Гост
24 Май 2012, 02:01:35
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Зрение  (Прочетена 2076 пъти)
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 567

« -: 11 Октомври 2007, 22:29:04 »

Абе novev забелязвам на снимките ти че не изключваш светкавицата на фотото , това не пречили на паяка . Аз така си зашеметих за малко розата и после ходеше кат друсана 30 мин !
Активен

e-mail: kurto1@abv.bg
До момента си гледам:
Link
xfan
xfan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1118

Ако животът ти поднася лимони...върни му лимонки!

« Отговор #1 -: 11 Октомври 2007, 22:45:08 »

Има една такава теория, но както всяка теория .. има си привърженици и противници. Лично аз мисля, че светкавицата не пречи, до момента, в който се отрази нейде и "прегори" снимката :-))
Носеха се слухове, че светкавицата можела да повреди очите на паячетата и затова всички се бяха юрнали да снимат без ама .. гледам лека полека ... всичко живо почва да снима със светкавица :-)
Активен

Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 11 Октомври 2007, 22:49:10 »

Ми незнам това е мое лично мнение че малко или много незнам ама ми сля че си преви то и на теб да  ти севтнат в очите със светкавица и на теб ще ти стане гадно и ще виждаш в лилаво за две минути като в евтин хорор , та какво остава за малките сладки паячета !
Активен

До момента си гледам:
Link
xfan
xfan
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: 11 Октомври 2007, 23:03:50 »

Ми незнам това е мое лично мнение че малко или много незнам ама ми сля че си преви то и на теб да  ти севтнат в очите със светкавица и на теб ще ти стане гадно и ще виждаш в лилаво за две минути като в евтин хорор , та какво остава за малките сладки паячета !
Зависи как е устроено зрението им :-))) А мисля, че по този въпрос няма кой знае колко задълбочена литература, ама може и да те лъжа. Не съм се интересувал по-настоятелно, но като цяло оставам с впечатлението, че малко са изследванията в тази област, за тарантулите говоря.
Активен

Тарантулас ол дъ уей (да не се чете "Дърти тарантули на пътя" или "По-старият път на тарантулите"!)
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 11 Октомври 2007, 23:09:27 »

да така е ! с това съм съгласен !
Активен

До момента си гледам:
Link
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #5 -: 11 Октомври 2007, 23:10:18 »

Въпреки, че имат осем очи, тарантулите различават единствено тъмно от светло. Светкавицата реално нищо не може да им направи.
Активен

Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 11 Октомври 2007, 23:14:09 »

Хмммм тука се за форми доста интересна тема я някой от модераторите да я от цепи от тука да я направи отделна тема "тарантули - зрение" примерно . А да питам тогава какви да тея работи с червените крушки ?
Активен

До момента си гледам:
Link
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #7 -: 11 Октомври 2007, 23:18:54 »

Не виждат червена светлина.
Активен

Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 11 Октомври 2007, 23:21:33 »

Това го знам и то прекалено добре , друга ми е на мене и деята . Щом виждат само въмно и светло червеното какво към какво го причисляват ?
Активен

До момента си гледам:
Link
xfan
xfan
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: 11 Октомври 2007, 23:24:27 »

Това го знам и то прекалено добре , друга ми е на мене и деята . Щом виждат само въмно и светло червеното какво към какво го причисляват ?
Към несъществуващо :-П
Няма как да причислят нещо, за което дори и идея си нямат, според ширещото се виждане.
Активен

Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: 11 Октомври 2007, 23:26:09 »

Ми далогично . Аз май трябва да си легна щотот като гледам мозъками отива към границата на превръщането си в зеленчук .  Grin
Активен

До момента си гледам:
Link
novev
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 607

Внимание!Това хоби е силно заразно!

« Отговор #11 -: 12 Октомври 2007, 08:34:15 »

Вероятно не им е много приятно да ги светвам от време на време и затова го правя рядко... Photo
   Но хобито иска жертви и от двете страни... Те се опитват да ме ухапят и ми се крият със дни-аз пък ги издебвам папарашки и ги изтипосвам на първа страница във форума BookНай-много синдикатите на осмокраките косматковци да ме принудят да им раздам по 4 чивта качествени очила с УВ филтър Laugh Снимам ги и без светкавица,но рядко излизат добри снимки понеже осветлението ми е червено-цветовете стават нереални.   
   Всъщност не мисля,че е толкова страшно за тях-в природата ако ги светне истинска светкавица,какво правят? Въпреки това наистина гледам да не прекалявам... Grin
Активен

Котки:1 Руска синя; Паяци:1 Brachypelma Albogans;
1Brachypelma smithi;1Grammostola Pulchra;2Pterinochilus murinus Usumbara1;1Aphonopelma bicoloratum ;1Brachypelma albiceps;1Theraphosa apophysis ;2Brachypelma auratum;Жаби:Скорпиони: 2 Pandinus imperator;Змии:1 Lampropeltis mexicana greeri ;1 Boa constrictor;2Pantherophis guttatus;1Python regius;1Heterodon nasicus;Многоножки:2Archispirostreptus gigas;
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: 12 Октомври 2007, 16:59:57 »

Е да ама в прородата те не са принудени да я гледат светкавицата .  Grin Grin
Активен

До момента си гледам:
Link
novev
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 607

Внимание!Това хоби е силно заразно!

« Отговор #13 -: 13 Октомври 2007, 09:44:17 »

A какво правят,като светне закриват си очите Shocked Няма смисъл да разтягаме тази тема повече-животните са си ОК! Ако някой има притеснения да заповяда да им измери зрението.... Cool  Може и очилца да им изпише Photo
Активен

Котки:1 Руска синя; Паяци:1 Brachypelma Albogans;
1Brachypelma smithi;1Grammostola Pulchra;2Pterinochilus murinus Usumbara1;1Aphonopelma bicoloratum ;1Brachypelma albiceps;1Theraphosa apophysis ;2Brachypelma auratum;Жаби:Скорпиони: 2 Pandinus imperator;Змии:1 Lampropeltis mexicana greeri ;1 Boa constrictor;2Pantherophis guttatus;1Python regius;1Heterodon nasicus;Многоножки:2Archispirostreptus gigas;
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: 13 Октомври 2007, 15:08:51 »

Grin Grin Grin Да прав си какво седиме тука и си флудиме ! Установихме че не им пречи много и толкос ! Grin
Активен

До момента си гледам:
Link
Amalika
VIP потребител
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 34

Tarantula Charmer

« Отговор #15 -: 13 Октомври 2007, 22:35:32 »

тарантулите имат прости очи за разлика от насекомите, които имат фацетно зрение...
не е много правилно да се каже, че различават само тъмно от светло, защото това ще значи, че имат сетивност само към "яркост" - количеството светлина, а те различават обекти, което само по себе си предполага, че разграничават количествата отразена светлина от различни повърхности...
Това, че не различават цветове не е сигурно,защото липсата на рецептори за различните вълни на видимата светлина не е определящо. Цветове могат да се различават и по количеството фотони които отразяват...
А червената светлина е специална, защото е в края на спектъра на видимата светлина и е с най-къса честота на вълната, тъй че най-малко дразни рецептотите.
Spider
Активен

Домашни любимци: Aphonopelma seemani; Acanthoscurria geniculata; Brachypelma auratum; Brahypelma baumgarteni; Brahypelma smithi; Cyclosternum (Davus) fasciatus; Grammostola aureostiata; Grammostola rosea; Lasiodora striatipes; Psalmopeus cambridgei; Psalmopoeus pulcher;
*** Eublepharis macularius***
Gerbillus Gerbillus
котка - европейска трицветна

Хищни растения: Dionaea muscipula
Drosera Sarracenia
Орхидеи: Phalaenopsis - Dtps. Leopard Prince
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #16 -: 14 Октомври 2007, 00:59:20 »

Какво точно вижда тарантулата е мистерия от години. Това което знаем, е че тарантулите имат осем очи намиращи се на куп, в предната част на карапакса, наричащи се зрителни нарастъци/туберкули (Ocular Tubercle). Ако разгледаме внимателно очния куп, ще видим че има лещи насочени във всяка посока, като най големите са напред. Тези покрити с лещи прозрачни входове, всъщност са светлочувствителни рецептори свързани с "мозъкът" на тарантулата.
Като нощни животни, тарантулите избягват ярката светлина. По някога, насочената към тях силна светлина ги кара да се прикрият на тъмно, друг път няма никакъв ефект. Лошото зрение се приписва на копачите и земните видове. Дървесните видове имат далеч по-добро зрение. Живеейки по дървесните върхове, природата дава няколко доказателства за добро зрение.
Светло - тъмно, както и сенки е това, което може да се приеме, че тарантулите реално виждат. Въпреки силно ограниченото си зрение, тарантулите имат далеч повече сетивни органи, които да го компенсират.
Да, тарантулите "виждат"... нещо, но сензорните косъмчета по тялото им фактически са техните "очи".
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC