Гост
10 Февруари 2012, 16:57:09
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

90 лв 50 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Яйца на Eublepharis macularius  (Прочетена 6884 пъти)
georuru
Ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #40 -: 29 Април 2010, 15:02:30 »

Преди няколко дни си взех бременна женска и днеска тя изненадващо снесе, инкубирам ги за женски. Искам да попитам, като поддържам влажността в торфа яйцата трябва да си останат сухи нали? и другият ми въпрос е как се хващат акари и по-скоро как да си предпазя яйцата от тях?
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 797

::: Geckoholic :::

« Отговор #41 -: 29 Април 2010, 18:54:46 »

Преди няколко дни си взех бременна женска и днеска тя изненадващо снесе, инкубирам ги за женски. Искам да попитам, като поддържам влажността в торфа яйцата трябва да си останат сухи нали? и другият ми въпрос е как се хващат акари и по-скоро как да си предпазя яйцата от тях?

Ако е била бременна женската, не би трябвало да е "изненадващо", че е снесла.

Относно яйцата:
1) и аз моите първи гекончета ги инкубирах с торф като субстрат и беше успешно. Не знам какво имаш предвид под това да поддържаш влажността на торфа - ако си затворил кутията добре, не е нужно да я поддържаш - влагата трябва да е горе-долу константна. Яйцата поемат от околната влага нужното им количество, но си остават сухи.

2) За втора година вече инкубирам и досега (да чукна на дърво) никога не съм имал акари при яйцата. Ако ти е чист субстрата за инкубиране, те няма откъде да дойдат.

Това, което на свой ред искам да попитам е дали преди да дойде при теб женската е била с мъжки? (хората имат различни мотиви, но поне на мен ми се струва странно някой да си продава заплодена женска)

Иначе пожелавам успех в начинанието!
Активен

Eublepharis macularius: 11.16.0.0 [High Yellow, HTCT, SHTCT/B., Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.2.2.4; Paroedura pictus: 1.3.1.7; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.0.2.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]
georuru
Ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #42 -: 29 Април 2010, 23:22:12 »

Ами неи я купихме от един зоомагазин, тя е дошла от Чехия, но незнам кога. В магазина не е бела с мъжки, а дали е била в Чехия нямям представа. А е изненадващо,че снесе защото ни казазаха, че има време и че няма да снесе ако няма къде. Днеска щях да й слагам торфа да си има, но тя ме изпревари и снесе на пясъка под укритието си, добре че веднага ги видях. А що се отнася до торфа- брикета от зоомагазин е и е чист. Багодаря много за бързия отговор!
Активен
georuru
Ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #43 -: 29 Април 2010, 23:36:04 »

Забравих да попитам и нещо друго тя е с мен от 4 дни и ядеше по 1 щурец на ден, но без много апетит, а днес като снесе веднага получи 1 щурец, изяде го веднага и й дадох още 2 и тях унищожи набързо, преди малко и дадох още 3, защото беше много гладна. Кога да й дам пак и дали ще й стане нещо от толкова много щурци или още да й дам да си върне силите?

Другия ми въпрос е с какво да покрия кутията с яйцата? Домакинско фолио става лиБ
Активен
georuru
Ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #44 -: 30 Април 2010, 00:11:32 »

А тя като не ги яде какво да правя да й ги бутам в устата ли?!? Някъде пишеше като се вземе да се дава първо 1 щурец, на другия ден 2 и т.н. тя и като не са изядени да се даде пак същата бройка. Аз направих така, ама като и дадох 2 и остана 1 колко да й дам 50?!?
Вие хора сте много интересни човек ви пита най-учтиво, защото иска най-доброто за животинката, а вие се правите на интересни и се държите като сърдити баби пред входа като ги питаш нешо!
Освен това прочетох целия форум и никъде ненамерих отговорите на въпросите си, но ти ИВО сигурно четеш друг форум незнам. Все тая мерси за отзивчивостта и любезността на 100yan.
Активен
Ha7eR
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 369

« Отговор #45 -: 30 Април 2010, 00:22:37 »

Женските половозрели гекони при снасяне имат определен ам "режим" на хранене.
Преди снасяне не ядът почти нищичко известно време, след снасяне ядът няколко дни (през които е хубаво да си я натъпчеш както трябва с щурчета + яко калций може и новородено мишле/хамстерче, ако го изяде) и след това пак гладуват.
Има от къде да се прочете в този форум Smiley
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #46 -: 01 Май 2010, 03:14:36 »

Ето малко линкове, дано ти свършат работа:

http://terraristic.net/forum/index.php/topic,2355.0.html
(надолу в текста виж главите Храна, Чифтосване и Инкубиране).

Ето и малко чужди линкове по темата:

http://www.vmsherp.com/LCBreedingLeopards.htm
http://hubpages.com/hub/Breeding_Leopard_Geckos
http://www.reptilecare.com/leopardbreed.htm
http://www.milwaukeereptiles.com/eggFertility.php
http://www.leopardgeckoguide.com/breeding-sexing-leopard-geckos/
http://peachstategeckos.tripod.com/breeding.htm
Активен

Eublepharis macularius: 11.16.0.0 [High Yellow, HTCT, SHTCT/B., Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.2.2.4; Paroedura pictus: 1.3.1.7; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.0.2.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #47 -: 02 Май 2010, 22:42:04 »

Миналогодишното поколение инкубирах на 29-30 градуса Целзий, защото щерката нямаше търпение да се излюпят - не й се чакаше за "момичета" 2 месеца. Излюпиха се за около 40 дни и смятах, че са мъжки, защото инкубацията им е близо до горната граница на температурния диапазон. Тогава Uromastyx направи забележка, да не бързам в преценката:

В повечето случаи се излюпват женски при ниски температури на инкубиране и мъжки при високи, но се случва понякога да се излюпат женски при високи и мъжки при ниски температури, така че не бих разчитала много на температурите. Със сигурност може да се определи пола по-късно като станат на около 2 месеца. Даже и след два месеца не може да се каже със 100%ова сигурност.

и се оказа права! И двете малки от миналогодишните, които все още са при мен са ЖЕНСКИ. Вече са на девет месеца (люпени август 2009) и няма никакво съмнение.

Знаех за т.н. "горещи" женски и даже навремето питах за тях, но никой не писа. Моят случай обаче, не е такъв. "Горещите" женски се смятат за доста агресивни и голяма част от тях не са склонни към размножаване. Тези двете тук, не само не са агресивни, но и в момента са здраво разгонени (с известно закъснение в периода от възрастните ми жеснки) и драпат яко по витрините на терариумите си в търсене на партньор. В няколоко сайта четох (включително и тук: http://terraristic.net/forum/index.php/topic,2355.0.html), че всъщност до 30 градуса се люпят и от двата пола, докато 31-32 са момчета и "горещите женски".

Може би ще ви е интересна и една друга гледна точка по въпроса, а именно цитирам мнението на Марция МагГинес от Голдън Гейт Гекос (www.geckosunlimited.com):

"През 80-те години на миналия век, в резултат на изследванията си д-р Дейвид Крюс стига до заключението, че женските индивиди, получени в резултат на инкубация при високи температури са по-агресивни и стерилни. По-съвременни изследвания на д-р Виетс и Тусинант разбулват мита за горещите женски. Те доказват, че тези женски не са стерилни, а просто при тях обикновено  овулацията настъпва една година по-късно от повечето други женски. Също така не е открито реално доказателство, че горещите женски са по-агресивни".

МагГинес отбелязва също, че на база 13-годишния си опит с леопардови гекони, в "харемите" от женски винаги има по една алфа женска, която е по-агресивна и доминира над останалите. Така, че агресивността в случая е по-скоро индивидуална черта, отколкото закономерност.
Активен

100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #48 -: 09 Май 2010, 19:35:06 »

Далеч след Ники, ето го и нашето първо бебе за този размножителен сезон:

Кръстоската е Baldy S.H.T.C.T ( Female) x High Yellow Banded Lavender ( Male). На снимките е на 1-2 часа. Гледахме как се излюпва - чудно беше! Миналогодишните се излюпиха докато не си бях вкъщи (първото - докато бях на Пирин, второто и третото - в Гърция) и сега ми беше за сефте  Smiley
Съвсем скоро чакам да излезе на бял свят и второто геконче от първата двойка яйца на същата женска (тя е героиня - снесе ми 8 яйца тази година, от тях 7 със сигурност са оплодени).

Иначе ето откъде излезе (празната обвивка на яйцето се вижда най-вдясно, а точно над него е яйце със започнал процес на излюпване - силно набъбнало и вече леко деформирано):

Активен

100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #49 -: 14 Май 2010, 22:48:38 »

Ето поредното лео-бебе, този път аберантче:

Активен

100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #50 -: 26 Май 2010, 15:56:01 »

В статията за леопардовия гекон във форума ( http://terraristic.net/forum/index.php/topic,2355.0.html ), в раздел Инкубация е посочено, че "продължителността на инкубацята е 45-75 дена...". Това обаче не е съвсем вярно, поне що се отнася до минимума на този времеви интервал: днес ми се излюпи едно геконче само за 37 дни инкубация (яйцето беше снесено на 20.04.2010 г., инкубирано за мъжко при 31-32 градуса С). Лео-бебето изглежда съсвсем нормално и е в отлично здраве (лирично отклонение е, че има разкошна аберантна окраска - едно "С" на гърба, вероятно посветено на мен  Grin ).

Ето и снимка:

Активен

jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 316

« Отговор #51 -: 26 Май 2010, 16:34:29 »

Браво  Drink beer
На мен пък ми се случи гадорийка. 8 яйца мухлясаха, а за други 2 имам съмнения (те пък от SHTCT женска). Предполагам някое се е скапало, я заради влага, я заради нещо друго и е пренесло вредата на останалите.
Активен
Ha7eR
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #52 -: 26 Май 2010, 22:43:13 »

При мен мухлясват единствено неоплодените яйца.
Другите си седят читави...
Разбира се ако видя, че са неоплодени чакам още няколко дни и хвърлям без да го мисля Wink
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #53 -: 26 Май 2010, 23:19:26 »

Jimmy, мерси за поздрава  Drink beer и съжалявам за несполуката с мухлясалите яйца - наистина неприятно!
Бях чел някъде, че има случаи на успешно излюпване на гекончета и от мухлясали яйца, а на друго място, че някои развъдчици отстранявали мухала от яйцата много внимателно по механичен път. Ти пробвал ли си нещо? Поразените яйца със запазен тургур ли са или са се сбръчкали вече?

Може и да не е толкова безнадеждно (поне така се надявам). Стискам палци за минимални щети и успешен размножителен сезон и при теб!
Активен

jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 316

« Отговор #54 -: 27 Май 2010, 07:48:10 »

Не знаех, че може да се отстрани. Ще пробвам по най-бързия начин.
Омекнали са много, въпреки високата влага не се опъват. Но не съм изхвърлил още нищо, с изключение на едно мноооого свито. Ще видим какво ще се получи (до седмица и няколко дни трябваше да се излюпят 4 ).
Иначе сезона почна добре, изкарах 2 преди седмица, а яйца чакам доста. Надявам се да нямам такива проблеми с тях.
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #55 -: 27 Май 2010, 21:38:24 »

За отстраняването - ако мухълът е проникнал отвътре на обвивката на яйцето, дори и да се отстрани повърхностно не вярвам да има ефект. Ако мухлясването е в ранен стадий и на оплодено яйце, може и да проработи този подход (аз лично нямам опит с мухлясали яйца).

Между другото, ако имаш мухлясване на яйцата, дори и да не са опънати, не ми се струва добра идея да държиш влагата на макс. На твое място бих понижил леко влажността и бих проветрявал съда по-често от нармалното, но ти си знаеш най-добре! Успех в начинанието Thumb up
Активен

WESTMAN
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 156

« Отговор #56 -: 30 Май 2010, 13:07:12 »

Женският ми гекон снесе яйце . Изглежда влажно и има розово петно отвътре . Как да го преместя снесла го е на пясъка. И трябват ли по специални грижи за женската . Снесе точно преди минута .

Ето и снимки :

Активен

Eublepharis macularius: 1.1.1
Ha7eR
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #57 -: 30 Май 2010, 19:42:49 »

Мисля, че трябва да изчетеш цялата тема за леопардовите гекони отначало за да ти стане ясно първо как се гледа възрастен гекон и какво трябва да му усигуриш, когато чакаш яйца.
След това може да отговорим на останалото Wink
Активен
WESTMAN
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 156

« Отговор #58 -: 30 Май 2010, 20:58:04 »

Значи , първо прочел съм цялата тема . Второ геконите ми си имат много добри условия ( женската си имаше съд с леко влажен торф но не прекалено , защо го снесе в пясъкът не знам ). Аз по точно исках да знам как да преместя яйцето от терариума в инкубаторът ( който направих час след като снесе яйцето ) .

Имам още един въпрос сложил съм яйцето в перилит и т.н. обаче в инкубатора  няма нагревател и температурата не се променя стой около 30 възможно ли е да му стане нещо на яйцето ? И подходящо ли е да сложа купичка с вода вътре за да държи влагата висока ?
Активен

Eublepharis macularius: 1.1.1
Ha7eR
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #59 -: 30 Май 2010, 22:52:07 »

Приеми моите извинения, явно женската се е заблудила нещо Smiley
Яйцето го маркираш с маркер коя е горната част и го местиш в инкубатора без да го въртиш.
Сложи перлита в кутийка от салата например (без да и правиш никакви дупки) овлажни колкото трябва сложи яйцето наполовина заровено в перлита и затвори кутийката. Така влажността се запазва или по-скоро става на конденз по капачето, а от там капе обратно в перлита Wink
30 Градуса е добра температура ако искаш да люпиш мъжкари.
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC