Здравей,Иво,
Хубава статия,но не е адресирана до никой конкретно.
"местни хорица"." великите "търговци "". "търговците се интересуват само от печалбата"?
ИМЕНА!
Всеки търговец (износител или вносител) носи отговорност за стоката си .Никой няма да оповести източниците си.Обикновено злоупотребата с имената на паяците е дело на първия-предлагащ вида(Avi).Той не винаги е производителя.Добре знаеш,че паяци се поръчат по латинските имена,а не по шарката. По-редки видове се поръчват там където и когато се появят.Повечето се внасят на 1-2 кожи.Не е възможно да се определи точния вид .Разчита се на коректността на продавача.
Точно така, не е адресирана към никой и няма да бъде адресирана към никой, започнах тази "кампания" с уговорката, че няма да съм пристрастен. Всеки търговец си има глава на раменете и проверява(ако иска), какво и от кой внася. Аз само давам препоръки, вече кой смята да ги следва е друг въпрос.
По гореизброените от теб причини трябва да се внасят паяци развъдени от хора,
които знаят какво и как правят, а диво ловените следва да се продават като такива(неопределен вид) и да не се правят глупави опити за размножаване, поне не в нашата държава... за сега. Нагледахме се на "амазоники" взети от тук от там и накрая какво излезе, че нещо хич не си приличат хайваните. Тук ще си позволя да ти направя малка реклама, защото твоите амазоники са от единствения човек, който развъжда чиста линия в Европа, и то само защото работи с Марк Баумгартен(откривателя на тази авикулария).
Търговците НЕ са таксономи, те търгуват.
Че има само 5 чисти Avi -не съм съгласен.
Това, че ти не си съгласен не означава НИЩО. Евентуално в близкото бъдеще ще станат 6 с фасцикулатата.
И не чисти, а сигурни видове съм писал

"съвестните тераристи се сдобиват с достатъчно екземпляри от даден внос, за да сформират развъдна група"-мъжките стават половозрели:женските не са готови -други от този внос няма!
Има достатъчно начини да се определят половете в доста ранна възраст, за да могат да се "забавят" мъжките. А специално за авикуларииите, мисля че всички знаем, на каква възраст женските вадят фертилни пашкули

. Тези неща е добре да се обясняват от търговците, поне аз се старая да го правя.
Спорна тема???
Последното изречение на първия ми пост, означава че съм готов да приема и разгледам всяко мнение, така че не, ни най-малко не го приемам като заяждане.
Който иска, намира начини, който не иска... причини.