 01 Октомври 2008, 14:30:07 » |
|
А,какво може да е било тогава!?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
xfan
xfan
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: 01 Октомври 2008, 14:58:17 » |
|
Бих заложил на изпражнения, но ... не съм сигурен има ли връзка между видът храна и видът изпражнения. В смисъл, че при моите са едни а при теб са други. Аз храня предимно с шурци, брашнени и мориота. При теб как е?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Illian
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 01 Октомври 2008, 15:16:27 » |
|
Ами за сега сме го хранили само с щурци,а и веднъж,двапати - скакълци!..Ама той е от много скоро при нас и за това не сме имали възможност да му разнообразим(това ще стане със сигурност)..може би около две-три седмици стоя при нас и се зарови след това..та чак до сега!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
novev
VIP потребител
10 кожи
Неактивен
Внимание!Това хоби е силно заразно!
|
 |
« Отговор #10 -: 01 Октомври 2008, 15:57:27 » |
|
По темата....Аз лично видях мойта "Косматка" как,след като опука на 99% една хлебарка отнесе каквото и беше останало в устата и го"складира" в ъгъла!  Същото правят и Муринусите ми... Иначе и тя си дриска във водата в повечето случай миниатюрни бели оризчета- явно това е закодирано генетично...Предполага се,че водата тече и отмива всичко,както споменахте по-горе. 
|
|
|
|
|
Активен
|
Котки:1 Руска синя; Паяци:1 Brachypelma Albogans; 1Brachypelma smithi;1Grammostola Pulchra;2Pterinochilus murinus Usumbara1;1Aphonopelma bicoloratum ;1Brachypelma albiceps;1Theraphosa apophysis ;2Brachypelma auratum;Жаби:Скорпиони: 2 Pandinus imperator;Змии:1 Lampropeltis mexicana greeri ;1 Boa constrictor;2Pantherophis guttatus;1Python regius;1Heterodon nasicus;Многоножки:2Archispirostreptus gigas;
|
|
|
Niki
Админ
Терарист
Неактивен
terraristic.net
|
 |
« Отговор #11 -: 01 Октомври 2008, 18:46:32 » |
|
Аз като видях за пръв път изпражнения във водата помислих, че Аура е снесла яйца.
|
|
|
|
|
Активен
|
РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Търся МЪЖКИ паяци за размножаване:
|
|
|
|