Гост
25 Май 2012, 09:28:20
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Ограничители  (Прочетена 895 пъти)
botan
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 300

« -: 03 Април 2009, 11:28:07 »

Първото нещо, което трябва да направим след като си намерим царица е да я сложим е ограничител, да й дадем да яде и да я оставим на спокойствие. Ето няколко варианта за ограничители, които изрових от интернет. Убил съм бая мравки, докато намеря подходящия за мен ограничител, признавам си и се червя. Но по-важното е че вече са настанени удобно в ограничителите си с по 2-3 мравки всяка от 3те ми царици и с много ларви.

Ограничител спринцовка:
http://antclub.ru/masterskaya/inkubatory/nekhitrykh-shagov

Ограничител епруветка:
http://antclub.ru/masterskaya/inkubatory/probirka-inkubator (да, това е тампон  Crazy)
Ясен Добрев е представил един още по-прост вариат в сайта си, където само гърлото на епруветката се запушва с памук, който се мокри.
Аз в момента съм с епруветки ограничители, но скоро установих че не е хубаво да се слага мед в самата епруветка. Вътре е много влажно и скоро ако остане се разтича пък моите Лазиуси, постоянно скубят от памука и той полепва, абе стана много гадно, но не смея да бръкна, не искам да ги тревожа. Веднъж само махнах памука горе и като ми усетиха миризмата веднага започнаха да си пускат мирисни сигнали за опастност. Roll Eyes
Общо взето като варианта от руския сайт, но на гърлото слагам и едно маркуче, което да ги отвежда до арена, където им давам манджа.Smiley За сега това са ми най успешните ограничители.

В същия руски сайт бях срещнал и ограничители от тик-так кутийки, направени подобно на епруветките.

И друг тип показан от Ясен - ограничители клетка:
http://www.antday.com/index/index.php?PHPSESSID=c5531255c3f113c16edc89d9a76546a1&name=claustralbg

Ако някой има идеи или е виждал други ограничители ще се радвам да сподели с нас. Drink beer
Активен

Паяци: Brachypelma albopilosum 0.1.0; Brachypelma boehmei 0.1.0 и Brachypelma auratum 0.0.1.
Мравуняци: Camponotus ligniperda.
Други: Руска синя 1.0.0; Trachemys scripta elegans 0.1.0 и един аквариум със скариди и рибки.
botan
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 300

« Отговор #1 -: 05 Август 2009, 08:13:06 »

Нали знаете поговоркара "Накарай мързеливия да работи, че да те научи на акъл." ....то малко и моята работа такава. Roll Eyes
Пробвал съм почти всички ограничители, но всички имат някакви кусури които хич не ми хатесват. Примерно ограничителите които отвеждат с маркуче до арена са ми грозноватички, заемат много място с тея маркучи, а и аз като ги пробвах се оказа че така съм натъпкал памука че съм свил маркуча и мравките не могат да минат. Тъпо. Също така контейнерите с вода при този тип епруветки рано  или късно им свършва водата и глупавото е че трябва да разбутваме мравките докато го напълним пак, а няма да ви казвам какво мъчение е да се извади памука от там. Половин час съм бъркал с някаква медна телчица докато успея. Досадно. Друго лошо на епруветките без отводен маркуч до арените е това че меда трябва да се слага в самата епруветка. Да ок, ама като имам една царица колкото и малко да сложа то пак й остава, а повечето ми царици особено Лазиусите ми си умират да късат от памука и нали се сещате тоя памук като залепне за меда каква гадна кочина става. А понякога се случва да забравя да ги нахраня, което е лошо, изяждат си яйцата и колония няма. За това вчера онзи ден говорихме с гаджето за листорезните мравки и аз исках да й покажа нещо, но намерих един хубав английски сайт за мравки, който пък ме отведе до испанска галерия, където разгледах ограничителите с надеждата че ще срещна някой по-добър вариант ми направи впечатление този начин на даване на вода:
http://www.lamarabunta.org/4images/data/media/101/1025979722.jpg
http://www.lamarabunta.org/4images/data/media/101/1_zucker.jpg
А аз после допълних тази картинка с идеята медта да е в нещо като резервоар с някаква площадка отпред където да излиза меда. Чудесна работа за целта ми свършиха пипетките, които отпред на човчицата са съм срязал и махнал горната половина за да се образува нещо като площатдка. Да трудно се пълни пипетката с мед, но пък ми се вижда по-добър вариант от всички други, така мравките имат лесен достъп до храна и вода, без да ги смущаваме.
Та това е моя мързелив вариант за ограничител.:
Активен

Паяци: Brachypelma albopilosum 0.1.0; Brachypelma boehmei 0.1.0 и Brachypelma auratum 0.0.1.
Мравуняци: Camponotus ligniperda.
Други: Руска синя 1.0.0; Trachemys scripta elegans 0.1.0 и един аквариум със скариди и рибки.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC