oro
8 кожи
Неактивен
|
 |
« -: 18 Септември 2007, 19:34:19 » |
|
Има едни много красиви гущери.. много красиво зелени, със сини хуши Хванах си един такъв, който е дълъг 40 сантиметра и го научих да стои на рамото ми и да несе плаши... но го пуснах Въпроса ми е, може ли да си гледам такъв в нас или е забранено? 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #1 -: 18 Септември 2007, 22:15:00 » |
|
Всички гущери в БГ са защитени.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Niki
Админ
Терарист
Неактивен
terraristic.net
|
 |
« Отговор #2 -: 18 Септември 2007, 22:48:15 » |
|
И на мен ми се иска да си гледам някоя мъжка лацерта, но уви забранени са. А и взех да се съобразявам с тези забрани, за добро са.
|
|
|
|
|
Активен
|
РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Търся МЪЖКИ паяци за размножаване:
|
|
|
oro
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: 19 Септември 2007, 08:10:12 » |
|
Да, знам че са защитени, но незнаех дали са забранени за отглеждане  Аз исках да ги развъждам 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Illian
5 кожи
Неактивен
Публикации: 103
|
 |
« Отговор #4 -: 09 Април 2008, 15:44:38 » |
|
Всички влечуги и земноводни в България са защитени!!!..Това значи,че не можеш да го обиваш,нараняваш,взимаш,отглеждаш или каквото и да било!...Трябва всички да ги спазваме тия закони ако искаме да запазим тези красиви животинки!....иии Oro,човече тия гущери си живеят щастливо и си се размножават успешно в природата и без някой да ги въди вкъщи!..Мястото си им е там!..Мислете и за животното като решавате някви неща,а не само за собствените си прищевки и желания!...И аз много искам такива гущери вкъщи ама тва си е чисто престъпление да вземеш диво животно и да го тикнеш в няква стъклена кутия!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
SIO
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: 20 Октомври 2008, 21:22:53 » |
|
Миналия ден хванах едно гущерче, нямам си на идея какъв вид е но, е тазгодишно яйце... Супер миниатюрка... Това е най-малкия гущер, който съм виждала през живота си.... Голямо сладуранче, та както да е де в момента е в нас, в една кутия такава специална за разни животинки, няма къде да бяга и достъпа на светлина и въздух е неограничен.... Само не започвайте това е бг гущер застрашен вид, убийство, незаконно и не знам си какво... Ако го бях оставила там щеше да е поредния труп които бяха наброй 7 + една мухлясала жаба... Та вече е студено храната намаля такова дребосъче като него ще цъфне като нищо в нечия човка или зъби. Честно казано заради малките си размери е доста тромав... Движи се като светкавица ама на изключително къси разстояние... Спокойно е като го държа нито един път не опита да скъса опашка... Та кажете какво да го правя?! Аз си мислих да го гледам някакси или да му пресъздам изкуствено леговище, то да се зазими и вече в началото на новия сезон като се стопли да го пусна... Не искам да съжалявам,че съм го измъкнала от оная дупка... Ето снимки на малкия гъс  
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
reptilian
11 кожи
Неактивен
Господ е милостив ,ние не сме
|
 |
« Отговор #6 -: 20 Октомври 2008, 21:26:56 » |
|
Предполагам ,че е бебе зелен гущер ( Lacerta viridis ) 
|
|
|
|
|
Активен
|
Отглеждам : Schmerz ist nur ein Vorwand der schwachen
|
|
|
SIO
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 20 Октомври 2008, 21:35:33 » |
|
Мдам прав си такъв е  Много красиво животинче...  Ама продължава да са чудя какво да го правя....  Някакъв компромисен вариант...?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Slavov
2 кожи
Неактивен
I don't do it, 'couse i done it!
|
 |
« Отговор #8 -: 20 Октомври 2008, 21:45:19 » |
|
Шат на патката главата Не шегувам се, вземи му направи някъв терариум микс, един камак да се пече, и така че да може да ходи под него, тъй като много такива гущери има по селото ми, и забелязвам къде има най-много присъствие.
|
|
|
|
|
Активен
|
Блага дума с пистолет, е по-силна , отколкото само блага дума
|
|
|
SIO
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 20 Октомври 2008, 21:58:57 » |
|
Мдам така е обичат камъните сигурните дупки, то всички са така. Лошото е че малкия гат като си пече задника няма да заспи... Това не ме устройства, защото трябва да му осигуря УВ, витамини а храната ми е малко трудна.. Та аз имам все тревопасни в нас... Мислих да го гледам в терариума на игуаната и една вечер беше там и игуаната го гледаше като голя камък, то ходи нагоре, надолу върху дървото под дървото, върху игуаната къде ли не... Ама ме светнаха,че могат да си разменят разни чехълчета което не е хубаво евентуално за здравето им... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿
|
 |
« Отговор #10 -: 21 Октомври 2008, 22:56:50 » |
|
Сложи му нещо под което да се крие и вода, пускай му щурци и няма проблеми. Страшно лакомо животно аз няколко съм гледал (незнаех че са защитени преди). Имах един 38 см мъжки, който ядеше по 4-5 големи хлебарки на ядене. А като свикнат със тебе стават големи душички въубще и не си правят труда да бягат имам чувството, че се топлят от ръцете и им е хубаво, като ги галиш и се едно заспиват. Гледай си го, знам че насърчавам нещо забранено но ако свикне със тебе защо не? 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gogo
VIP потребител
7 кожи
Активен
|
 |
« Отговор #11 -: 21 Октомври 2008, 23:34:33 » |
|
При първия слънчев ден го пусни на свобода.Тези животинки са активни и при температури по-ниски от 15 градуса,невероятно издържливи са.Но в терариуни условия не дянат много,особено,ако са с такива размери и това се дължи именно на тази ниска температурна граница.Дори при температура от 11-16 градуса в помещението пак, ще трябва да го храниш ВСЕКИ ден !
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Niki
Админ
Терарист
Неактивен
terraristic.net
|
 |
« Отговор #12 -: 22 Октомври 2008, 11:11:15 » |
|
Сложи му нещо под което да се крие и вода, пускай му щурци и няма проблеми.
Не се заблуждавайте, че това е достатъчно. За да расте здраво такова животно му трябват условия като на хамелеон - УВ, минерали, витамини, много жива храна. Виждал съм 3-годишен зелен гущер с доста напреднал стадий на МБД. Беше домашно "отгледан". Слаган е на слънце до прозореца, но както знаете стъкото спира УВ лъчите, явно не му бяха давани и минерали. Аз също посъветвах SIO да го пусне и и обясних, че ако го задържи е хубаво да му осигури тези условия. Разбра ли се със сигурност какъв вид е? Искам да сменя заглавието на темата. Мисля, че gogo може да го определи. На мен ми прилича на Lacerta viridis
|
|
|
|
|
Активен
|
РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Търся МЪЖКИ паяци за размножаване:
|
|
|
Illian
5 кожи
Неактивен
Публикации: 103
|
 |
« Отговор #13 -: 23 Октомври 2008, 09:09:38 » |
|
Lacerta viridis!..300%...Гого и Ники са прави..по-добре го пусни,още сега...все още е слънчево!...И на истина и аз знам,че този вид е много труден за отглеждане..Казаха ти вече от какви грижи има нужда!..Виждал съм много гадни снимки на такива гущерчета с почерняла,изгнила кожа..точно поради липсата на достатъчно УВ лъчи!..Не е много приятна картинка!..Тези животни живеят в природата от милиони години и без помоща на човек,така че мисля че ако го пуснеш и този ще се оправи сам!..
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
WESTMAN
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 26 Август 2009, 20:55:16 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
Eublepharis macularius: 1.1.1
|
|
|
Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #15 -: 26 Август 2009, 22:23:58 » |
|
Да. На първите две снимки е мъжки, на третата-мома.
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
Мария
Ларва
Неактивен
Публикации: 4
|
 |
« Отговор #16 -: 21 Ноември 2009, 15:29:43 » |
|
Здравейте, Преди 2 месеца излюпих 40 зелени гущери (Lacerta viridis) и от тогава гледам 20 вкъщи. Всичко беше наред докато не се появиха проблеми. Храня ги всеки ден, имат вода, скривалища, лампа, на която могат да се пекът, но пространството е малко. Топлина и храна имат, но другите условия не мога да им доставя. Все пак са на затворено. С какво да ги храня друго? . На 6 от тях обаче се появиха нещо като бели пъпки с голяма големина. Отстаних ги и изтече гной, но гушерите не се подобриха. Някои тях спряха да ядът и умряха въпреки усилията които положих, като ги храних в устата и им давах да пият от спринцовка. Един от гушерите има проблеми с очите, явно не вижда, друг целият се е покри с малки ранички по тялото. Храня ги с бели червеи (ларви на мухи), защото само с тях могат да се преборят. По голямата част от гущерите доста порастнаха и наддадоха и сменят първа кожа, но мисля че трябва да ги пусна. Направих грешка като ги задържах вкъщи. Идеята ми беше да ги отгледам през зимата и да ги пусна на пролет. Като мислех, че така ще имат по-голям шанс да оцелеят, но явно съм грешала. Сега обаче имам сериозен проблем с пускането им на свобода. Времето захладня, и незнам дали ше имат шанс ако ги пусна. Дали ще успеят да немерят подходяшо место за да се зазимът, и заровят. Вкъщи са на 20 градуса, а навън е близо 10. Какво да правя?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
::: Geckoholic :::
|
 |
« Отговор #17 -: 21 Ноември 2009, 19:18:55 » |
|
На 6 от тях обаче се появиха нещо като бели пъпки с голяма големина. Отстаних ги и изтече гной, но гушерите не се подобриха. Някои тях спряха да ядът и умряха въпреки усилията които положих, като ги храних в устата и им давах да пият от спринцовка. Един от гушерите има проблеми с очите, явно не вижда, друг целият се е покри с малки ранички по тялото. Храня ги с бели червеи (ларви на мухи), защото само с тях могат да се преборят.
МАРИЯ, това си е живо мъчение за животните. Моят съвет е по-големите да ги пуснеш - все още има топли дни. Иначе, като гледам, шансът да ги умориш до пролетта е повече от голям (да не говорим, че да ги гледаш по този начин - удома - си е незаконно  ). Тези, които ти изглеждат зле и нямат шанс да просъществуват при пускане е по-добре да задържиш. В никакъв случай не продължавай с белите червеи - много кофти храна са. Имат твърда обвивка, трудно смилаеми са, като хранителна стойност не струват, а и ако ги взимаш от рибарски магазин - там ги държат в гадости и може това да е причината толкова да ти боледуват гущерчетата. Храни ги с щурчета и малки брашнени червейчета, давай им задължително хранителни добавки (бих препоръчал Reptivite & Reptical). Лампата с UV-крушка ли е? Ако не - само ги топлиш - не ги "печеш". Трябва им UV задължително! Освен това 20 градуса им е малко - през деня можеш да ги държиш на 25 - 28.
|
|
|
|
|
Активен
|
Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole]; Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
|
|
|
Мария
Ларва
Неактивен
Публикации: 4
|
 |
« Отговор #18 -: 22 Ноември 2009, 17:23:45 » |
|
Благодаря за съветите. Задължително съм решила да ги пусна в най-скоро време. По въпроса с храната догато ги пусна: От къде модат да се вземат брашнени червеи? За щурците знам, че може да се вземе от животринският пазах, но чак в събота в София. А витамини ще взема още утре и незабавно ще им дам дори и да ги пускам. Ако задържа някои ще си купя и УВ лампа, но за сега ще се надявам, че в понеделник времето ще е топло и че ще мога да ги пусна.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
::: Geckoholic :::
|
 |
« Отговор #19 -: 22 Ноември 2009, 20:59:06 » |
|
Относно брашнените червеи: по принцип също от пазара за животни. Иначе можеш да провериш дали някой от твоя град не се занимава с тераристика (ако има тарантули и прочие, е твърде вероятно да си отглежда и брашнени червеи) - можеш да пуснеш запитване във форума. Успех с гущерчетата и късмет с топлото време 
|
|
|
|
|
Активен
|
Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole]; Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
|
|
|
|