Гост
24 Май 2012, 08:48:24
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Меки яйца при леопардов гекон  (Прочетена 790 пъти)
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 838

::: Geckoholic :::

« -: 27 Юли 2009, 15:32:58 »

Здравейте,

от известно време насам женската ми леопардова геконка снася яйца (1+2+2), само, че последната двойка яйца са значително по-меки от останалите 3. Женската е на година, дължина с опашката - 20 см и е в добро здраве (поотслабна малко покрай снасянето). Чудех се дали не е липса на калций, но тя приема такъв с храната, която й давам. Някъде в нета бях чел, че такива яйца обикновено са неоплодени. Има ли някой подобен случай, имате ли идея на какво може да се дължи това и според вас има ли смисъл да ги инкубирам?
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
gogo
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 298

« Отговор #1 -: 28 Юли 2009, 12:36:27 »

Здравейте,

от известно време насам женската ми леопардова геконка снася яйца (1+2+2), само, че последната двойка яйца са значително по-меки от останалите 3. Женската е на година, дължина с опашката - 20 см и е в добро здраве (поотслабна малко покрай снасянето). Чудех се дали не е липса на калций, но тя приема такъв с храната, която й давам. Някъде в нета бях чел, че такива яйца обикновено са неоплодени. Има ли някой подобен случай, имате ли идея на какво може да се дължи това и според вас има ли смисъл да ги инкубирам?

И двата варианта са възможни.При първо снасяне на женската е нормално по-бързо да се изтощи от към тегловна маса и от към калциеви запаси.Давай и по-дребни щурчета,но по-начесто,така количеството калций,което тя ще поеме ,ще е значиелно по-голямо.Яйцата за всеки случай ги постави на малко по-висока влажност за първите няколко дни(до седмица),докато не се поопънат.След около 10-ина дни ги светни с фенерче на тъмно и ако са розовеещо-червени,то значи,че са оплодени  Smiley  Thumb up  Smiley
Активен
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 753

« Отговор #2 -: 28 Юли 2009, 23:33:36 »

Какво ще рече значително по-меки яйца те да не би да са твърди по принцип.Самите яйца са по-меки,когато са току-що снесени.
Активен

100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: 28 Юли 2009, 23:52:24 »

Какво ще рече значително по-меки яйца те да не би да са твърди по принцип.Самите яйца са по-меки,когато са току-що снесени.

Това, че при самото снасяне яйцата са меки е ясно. Но явно не четеш внимателно, Hunter  - къде видя да говоря за "току-що снесени" яйца? Става въпрос за последната двойка снесени яйца, които са вече на няколко дни и са значително по-меки от останалите 3 (при пипане пръста ми потъва в тях) - ако всичко си беше в норма нямаше да си играя да пускам тема във форума. Не съм напреднал терарист (геконите ги гледам най-вече заради дъщеря ми) и мисля, че една от функциите на този и подобни форуми е да помагат на непросветените като мен. Но може и да греша, защото като гледам, някои разбирачи предпочитат да пускат многозначителни иконки вместо да кажат човешки някоя друга дума ...
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 28 Юли 2009, 23:55:01 »

И двата варианта са възможни.При първо снасяне на женската е нормално по-бързо да се изтощи от към тегловна маса и от към калциеви запаси.Давай и по-дребни щурчета,но по-начесто,така количеството калций,което тя ще поеме ,ще е значиелно по-голямо.Яйцата за всеки случай ги постави на малко по-висока влажност за първите няколко дни(до седмица),докато не се поопънат.След около 10-ина дни ги светни с фенерче на тъмно и ако са розовеещо-червени,то значи,че са оплодени  Smiley  Thumb up  Smiley

Гого, благодаря много за изчерпателната информация!
Активен

100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: 14 Септември 2009, 23:16:22 »

Ето и развръзката:
едното от "меките" яйца се оказа неоплодено, а другото - оплодено. Инкубирах оплоденото на по-ниска температура - за женска. Обвивката на яйцето не се втвърди, но и не мухляса. На месец и половина от инкубацията яйцето значитално се сбръчка и проблемът беше, че това не беше деформация, която понякога се получава преди излюпване. Вдигнах влажността, изчаках така 2 седмици, но за жалост нищо не се промени - предполагам, че тази деформация лошо е притиснала зародиша и е довела до летален край (явно по-твърдата обвивка на нормалните яйца в такива случаи си има своето значение) - зародишът вътре беше недоразвит и силно деформиран ...   Sad
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC