Гост
24 Май 2012, 01:59:56
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Lycosidae или Theraphosidae: Кое всъщност е тарантулата?  (Прочетена 1899 пъти)
CellebrO
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 116

« -: 11 Май 2009, 21:47:03 »

Имам една карта на животинските видове в България и по най-южните части на Родопите,близо до границата с Гърция,както и в Южните части на Сакар има картинки на тарантули. И аз винаги съм си мислил че си имаме в България,макар и толкова на юг и в такива необитавани от човека райони,но нямам никаква идея какъв вид са.
Активен
QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 296

« Отговор #1 -: 11 Май 2009, 22:11:06 »

Става дума за същински паяци от сем. Lycosidae.
 А тези мечти със Theraphosidae в България ги дръжте на по-заден план.
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #2 -: 12 Май 2009, 07:40:58 »

Става дума за същински паяци от сем. Lycosidae.
 А тези мечти със Theraphosidae в България ги дръжте на по-заден план.
Точно. Представете си, че пуснем една група планински паяци и на тях, току-виж им харесало и после какво? Ще изтрепят всички живо...
Активен
SNUFFED
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 107

« Отговор #3 -: 12 Май 2009, 09:40:31 »

Имам една карта на животинските видове в България и по най-южните части на Родопите,близо до границата с Гърция,както и в Южните части на Сакар има картинки на тарантули. И аз винаги съм си мислил че си имаме в България,макар и толкова на юг и в такива необитавани от човека райони,но нямам никаква идея какъв вид са.
Можеш ли да сложиш снимка на картата за да разбулим мистерията !
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #4 -: 12 Май 2009, 09:56:22 »

Мистерия няма, QuacK вече обясни за какво става дума.
Активен

viliqn1997
5 кожи

Неактивен Неактивен

Аз съм Вилиян Емилов Георгиев.

« Отговор #5 -: 12 Май 2009, 10:12:56 »

Е да, в България единствената тарантула ( Lycosidae ) е паяка вълк. Ако някой има снимки, ама правени от него (на паяк вълк) , моля ви- скайп viliqn_97  Tongue .
Активен

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #6 -: 12 Май 2009, 10:13:40 »

Е да, в България единствената тарантула ( Lycosidae ) е паяка вълк. Ако някой има снимки, ама правени от него (на паяк вълк) , моля ви- скайп viliqn_97  Tongue .
Доколкото знам, това също не е от семейството на тарантулите.
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #7 -: 12 Май 2009, 10:38:35 »

Ох как обичам да си служите с терминология, от която грам понятие си нямате.

В Европа се срещат представители на семейство Lycosidae, десетки представители на това семейство се среща и у нас - Паяк вълк или странстващ паяк. В Италия въпросните "вълци"(Lycosa tarantula) се срещат доста "нагъсто" около град Теранто, и както се досещате оттам идва и "тарантула". Първите европейски заселници в Южна Америка, видели Avicularia avicularia и го свързали с родния голям космат паяк и го кръстили тарантула. Въпросните тарантули, които ние отглеждаме принадлежат към примитивните(мигаломорфни) паяци, а вълците към същинските.

Така, че животните, които ние отглеждаме нямат нищо общо с паяците, на които първоначално е дадено името тарантула.
Активен

viliqn1997
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 12 Май 2009, 10:55:01 »

Иво, това си го писал и в темата за паяка вълк, а снимки някой ако има да дава на скайпа  Smiley .
Активен

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: 12 Май 2009, 11:13:25 »

Lycosidae е семейство, а не един единствен паяк (Иво хубаво го е писал и в друга тема ама.... май някой и двата пъти не го е прочел).

Предлагам сега да обсъдим какъв е бил цветът на очите на тиранозавъра и после цялата тема да отиде в "Бисери".
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #10 -: 12 Май 2009, 11:14:07 »

Като гледам няма голяма файда че съм го писал, очевидно никой не го прочел, включително и ти(съдейки по исканото).
Активен

Icaka
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 206

« Отговор #11 -: 12 Май 2009, 16:49:50 »

Истината е както казва и Иво!Тарантули в България-мит,все едно в черно море кит!  Spider
Активен

Правилата!
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #12 -: 12 Май 2009, 16:55:04 »

Тарантули в бълХария бол, зависи вече кой какво има предвид под това ..."понятие".
И в черно море си има китоподобни от бая време Wink
Активен

Icaka
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: 12 Май 2009, 19:32:05 »

Говорех за Семейство Theraphosidae ,а и ти сам каза китоподобни Wink!
Активен

Правилата!
viliqn1997
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: 12 Май 2009, 19:51:49 »

Ами, ако си прочел поста на Иво, ще видиш че пише, че тези паяци на които викаме тарантули, всъщност не са ( brachypelma , gramostola и т.н.) .
Активен

Icaka
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #15 -: 13 Май 2009, 00:05:40 »

Ами, ако си прочел поста на Иво, ще видиш че пише, че тези паяци на които викаме тарантули, всъщност не са ( brachypelma , gramostola и т.н.) .
Много-добре виждам какво е написал!Но,ти явно не четеш какво пише в по горните постове! Wonder
зависи вече кой какво има предвид под това ..."понятие".

Говорех за Семейство Theraphosidae

Схващаш ли сега идеята на постовете? Cool
Всеобщо прието е на представителите от сем. Theraphosidae да се казва тарантула.А,Иво обеснява на кое най-напред са казвали така.Затова с вторият си пост обеснявам кое семейстово съм имал на предвид за да няма неразбрали като теб(нищо лично Wink).
Активен

Правилата!
viliqn1997
5 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #16 -: 13 Май 2009, 09:08:57 »

Aми, СтР написа, че и вълците, не принадлежат към тарантули, та, тогава кое е тарантула  Huh? .
Активен

QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #17 -: 13 Май 2009, 10:30:25 »

Доколкото знам, това също не е от семейството на тарантулите.
Хайде да видим повторението майка ли е на знанието....
Lycosidae е семейство, спадащо към същинските паяци (подразред Araneomorphae). Популярни имена  са паяци-вълци/странстващи паяци/тарантули
Theraphosidae е семейство, спадащо към мигаломорфните паяци (подразред Mygalomorphae). По стечение на обстоятелствата те са "превзели" названието "тарантули" в представите на хората.

Активен
Мъни
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 300

« Отговор #18 -: 13 Май 2009, 16:38:55 »

Както казва QuacK, тарантули са висшите паяци от сем. Lycosidae.

Един куп некомпетентни американски тераристи поради мързел или незнание наричат така птицеядите. И заразяват част от останалите хора в хобито.

Но за специалистите нещата са категорични...
Активен

Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да  разбера мъжете;
дай ми любов, за да  им прощавам;
дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им.
И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!!
Иначе ще ги пребия до смърт…
Icaka
7 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: 13 Май 2009, 17:04:59 »

И в този ред на мисли как предлагате да се казва на паяк от сем. Theraphosidae Huh?
Нали се сещате че това вече е всеобщо прието народно име на тези паяци и колкото и да човъркате на кое е правилно да се казва така,останалите хора ще продължават да казват на паяците си от сем. Theraphosidae  "Тарантули"!На всякъде е така.Погледнете даже къде пишете в този форум, най-горе пише тарантули нали?Затова мисля че е безсмислено да се продължава спора на кое трябва да се казва и накое не трябва по някакъв начин!Ако,някой успее да промени народното име което е всеобщо прието с друго,ще го черпя! Smiley
Активен

Правилата!
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC