CellebrO
5 кожи
Неактивен
|
 |
« -: 11 Май 2009, 21:47:03 » |
|
Имам една карта на животинските видове в България и по най-южните части на Родопите,близо до границата с Гърция,както и в Южните части на Сакар има картинки на тарантули. И аз винаги съм си мислил че си имаме в България,макар и толкова на юг и в такива необитавани от човека райони,но нямам никаква идея какъв вид са.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
QuacK
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: 11 Май 2009, 22:11:06 » |
|
Става дума за същински паяци от сем. Lycosidae. А тези мечти със Theraphosidae в България ги дръжте на по-заден план.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
StR
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: 12 Май 2009, 07:40:58 » |
|
Става дума за същински паяци от сем. Lycosidae. А тези мечти със Theraphosidae в България ги дръжте на по-заден план.
Точно. Представете си, че пуснем една група планински паяци и на тях, току-виж им харесало и после какво? Ще изтрепят всички живо...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
SNUFFED
5 кожи
Неактивен
Публикации: 107
|
 |
« Отговор #3 -: 12 Май 2009, 09:40:31 » |
|
Имам една карта на животинските видове в България и по най-южните части на Родопите,близо до границата с Гърция,както и в Южните части на Сакар има картинки на тарантули. И аз винаги съм си мислил че си имаме в България,макар и толкова на юг и в такива необитавани от човека райони,но нямам никаква идея какъв вид са.
Можеш ли да сложиш снимка на картата за да разбулим мистерията !
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #4 -: 12 Май 2009, 09:56:22 » |
|
Мистерия няма, QuacK вече обясни за какво става дума.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
viliqn1997
5 кожи
Неактивен
Аз съм Вилиян Емилов Георгиев.
|
 |
« Отговор #5 -: 12 Май 2009, 10:12:56 » |
|
Е да, в България единствената тарантула ( Lycosidae ) е паяка вълк. Ако някой има снимки, ама правени от него (на паяк вълк) , моля ви- скайп viliqn_97  .
|
|
|
|
|
Активен
|
Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
|
|
|
StR
12 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: 12 Май 2009, 10:13:40 » |
|
Е да, в България единствената тарантула ( Lycosidae ) е паяка вълк. Ако някой има снимки, ама правени от него (на паяк вълк) , моля ви- скайп viliqn_97  . Доколкото знам, това също не е от семейството на тарантулите.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #7 -: 12 Май 2009, 10:38:35 » |
|
Ох как обичам да си служите с терминология, от която грам понятие си нямате.
В Европа се срещат представители на семейство Lycosidae, десетки представители на това семейство се среща и у нас - Паяк вълк или странстващ паяк. В Италия въпросните "вълци"(Lycosa tarantula) се срещат доста "нагъсто" около град Теранто, и както се досещате оттам идва и "тарантула". Първите европейски заселници в Южна Америка, видели Avicularia avicularia и го свързали с родния голям космат паяк и го кръстили тарантула. Въпросните тарантули, които ние отглеждаме принадлежат към примитивните(мигаломорфни) паяци, а вълците към същинските.
Така, че животните, които ние отглеждаме нямат нищо общо с паяците, на които първоначално е дадено името тарантула.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
viliqn1997
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: 12 Май 2009, 10:55:01 » |
|
Иво, това си го писал и в темата за паяка вълк, а снимки някой ако има да дава на скайпа  .
|
|
|
|
|
Активен
|
Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
|
|
|
QuacK
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 12 Май 2009, 11:13:25 » |
|
Lycosidae е семейство, а не един единствен паяк (Иво хубаво го е писал и в друга тема ама.... май някой и двата пъти не го е прочел).
Предлагам сега да обсъдим какъв е бил цветът на очите на тиранозавъра и после цялата тема да отиде в "Бисери".
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #10 -: 12 Май 2009, 11:14:07 » |
|
Като гледам няма голяма файда че съм го писал, очевидно никой не го прочел, включително и ти(съдейки по исканото).
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Icaka
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: 12 Май 2009, 16:49:50 » |
|
Истината е както казва и Иво!Тарантули в България-мит,все едно в черно море кит! 
|
|
|
|
|
Активен
|
Правилата!
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #12 -: 12 Май 2009, 16:55:04 » |
|
Тарантули в бълХария бол, зависи вече кой какво има предвид под това ..."понятие". И в черно море си има китоподобни от бая време 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Icaka
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: 12 Май 2009, 19:32:05 » |
|
Говорех за Семейство Theraphosidae ,а и ти сам каза китоподобни  !
|
|
|
|
|
Активен
|
Правилата!
|
|
|
viliqn1997
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 12 Май 2009, 19:51:49 » |
|
Ами, ако си прочел поста на Иво, ще видиш че пише, че тези паяци на които викаме тарантули, всъщност не са ( brachypelma , gramostola и т.н.) .
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Icaka
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #15 -: 13 Май 2009, 00:05:40 » |
|
Ами, ако си прочел поста на Иво, ще видиш че пише, че тези паяци на които викаме тарантули, всъщност не са ( brachypelma , gramostola и т.н.) .
Много-добре виждам какво е написал!Но,ти явно не четеш какво пише в по горните постове!  зависи вече кой какво има предвид под това ..."понятие".
Говорех за Семейство Theraphosidae Схващаш ли сега идеята на постовете? Всеобщо прието е на представителите от сем. Theraphosidae да се казва тарантула.А,Иво обеснява на кое най-напред са казвали така.Затова с вторият си пост обеснявам кое семейстово съм имал на предвид за да няма неразбрали като теб(нищо лично  ).
|
|
|
|
|
Активен
|
Правилата!
|
|
|
viliqn1997
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #16 -: 13 Май 2009, 09:08:57 » |
|
Aми, СтР написа, че и вълците, не принадлежат към тарантули, та, тогава кое е тарантула  .
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
QuacK
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #17 -: 13 Май 2009, 10:30:25 » |
|
Е да, в България единствената тарантула ( Lycosidae ) е паяка вълк. Ако някой има снимки, ама правени от него (на паяк вълк) , моля ви- скайп viliqn_97  . Доколкото знам, това също не е от семейството на тарантулите. Хайде да видим повторението майка ли е на знанието.... Lycosidae е семейство, спадащо към същинските паяци (подразред Araneomorphae). Популярни имена са паяци-вълци/странстващи паяци/тарантули Theraphosidae е семейство, спадащо към мигаломорфните паяци (подразред Mygalomorphae). По стечение на обстоятелствата те са "превзели" названието "тарантули" в представите на хората.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #18 -: 13 Май 2009, 16:38:55 » |
|
Както казва QuacK, тарантули са висшите паяци от сем. Lycosidae.
Един куп некомпетентни американски тераристи поради мързел или незнание наричат така птицеядите. И заразяват част от останалите хора в хобито.
Но за специалистите нещата са категорични...
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
Icaka
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #19 -: 13 Май 2009, 17:04:59 » |
|
И в този ред на мисли как предлагате да се казва на паяк от сем. Theraphosidae  Нали се сещате че това вече е всеобщо прието народно име на тези паяци и колкото и да човъркате на кое е правилно да се казва така,останалите хора ще продължават да казват на паяците си от сем. Theraphosidae "Тарантули"!На всякъде е така.Погледнете даже къде пишете в този форум, най-горе пише тарантули нали?Затова мисля че е безсмислено да се продължава спора на кое трябва да се казва и накое не трябва по някакъв начин!Ако,някой успее да промени народното име което е всеобщо прието с друго,ще го черпя! 
|
|
|
|
|
Активен
|
Правилата!
|
|
|
|