Гост
25 Май 2012, 08:38:12
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вярно ли е че агамите имат трето око?  (Прочетена 3660 пъти)
oro
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 308

« -: 03 Септември 2007, 17:19:37 »

В една книга четох че агамите имат и трето око, което е скрито под слой кожа и се намира на челото  Huh? Huh? Huh? Ако имате някако мнение по темата, моля ви пишете, защото ми стана много интересно!  Shocked
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2946

terraristic.net

« Отговор #1 -: 04 Септември 2007, 23:46:45 »

Моля те цитирай заглавието на книгата, в която си го прочел  Laugh
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
oro
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 05 Септември 2007, 15:07:44 »

Sorry Извинявам се, става въпрос за хатерията Sad
И се пак вчрно ли е че хатерията има 3 очи?  Huh?

ПС : Не не, пручих въпроса!!!
И Агамите имат и всички по - примитивни гучери!
Имат трето око на темето, което е закърняло и усещат с него само светлина и такива работи... 

Активен
SIO
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 192

« Отговор #3 -: 19 Септември 2007, 10:56:10 »

Игуаните също имали 3то око... Един път гледах снимка на глава на игуана и там беше отбелязано 3то око...
Активен
oro
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 19 Септември 2007, 13:15:04 »

Видяхте ли ся кво ви казвам, а вие ми се хилите!!!
Активен
onion
VIP потребител
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 452

фиууу

« Отговор #5 -: 19 Септември 2007, 17:32:39 »

и какво ни казваш - нещо си , кажи къде си го прочел , видял и т.н. , дай име на книга или нещо друго , само си чешете езиците иначе ...
Активен

www.zoo-info.org
сайтът за тераристика и екзотични животни
SIO
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 19 Септември 2007, 19:49:42 »

"The photo below shows the parietal eye. The parietal eye is a tiny, transparent scale on the top of the head that detects light and dark. Iguanas use the parietal eye to alert them to aerial predators. It is sometimes referred to as the third-eye."

http://www.ardastra.com/images/iguanaeye.jpg

http://www.smithway.org/igsite/vet/peye1.jpg

Я виж ти... Освен ляво и дясно очо имало и трето очо... 

onion единствения който си чеше езика си ти... Ся престани ад ревеш... Т'ва че се чувстваш най-големия не означава че си ти...  И вместо да тръгнеш да го осъждаш земи
седни па прочети...

Я виж ти това май е водно драконче... Както да е де и то имало случайно такова трето очо...

http://members.aol.com/msnick1/waterdragons/idehd1.jpg
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #7 -: 19 Септември 2007, 19:56:34 »

onion е съвсем прав. oro освен да си чеше пръстите друго не прави. Чул нещо, прочел нещо и айде достоверния източник. Или ще пита или ще цитира, а не като го попита човек откъде черпи "информация" да вика "не помня ама е достоверен източника".
Активен

SIO
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 19 Септември 2007, 22:44:26 »

Е ся не всичко което си чел и видял можеш да го помниш от де си го чел или видял... Минало ти е през очите, запомнил си го и толкоз... Любопитно ти е дали това е така или не и ако е така защо е така и прочие... Ся ако това на oro му е редовен номер е друг въпрос... Не е нужно всички да влизаме в клуба на "чешещите езици... И то не езици ми пръсти... Поне аз като пиша не си говоря сама...

Ся да ти кажа и аз не помня къде точно го четох и гледах ама съм го... И ся понапраших си  труда, намерих го, ицитирах + това и изображения...

А като търсиш статии пренасочени от google.com не е лесно да ги намериш пак... Все едно да търсиш игла в купа сено... Ама кой да се сети...

Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #9 -: 19 Септември 2007, 22:46:52 »

Не е нужно всички да влизаме в клуба на "чешещите езици...
Никъде, никой не съм слагал под общ знаменател.
Активен

SIO
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: 19 Септември 2007, 22:55:56 »

Е да ама onion сложи... С което не е прав....

Цитат
само си чешете езиците иначе ...
Ся това е много глупаво и пасивно и.... Много нататък...

Активен
onion
VIP потребител
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 452

фиууу

« Отговор #11 -: 20 Септември 2007, 09:02:45 »

айде вземи и прочети пак постовете преди моя предишния и ми кажи къде сте дали достоверна информация по темата , аз виждам само "един път гледах" , "видяхте ли аз кво ви казвам" и т.н.

SIO престани да ме охарактеризираш без да ме познаваш. давай си по темата , мен ме остави на ... мен.

а относно това:
"Един път гледах снимка на глава на игуана и там беше отбелязано 3то око..."
ако ти показа снимка на която съм отбелязал шесто око на гъза на хамелеон това достоверна информация ли се явява , и ще го тръбиш ли тук ?

както и да е , не ми отговаряй моля ти се , повече няма да пиша в тази тема, считам че заяжданията не са полезни за никого
Активен

www.zoo-info.org
сайтът за тераристика и екзотични животни
SIO
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: 20 Септември 2007, 10:11:25 »

Onion като те интересува тая достоверна информация пък попитай някой да сложи... Ся например съм запомнила за какво става въпрос вместо да вадя цитати щях да обяснявам... С което не можеш да ми кажеш ейта от де си  го чел... Ми може да съм го чела преди 2 години от някаква английска книжка с гущери и толкова...

Както споменах не можеш да запомниш всичко което си чел и от къде си го чел... Ся колкото да си умен не става брат. Това е ън хюман...  А никъде в правилата не пише да пуснеш тема от достоверен източник и да ги цитираш...

И не те характеризирам какъв човек си ама характеризирам поста ти... А той сам по себе си говори за теб. Имам чувството че наистина се мислиш за голямата работа... Може и да не си такъв човек ама такова впечатление внасяш... 
Активен
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 103

« Отговор #13 -: 09 Април 2008, 15:57:04 »

Източника на човека си е много достоверен!..И аз съм го чел в една книга която имам("Snakes and Reptiles" на Mark O'Shea..като толкова давате зор за името)...Наистина има такова трето око и ако някой си мисли,че е голямата работа и знае всичко или пък ,че снимките не са му достатъчно обедителни може да иде до природо-научния музей в София..там има една голяма мъжка игуана..която има такова око..и да види на живо!..окото представлява едно мъничко като мехурче отгоре на главата!
Активен
ToaJIeTHo`naTe
VIP потребител
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 125

« Отговор #14 -: 11 Април 2008, 09:46:31 »

Illian, специално за теб в знак на добра воля. Wink

http://www.green-iguana.net/gruener-leguan/leguan-anatomie.htm

В превод:

"Игуаната има върху темето си едно трето око, така нареченото око на теменната кост. Получило е името си вследствие на това, че се намира между двете теменни кости. Прилича на малка, безцветна люспа, но е напълно функциониращо око. С него игуаната не вижда цветове и картини, но може добре да различи светло и тъмно. В естествената среда на игуаната това око е много важно. От една страна с него тя "вижда", когато някоя птичка се приближава и евентуално би могла да представлява опасност, от друга страна то служи като "дозатор", за да предотврати твърде дългото излагане на слънце на животното. Ако третото око бъде покрито или отстранено, е установено, че игуаната се припича на слънце толкова дълго, че изгаря, докато нормалните животни отиват на сянка, когато слънцето им дойде в повече. Предполага се, че този орган регулира и хормоналния баланс чрез количеството светлина."
Активен

Домашен любимец: Андрей Cheesy
Мъни
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 300

« Отговор #15 -: 11 Октомври 2008, 22:19:02 »

Всички гущери (т.е. целият подразред Zauria на разред Squamata) имат трето, теменно око. При хатерията  (тя не е гущер  Wink съвсем друг разред е - Rhinchocephalia) то е доста добре развито, със силно изразена фоточувствителност. При останалите е рудимент.
Активен

Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да  разбера мъжете;
дай ми любов, за да  им прощавам;
дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им.
И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!!
Иначе ще ги пребия до смърт…
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #16 -: 13 Октомври 2008, 09:02:18 »

За Хатерията или Туатара съм съгласен,но не всички гущери (Sauria) имат трето око!..Има доста,които имат,и повечето за които знам са Агами или Игуани!...Но,не всички! Thumb up
Активен
Мъни
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 300

« Отговор #17 -: 13 Октомври 2008, 19:23:26 »

Всички имат  Wink
Активен

Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да  разбера мъжете;
дай ми любов, за да  им прощавам;
дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им.
И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!!
Иначе ще ги пребия до смърт…
Illian
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #18 -: 14 Октомври 2008, 09:08:41 »

Много жестоко бъркаш!..По-добре  Book преди да пишеш!
Активен
paun4et00
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 184

« Отговор #19 -: 02 Март 2009, 19:50:09 »

Хатериятя има Smiley
Активен

Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC