c_chanev
1 кожа
Неактивен
Публикации: 12
|
 |
« -: 17 Юни 2009, 17:56:49 » |
|
Здравейте. Писах в деугата тема, но реших да отворя нова - ако има проблем може да я итриете. Просто счетох че е хубаво да има тема по този въпрос. Преди 2-3 седмици хванах една много тлъста 15-16 см сколопендра (черна е оранжеви крака). Направих и терариум с дебел около 3-4 см слой пръст омешана с малко пясък и декорирах със сухи треви, камъни и клонки. Сколопендрата се зарови и 2 седмици не се показа. Днес реших да преместя капачката с водата и като я вдигнах видях че точно под нея си е направила укритие. Онзи ден нямаше нищо, но сега видях че е снесла яйца. Ето Ви снимка:  Дайте съвет какво да правя - трябва ли да и изградя някакво укритие за да не си изяде малките? Не ми се е случвало досега и нямам опит с отглеждането на малки сколопендри, ако доживеят да се излюпят....
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿
|
 |
« Отговор #1 -: 17 Юни 2009, 23:46:03 » |
|
Поддържай и влага, ама гледай да не и наводниш дупката, не и пускай щурци да не я дразнят и не я пипай да я стресираш, че може си изяде яйцата. Остави я на спокойствие и по-тъмно да не я свети слънцето или лампи. Тя ще си ги мъти сама и успех дано не ги изяде. Ако се излюпят мисля, че ще поседят малко така на топка и след време ще се разбягат и тогава ги отдели самостоятелно! Пиши какво става със животинката. УСПЕХ, много е карасива искам една ако се излюпят! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: 18 Юни 2009, 16:04:39 » |
|
Само да оживеят имаш една от мен! Иначе терариума е на терасата, където ряско излиза някой, няма пряка слънчева светлина и вчера го покрих с една хавлия за да се затъмни вътре. Влага поддържам постоянно, но не и да е кално. Направила е гнездо точно под една капачка от буркан, където сипвам вода. Капачката се явява като покрив на гнездото и и като махна капачката виждам сколопендрата. Няма да го правя повече за да не я депресирам. Ето едно клипче, което заснех в деня, когато я хванах. Невероятно животно е! Не предполагах че на свобода в България живеят толкова тлъсти сколопендри http://www.youtube.com/watch?v=H4M6DCxwhLY
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: 18 Юни 2009, 16:16:29 » |
|
Браво много хубава животинка! Ами обичат влагата, незнам колко пръскаш ама поддържай по-влажничко особенно сега, пръскай секи ден, предполагам че сега през тия жеги бързо изсъхва. И гледай да има добра вентилация, да не я запушиш с покривалото. Можеш се пак леко да отместиш капачката да гледаш какво се случва с нея.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
George
VIP потребител
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: 21 Юни 2009, 00:11:15 » |
|
Влагата по-скоро я обичат скрипите и даже много бързо умират, ако се засушат. Сколопендрата предпочита сухи места, но в никакъв лучай не трябва да и липсва вода. Аз моите ги пръскам през 3-4 дни, за да пият. След като се излюпят яйцата, малките първоначално са млечнобели. Женската ще продължи да ги обгръща така, както в момента прави с яйцата. Ще ги пази до първото им линеене, когато ще станат черни с червени глави икрака. Тогава плъзват навсякъде и си търсят ново място за живеене. Даже и да останат няколко дни заедно след този момент, не е опасно. Майката не ги закача. След това е необходимо да се разделят поединично, за да се избегне канибализма.
|
|
|
|
|
Активен
|
Жоро, отглеждам : 
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: 21 Юни 2009, 21:12:32 » |
|
А кога започват да се хранят, след като плъзнат ли? Женската кога започва да яде - предполагам също след като плъзнат малките? Съмнявам се, че ще тръгне да обикаля из терариума с тях на корема и да търси храна....
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eXpress
9 кожи
Неактивен
Ако живота ти поднесе лимони.. Пийни една текила.X
|
 |
« Отговор #6 -: 21 Юни 2009, 21:46:01 » |
|
Тя ще тръгне да си шава с тях но не знам дали ще яде. Най-вероятно ще е поогладняла...
|
|
|
|
|
Активен
|
New skype - evcho92
|
|
|
BaH
3 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 27 Юни 2009, 19:04:36 » |
|
Здравейте и от мен ... От известно време не си бях виждал сколопендрата ( не , че я виждам особенно често ) и реших да я разбутам . Повдигах терариума и погледнах на дъното , защото обикновенно се вижда от там и какво да гледам .... Беше се навила на топка , и реших , че е умряла . Повдигнах кората леко , за да видя дали наистина и е умряла и какво да гледам  , яйца . Увила се около тях . Естествено върнах всичко внимателно на мястото си ... Та какво да я правя . Нещо по - специално има ли , за успешно излюпване на поколението и евентуално , ако се стигне до излюпване как да процедирам .... п.п. Имам един брой сколопендра за подаряване , някой , ако се интересува да драсне ЛС .
|
|
|
|
|
Активен
|
Ignorantia Legis Non Excusat
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: 28 Юни 2009, 21:32:40 » |
|
По-горе, добре е обяснено! Успех!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 06 Юли 2009, 13:35:27 » |
|
Малките копеленца се излюпиха преди няколко дни и вече започват да наедряват. Ще трябва тия дни да търся жива храна - имах няколко скакалеца, но умряха. Дайте съвет с какво да храня малките след като ги отделя от майката? Намирането на жива храна по зоомагазините тук е невъзможно, а скакалци и щурци трудно се ловят, плюс това на малките ще им трябва по-ситна храна? В рибарския магазин продават червеи, предполагам че ще стават за храна?  
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #10 -: 06 Юли 2009, 13:55:27 » |
|
Няма да отделяш малките. Давай на майката едра плячка, те ще ядат от нея. След като дръпнат и ги отделиш, не е нужно да им даваш ситни насекоми, хранят се както с мъртви така и с парчета.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: 29 Юли 2009, 00:07:43 » |
|
Аз бих пуснал 2-3 нарязани щуреца, ама незнам дали ще проработи, щом е станал тоя фал и не са се разбягали сами. Не мога да си обясня защо се случва този грозен канибализъм при тези животинки  Според мене е от някакъв стрес, колкото и да си мислим, че няма такова нещо около тях, защото като съм гледал филми за животни, някой животинки изяждат малките си за да не ги докопа нещо друго, когато има опасност. Незнам какви са перфектните условия да няма канибализъм, ако някой е схванал системата нека просветли!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: 29 Юли 2009, 22:55:46 » |
|
Пичове, мойте рожби вече са бежови на цвят, пълцят из прегръдката на майката като гущерови опашки и тая едва ги държи. Гнездото и е скрито под капачката за водата, така че е на защитено място и затова не е решила още да ги изяде. Няколко дни подред пускам при нея вътре по едно парче пъпеш, явно доста им харесва - явно ядат и малките от него и добре се развиват. За 2 дена от бели станаха бежови. Приготвил съм друг терариум за бебетата и ще дебна кога ще се разпълзят извън гнездото и да ги местя там.... Ако някой е мераклия - мисля да ги давам за по някой друг лев, защото са много и нямам какво да ги правя  На снимката са преди 3 дена - сега са малко по-едри и кафеникави! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 31 Юли 2009, 15:12:25 » |
|
Днес сутринта погледанах под капачката да видя какво става и сколопендрата изпълзя и заряза малките. Те тръгнаха да се пръскат и аз побързах да ги извадя и да ги сложа в новия терариум. Явно е дошло времето за раздялата  сега се чудя с какво да ги храня. Трябва да взема малко бял червей и да го накълцам....или някакви скакалци ако успея да хвана 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Infec7eD
3 кожи
Неактивен
★★★★★★★★★★
|
 |
« Отговор #15 -: 31 Юли 2009, 15:22:04 » |
|
Слагаш едно парче месо (червено или бяло) и тараа готов си  Можеш и няколко малки парченца да нахварляш, аз снощи мойте ги нахраних с пилешко облизаха си антенките 
|
|
|
|
|
Активен
|
태д?
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #16 -: 31 Юли 2009, 16:36:50 » |
|
Пуснах вътре малко ситно накълцано пилешко, но не го поглеждат дори. заровили са се под бучките на торфа и не се показват  Малки са още, може би 2 см някъде
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Infec7eD
3 кожи
Неактивен
★★★★★★★★★★
|
 |
« Отговор #17 -: 31 Юли 2009, 20:50:18 » |
|
Oстави го така до утре сутрин и го махни. След 4-5-6 дни пак им сложи, или им хвани нещо живо-мокрици или там каквото намериш. Може и по-голямо убито.  .....тва за сега...
|
|
|
|
|
Активен
|
태д?
|
|
|
c_chanev
1 кожа
Неактивен
|
 |
« Отговор #18 -: 02 Август 2009, 22:25:22 » |
|
Пичове, става нещо странно. Нито майката нито малките искат да ядат! днес им сложих червено месо и не го и помирисват. Заровили са се и толкова. Интересното е, че съм забравил едно малко при майката в терариума и днес го видях, че доста е наддало в сравнение с другите, които отделих! С какво го храни по дяволите? дали да не ги върна при майката?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Infec7eD
3 кожи
Неактивен
★★★★★★★★★★
|
 |
« Отговор #19 -: 03 Август 2009, 13:16:59 » |
|
Не ги връщай при майката и не ги насилвай с храненето, като огладнеят ще се разщъкат сами..а наедрялото най-вероятно е изпапало братче или сестриче или е яло повече от храната на майката незнам 
|
|
|
|
|
Активен
|
태д?
|
|
|
|