Гост
24 Май 2012, 00:26:17
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Обикновена зелена игуана (Iguana iguana iguana)  (Прочетена 24218 пъти)
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #80 -: 07 Април 2009, 22:28:59 »

И аз в момента имам същия проблем. Игуаната ми е на 8 месеца и до скоро живееше на доста тясно местенце. Когато и направиха новия терариум я преместих, но взе, че се наряза по пръстчетата чак и липсват половината нокти. Върнах я в стария да се лекува, обезопасих новия и сега отново е там. От няколко дни не иска да яде. Хапва по 3-4 грахчета на ден и вече е доста отслабнала. Чудя се и аз какво не е наред... Влагата, температурата, стрес, някакво странно пролетно гущерско състояние  Wonder
Само с грах ли я храниш?
Активен
renetar
4 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 73

« Отговор #81 -: 08 Април 2009, 16:18:15 »

Да не би освен пръстчетата да има и някаква друга травма, я я огледай хубаво, да няма нещо по устата?
Активен
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 50

« Отговор #82 -: 08 Април 2009, 22:33:28 »

Не я храня само с грах. Слагам и листа от репички, вече и глухарчета, но първоначално започна да си подбира само грахчетата от храната и аз реших, че това му се яде. По устата няма нищо. Нослето му е малко обелено, но това е още от стария терариум и вече си абсолютно зараснало. Майка ми цял ден се е опитвала да го храни, но нищо не е ял. Аз бях на работа и ми се обади да му набера глухарчета да го пробвам, че освен всичко е пред смяна на кожа и не може да я смени вече седмица. Обели само едното краче. Току що се прибрах и му дадох глухарчетата и си ги изяде всичките 5 листа... Може да е в депресия от смяната на къщата или и аз не знам... Някаква идея как да му помогна да го прееъзмогне по-бързо?
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #83 -: 08 Април 2009, 22:45:13 »

Не я храня само с грах. Слагам и листа от репички, вече и глухарчета, но първоначално започна да си подбира само грахчетата от храната и аз реших, че това му се яде. По устата няма нищо. Нослето му е малко обелено, но това е още от стария терариум и вече си абсолютно зараснало. Майка ми цял ден се е опитвала да го храни, но нищо не е ял. Аз бях на работа и ми се обади да му набера глухарчета да го пробвам, че освен всичко е пред смяна на кожа и не може да я смени вече седмица. Обели само едното краче. Току що се прибрах и му дадох глухарчетата и си ги изяде всичките 5 листа... Може да е в депресия от смяната на къщата или и аз не знам... Някаква идея как да му помогна да го прееъзмогне по-бързо?
Ми чакаш го да се оправи Grin Grin
Храни игуаната и с рукола. Скъпичка е, но е "братовчедка" на глухарчето и има е много полезна за игуаната. Доста добра храна е за през зимата. Аз си купих вкоренена, даже цъфна Smiley
Активен
renetar
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #84 -: 09 Април 2009, 08:27:42 »

Да, руколата много допада на игуаните обикновено, така че може да си хапне повечко от нея. За смяната на кожата ще помогне влажност, пусни я да плува и я пръскай по-често.
Активен
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #85 -: 09 Април 2009, 21:19:03 »

Днес говорих с един човек, който е зоолог и той ми каза, че най-вероятно състоянието му се дължи на UV светлината и, че не трябвало да се прекалява с нея. Каза ми да му сложа обикновена крушка и само събота и неделя да му пускам UV-то. До сега в малкия тератиум му светеше само обикновена крушка- така ми беше казала ветеринарката, а и от тези лампи едно, че в стаята смърди гадно и другото, което забелязвам е, че храната му се спаружва до вечерта... Направо изсмукват всичката влага. Старая се да пръскам максимално често, защото всички видове басейни не го впечатляват особено, но започвам да се чудя дали не е това причината. Wonder Вие на какво мнение сте Huh? Моите лампи са Sun Glo и Heat Glo.
Активен
renetar
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #86 -: 10 Април 2009, 08:06:33 »

Аз лично се съмнявам, че може да е от УВ-то, доколкото знам ако се прекали с тях ги заболяват очичките, но не твърдя, че съм много наясно, остави го ден - два на мира да свикне с новата къща, давай му глухарчета щом ги харесва, ако се спаружват ги сложи по-далече от лампата, въпреки че не знам защо така.
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #87 -: 10 Април 2009, 08:56:20 »

Аз лично се съмнявам, че може да е от УВ-то, доколкото знам ако се прекали с тях ги заболяват очичките, но не твърдя, че съм много наясно, остави го ден - два на мира да свикне с новата къща, давай му глухарчета щом ги харесва, ако се спаружват ги сложи по-далече от лампата, въпреки че не знам защо така.
Или може да ги слага в хладилника в наелоново пликче и да вади по няколко, когато храни игуаната Wink
Активен
renetar
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #88 -: 10 Април 2009, 10:26:22 »

Да, може по-често да му сменяш храната, друг вариант е да сложиш една малка купичка с вода в терариума и да му натопиш дръжките на листата в нея, така ще са му свежички Wink
Активен
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #89 -: 11 Април 2009, 12:06:14 »

Ами аз си му режа всичко и му го слагам в една купичка на дъното на терариума. Разстоянието до лампата е 90см, а и храната не е точно под лампата. И на мен ми е чудно защо така се получава. Сега съм му махнала UV-то и се мъча да го захранвам по малко. Ще видим как ще му се отрази. Надявам се да започне да яде по-стабилно вече, че така ме плаши. Както бях свикнала да го гледам постоянно подут от ядене, препичащ се под лампата, сега ми е странен.
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2944

terraristic.net

« Отговор #90 -: 11 Април 2009, 20:26:44 »

Разстоянието до лампата е 90см, а и храната не е точно под лампата.

Ако това е разстоянието до УВ лампата много се съмнявам, че нужните лъчи стигат до игуаната в концентрацията, в която трябва да са. Каква ти е УВ лампата?
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #91 -: 12 Април 2009, 11:09:24 »

90 см е разстоянието от лампата до пода на терариума, където е храната. Иначе игуаната си се пече на едно клонче, което на 20-30см от лампата. Едната ми лампа е Sun Glo- 100вата, тя е само УВА, а другата е Heat Glo- пак 100вата, която е с инфрачервена светлина. От няколко дни съм го оставила само на обикновена крушка и вече почна да си похапва по малко. Незнам защо така се получава, но като се замисля... Може да обичаш да се печеш на слънце и то по цял ден, но като ходиш на солариум стоиш 5 мин...Можеби наистина трябва да не се прекалява с това. Скоро бях в една лаборатория, където се правеше някакъв опит точно с УВ светлина, която се ползваше да симулира слънце, и обясняваха как трябва да не е насочена към стаята и към хората защото е опасна, вредна и т.н. Да не говорим, че е убийствено бяла и със сигурност не е приятно да ти свети по цял ден. Незнам дали логиката ми е вярна, но ще пробвам още няколко дни без УВ, ако се оправи екстра, ако не- на доктор и ще го мисля пак.
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2944

terraristic.net

« Отговор #92 -: 12 Април 2009, 18:17:38 »

Ами лампа която излучва УВБ? Има ли си?
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #93 -: 12 Април 2009, 21:10:13 »

Такава си няма още. В зоомагазина ми казаха, че по-рядко успяват да заредят от тях и то, ако има са само пури, но се надявам в края на седмицата да успея и такава да му взема.
Активен
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #94 -: 13 Април 2009, 09:14:21 »

Слънцето излъчва ултравиолетова светлина в ивиците UVA, UVB и UVC, но, поради поглъщането в озоновия слой на атмосферата, 99% от ултравиолетовите лъчения, достигащи земната повърхност са UVA.
Активен
renetar
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #95 -: 13 Април 2009, 12:35:45 »

Embarrassed Възможно е, не съм наясно, знам, че му трябва УВБ и такава съм му взела, знам и че имаше един вид, който е опасен, физиката не ми е любима Surrender
Активен
EudoRa
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #96 -: 14 Април 2009, 08:17:25 »

Да трябва си и УВБ, но нещо ми е трудно да си намеря. Иначе динозавъра започна да яде, но само от ръката ми. Като слезе долу, където му е хапването, изобщо не му обръща внимание. Почти си смени и кожата и вече май всичко е наред. Само незнам как да го накарам да си яде Рептокал-а. Само като го помирише и се кашира някъде. Това чудо наистина смърди ужастно. Както и да е поне с другите витамини и минерали, които му давам вече е свикнал и няма проблем Smiley
Активен
кокича
Ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #97 -: 28 Април 2009, 21:41:43 »

Какви насекоми яде игуаната Salamander Huh?
Активен
renetar
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #98 -: 29 Април 2009, 13:51:40 »

Игуаната е растително ядна, ще яде и мръвка и пица, ако й дадеш, но никак не е полезно, не могат да го преработват, разболяват се и умират. Е сигурно  в природата изяждат по някоя заблудена мравка, но това не се брои.
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #99 -: 29 Април 2009, 18:19:31 »

ренетар, в грешка си. Даже е полезно да хапват щурци от време на време Wink
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 13   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC