Гост
24 Май 2012, 00:58:48
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Тарантулата ми падна от терариума  (Прочетена 1134 пъти)
dark_king2
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 12

« -: 25 Март 2009, 23:56:36 »

Розата ми падна от терариума и има рана на адомена отдолу!!!! Кькво да правя ще си отиде ли животинчето?  Cry Cry Cry
Активен
QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 296

« Отговор #1 -: 26 Март 2009, 00:23:25 »

Не съм пробвал лично, но съм чел, че подобни наранявания се "запечатват" със течно лепило (бързо засъхващо и прилично силно). Ако решиш да предприемеш подобни мерки, гледай да свършиш работата с минимално количество лепило, а не да омажеш целия паяк.
Ако не е тайна - как падна паякът?
Активен
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 310

африканска гад

« Отговор #2 -: 26 Март 2009, 08:38:18 »

Тук е мястото да спомена, че когато моята роза си беше спукала крака и я залепих, чувстваше се добре и като че ли всичко беше наред, но като дойде ред за смяна, тя сама си го скъса и сега е седемкрака. Добре е, това се случи преди няколко месеца, храни се и няма проблем.
С рана на абдомена мисля, че няма друг начин освен лепене, но все пак изчакай известно време да видиш, дали няма да се затвори и да спре да тече. Сигурно знаеш, че трябва постоянно да има вода в паничката.
Активен

Omnia meo nocet
QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: 26 Март 2009, 10:28:23 »

Да. Лепилото би затруднило смяна, за това ако раната е в близост до става (на някой от крайниците) се препоръчва "амутация". Малко радикално решение, но намалява шансовете за инцидент при смяната, за разлика от лепилото.
При рани на абдомена не ми е известно друго "лечение" освен лепило. Хемолимфата няма да затвори раната. Вариянт е да полепне прах и така да се спре изтичането на повече телесна течност. Но в такъв случай, собственикът трябва да остави тарантулата си и просто да чака да види дали ще успее някак да се справи сама.

пп. Разбира се важно е добре да огледаш розата си (ако може без да я плашиш/пипаш/притесняваш), за да добиеш добра представа за това колко е голяма раната и с какви темпове изтича хемолимфа от нея.

ппп. Ако се спреш на вариянта с лепилото и си на 10-12 години, и не си много сигурен какво точно правиш - помоли някои родител да ти помогне. Да не се утежнява положението на розата излишно.
Активен
dark_king2
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 26 Март 2009, 10:49:55 »

Ако не е тайна - как падна паякът?

Ами започна да се катери по тераиума стигна високо и се метна.После застана на стьклото и видях раната която беше отдолу.И как мислите че като я убарна ще стои мирна да я залепя?  Undecided

Твьрде е малка за паничка и хемолимфа изтича на малки капчици които са почти невидими.Само по стьклото се отличава
Активен
QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: 26 Март 2009, 10:58:53 »

Предекорирай си терариума. Ако се е наранила значи има нещо твърдо/остро. Сложи просто мек субстрат.

За стоенето мирна - това не е риба - като я хванеш да се мята.

Хващаш внимателно и тарантулата си седи кротко.
НО пак казвам, ако си малък и/или нямаш идея какво точно правиш - помоли някой друг!

*Едит
Мерси The_Khan. Наистина не бях обърнал внимание на последното изречение Thumb up
Активен
dark_king2
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 27 Март 2009, 21:39:20 »

Няма място за притеснение вече не тече хемолимф и е активна  Drink beer. Дупката се запушва  Wink
Активен
Thehope
4 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 87

« Отговор #7 -: 28 Март 2009, 10:03:16 »

Недей да си лепиш тарантулката , защото при евентуална смяна това ще е проблем и няма да може да се измъкне от старата си кожа !И аз имах такъв проблем с един муринус на скоро , просто понижаваш влагата и след 1 2 седмици зашпчваш да го храниш обилно за да смени по-бързо кожа!
Активен

QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 28 Март 2009, 10:35:07 »

Недей да си лешиш тарантулката , защото при евентуална смяна това ще е проблем и няма да може да се измъкне от старата си кожа !И аз имах такъв проблем с един муринус на скоро , просто понижаваш влагата и след 1 2 седмици зашпчваш да го храниш обилно за да смени по-бързо кожа!

Понижаваш влагата ? Когато паякът е загубил кърв....... не съм сигурен дали понижената влажност (предпоставка за допълнителна дехидратация) е най-умната постъпка
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2944

terraristic.net

« Отговор #9 -: 28 Март 2009, 10:42:01 »

Трябва да има паничка с вода. Когато версиколорът на Рости откъсна крак имаше доста течове и постоянно пиеше вода. За щастие през нощта самичка си го беше дооткъсала и течовете бяха спрели. Сега я чакам да смени за да го възстанови, много хубаво животно. Изкарахме пашкул от нея Smiley
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
Thehope
4 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 87

« Отговор #10 -: 28 Март 2009, 13:08:55 »

Моя муринус пострада по същия начин намалих влагата дигнах температурата до 25 градуса имаше постоянно вода Smiley и сега мога да кажа , че е доста активен 2 месеца след въпросния инцидент ! Само кадето още не е сменил кожа  Smiley
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC