Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« -: 18 Март 2009, 15:34:15 » |
|
 Род: Rhacodactylus Вид: ciliatus Английско наименование: Crested Gecko Българско наименование: гребенов гекон Разпространение: североисточно крайбрежие в нова Каледония и околните острови Размери: 22 см Тегло: между 38 и 50 грамa Активност: привечер и нощно активни Продължителност на живот: 7 години Храна: щурци, мухи, бебешка каша от плодове (ябълка, кайсия, банан, праскова, ананас) полени и нектар . Насекомите се опрашват с витамини и калций които също се слагат и в кашата. Кашата не би трябвало да е основната храна ами само по някога да се дава. Терариум: Тъй като тези гекони са дървесни, им трябва висок терариум. За една група от 1.2 трябва да е най-малко 50 см дълъг, 50 см широк и 100 см висок. Вътре трябва да има много клони и растения, върху които геконите могат да се катерат. Също така и няколко пещери на определена височина, в които могат да спат. Субстрат: кокосов субстрат, торф Климат: субтропичен климат с 60-90% въздушна влажност. През деня 25-29°C, през ноща 24°C. През зимата 22°C през деня и 16-19°C през ноща. За да се достигне тази въздушна влажност трябва терариума всяка вечер да бъде опръскан с хладка вода. Характеристика: Rhacodactylus ciliatus е способен да си откъсне опашката, но за разлика от много други гекони не му израства нова. В природата повечето R. ciliatus жевеят без опашка. Както при много други влечуги не е препоръчително да се държи един мъжки с една женска, ами един мъжки с най малко две женски.
|
|
|
|
|
Активен
|
Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #1 -: 18 Март 2009, 15:52:52 » |
|
Живеят почти два пъти по-дълго от посоченото. Хранят се и с меки плодове, като е добре да имат вече кафяви петна по тях. Препоръчително е да се събират заедно само за чифтосването.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: 18 Март 2009, 16:29:51 » |
|
Да, може да им се дават меки плодове или най добре направени на каша. Така по-добре могат витамините и кaлциите да се разбъркат вътре. Но както казах, това не е основната храна на тези гекони. За годините много хора питах, и всеки казва нещо различно. Така че може и да си прав. Относно Препоръчително е да се събират заедно само за чифтосването.
не съм на твое мнение.
|
|
|
|
|
Активен
|
Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #3 -: 18 Март 2009, 16:37:32 » |
|
Могат да живеят дълъг и щастлив живот и да се размножават без изобщо да видят насекомо.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: 18 Март 2009, 16:47:42 » |
|
Могат да живеят дълъг и щастлив живот и да се размножават без изобщо да видят насекомо.
Sorry, там съм на съвсем друго мнение, и долколкото знам не само аз.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #5 -: 18 Март 2009, 17:28:59 » |
|
Изобщо не се опитвам да те убеждавам в каквото и да е, просто казвам как стоят нещата. С правилното MRP не е наложително да се дават каквито и да е насекоми, както на представителите от род Rhacodactylus, така и на повечето дневни гекони. Това е мнението на един от хората преоткрили Rh. ciliatus, на едни от големете развъдчици, както и на тераристи/херпетолози в зоопаркове. Не казвам да не се дават насекоми, а само че може и без тях, което е невероятно удобство, а и готовите храни са далеч по балансирани и полезни от гътлоудинга, който можем да направим в домашни условия.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kitana
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: 18 Март 2009, 17:31:34 » |
|
Аз много съм си го харесала този гекон и съм решена да си взема,след като му осигуря подходящо жилище,но за съжаление това е вид,който не съм виждала/чувала да се продава в БГ.Ако някой знае нещо,може да ми пише на ЛС . А това за евентуалната липса на насекоми в менюто наистина е много удобно.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #7 -: 18 Март 2009, 19:41:13 » |
|
ПП пропуснала си полените и нектара, а бананите са опасни и трябва да се избягват или дават умерено, като цяло изобщо не си описала правилно храненето.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #8 -: 13 Октомври 2009, 16:45:28 » |
|
Бананите имат високо съдържание на фосфор, който пречи за правилното усвояване на калция, което от своя страна може да доведе до сериозни здравословни проблеми при подрастващи животни и женски в размножителния период.
“...mainly feeds on fruits (as analyses of their excrements clearly demonstrates)...”
Seipp and Henkel
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 14 Октомври 2009, 07:59:17 » |
|
Имам я тази книга на Seipp и Henkel в която също пише, че храната на R. ciliatus се състои от плодова каша и насекоми!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #10 -: 14 Октомври 2009, 08:01:50 » |
|
Отново не четеш. Някъде да съм писал, че са само и единствено плодоядни?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: 14 Октомври 2009, 08:03:38 » |
|
Интересува ме от кой "професионалист" го имаш това?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #12 -: 14 Октомври 2009, 08:08:21 » |
|
Интересува ме от кой "спрофесионалист" го имаш това? И твърдо отказваш да четеш. Я виж отново в каква връзка съм го написал. Нека ти помогна малко - MRP, създаден от преоткривателите на вида. И MRPто определено не е плодова каша. И въпреки че имаш книгата, от която е по-горния цитат, продължаваш да твърдиш, че плодовете трябва им се дават "понякога".
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: 14 Октомври 2009, 08:30:49 » |
|
Интересува ме от кой "спрофесионалист" го имаш това? И твърдо отказваш да четеш. Я виж отново в каква връзка съм го написал. Нека ти помогна малко - MRP, създаден от преоткривателите на вида. И MRPто определено не е плодова каша. И въпреки че имаш книгата, от която е по-горния цитат, продължаваш да твърдиш, че плодовете трябва им се дават "понякога". Продължавам да твърдя защото тази книга сме я обсъждали с други. Тя е написана преди няколко години. След нея излезна една друга книга на Henkel, Friedrich-Wilhelm / Wolfgang Schmidt в която насекомите имат приоритет. Като имам повече време, ще потърся цитат.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 15 Октомври 2009, 08:48:43 » |
|
Извадих вчера книгата на Robert Seipp и Friedrich Wilhelm Henkel. В нея пише, че големите Rhacodactylus катo на пример гигантския новокаледонски гекон Rhacodactylus leachianus се хранят от плодове и насекоми. Rhacodactylus chahoua на пример се храни от насекоми, мишки и банани. Пише че гигантските гекони на Rhacodactylus са всеядни. Животинската храна се съдържа от различни насекоми (щурци, скакалци, брашнени червей, хлебарки восъчни червей и zophoba) както и мишки и плъхове. Обхвата на плодовете включва ябълки, банани, круши, ягуди, киви, пъпеш, праскови, сливи, грозде. BLEES (1996) е нямал успех с храненето на ягоди при R. leachianus. Ако няма пресни плодове на разположение, може също да се предлагат различни видове бебешка каша. Предпочитанията на вкус са банан, праскови, кайсии, маракуя. Различните сортове каши в търговската мрежа трябва да се предлагат само в маси, тъй като те могат да доведат до проблеми с храносмилането. При BLEES (1996) се хранеха R. leachianus включително с грис, пудинг от ванилия и ориз. ... Храна: щурци, мухи, бебешка каша от плодове (ябълка, кайсия, банан, праскова, ананас) полени и нектар . Насекомите се опрашват с витамини и калций които също се слагат и в кашата. Кашата не би трябвало да е основната храна ами само по някога да се дава. ...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #15 -: 15 Октомври 2009, 09:36:35 » |
|
Чакай малко, говорим за Rhacodactylus ciliatus, а не за останалите представители на рода 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #16 -: 15 Октомври 2009, 09:41:22 » |
|
Написах това което пишеше в книгата. Те споменават Rhacodactylus като изцяло. Щом споменатите ядат банан ми изглежда логично, че и R. ciliatus го прави. Същото се отнася и за кашата.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #17 -: 15 Октомври 2009, 09:43:25 » |
|
Логиката ти куца. Когато нещо се храни с гръбначни, му е напълно позволено да похапва и храни с ниско съдържание на калций, като бананите. А и това са огромни и силни гекони, които сами могат да "разкъсат" банан, докато цилиатуса по-скоро се надява на остатъци.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #18 -: 15 Октомври 2009, 10:18:28 » |
|
Както казах, храненето е в началото на книгата и го споменават като изцяло за Rhacodactylus, а не само за споменатите. По нататъка се задълбочават в различните представители от рода също и R. ciliatus. За съжаление пише при храната само, че се храни от насекоми и плодове.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #19 -: 20 Октомври 2009, 14:51:58 » |
|
Бананите имат високо съдържание на фосфор, който пречи за правилното усвояване на калция, което от своя страна може да доведе до сериозни здравословни проблеми при подрастващи животни и женски в размножителния период.
Логиката ти куца. Когато нещо се храни с гръбначни, му е напълно позволено да похапва и храни с ниско съдържание на калций, като бананите.
Още нещо не ми е ясно. Казваш, че бананите имали ниско съдържание на калций и високо на фосфор. Но в сравнение с останалите плодове, които яде Rhacodactylus и които препоръчват професионалистите не ми изглежда съвсем така. 100г ябълка съдържа 7мг калций и 10мг фосфор 100г праскова съдържа 7мг калций и 22мг фосфор 100г банан съдържа 8мг калций и 28мг фосфор 100г круша съдържа 9мг калций и 15мг фосфор 100г пъпеш съдържа 10мг калций и 18мг фосфор 100г слива съдържа 14мг калций и 18мг фосфор 100г кайсия съдържа 17мг калций и 20мг фосфор 100г киви съдържа 34мг калций и 30мг фосфор
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|