Гост
24 Май 2012, 08:56:22
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 23   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Йеменски хамелеон (Chamaeleo calyptratus)  (Прочетена 32473 пъти)
drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #60 -: 03 Август 2008, 18:49:16 »

Хора помогнете  Мъжкия ми хамелеон не може да си изтрелва езика както досега ,защо е така .ХРАНИ СЕ ДОСТА ТРУДНО ОТИВА ДО ЖЕРТВАТА И Я ЗАХАПВА ,преди това се опитва няколко пъти да си изтреля  езика.В терариума му е 25 градуса , да му сложа ли допълнителна лампа с топлинен източник , щот е само с ув без нагряване  Wonder
Да се върнем на темата за езика...
Първо - задължително нагревателна лампа + UV лампа разбира се, температурата спокойно може да достига 35 С под халогенната лампа.
Второ желателно е наистина да го закараш на ветеринар. Проблемите може да са различни, може да си е наранил езика (случва се и ако много често го удря в твърди повърхности като стъкло например), друг възможен проблем е калциева недостатъчност, не се е случвало на мои животни, тъй като винаги овалвам жертвите в калций, но съм чел,  че липсата на калций се отразява върху т.нар. huoid bone (някакво костно образувание) която е в основата на езика им и това им пречи да го изстрелват правилно.
Дръж ни в течение за проблема...
Активен

Grammostola Pulchra 0.0.2
Slavov
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 24

I don't do it, 'couse i done it!

« Отговор #61 -: 13 Септември 2008, 08:54:32 »

• Колко голям става хамелеона ?

• Какъв е размера за нормално голям терариум да им е широко на мъжки и женски хамелеон?

• Постоянно ли трябва да са заедно (тъй като видях, че някой ги беше разделил)?

• С какво се храни когато нараства с времето (примерно до 1 година е малък хамелеона затова се храни със молци, след 1 година вече на мухи, а след 2 години със конски мухи)?

• По-колко пъти трябва да се храни на ден?

• След като женския снесе яйца какъв е метода за да ги огледам (отделям новородените и женската в друга клетка примерно)?

• Какъв интервал от най-ниска и най-висока температура трябва да се поддържа?

• Може ли да се пуска хамелеона в стаята на някоя палма да се катери?

• Ексрементите му под какъв вид са (на течност, на топченца или нещо друго)?

Активен

Блага дума с пистолет, е по-силна , отколкото само блага дума

StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #62 -: 13 Септември 2008, 09:56:36 »

Такааа,значи хамелеоните през целия си живот се хранят с щурци,но можеш да разнообразяваш менюто им с червеи.Хамелеоните са силно териториалн животни и не обичат натрапници,но ако са мъжки и женска в найстина голям терариум,може и да съжителстват.Докато женската снесе яйца има много време,защото предполагам ти искаш да си вземеш малко хамелеонче и да си го гледаш как расте или бъркам?
Хамелеоните са много лакоми и ще откажат храна само,когато са преяли.3-4 щуреца на ден по различно време на деня.Хамелеоните могат и да гладуват,но само малко,защото не им се отразява добре(малко в порядъка на ден,два-НЕ повече,освен,ако не са били обилно нахранени).Екскрементите им не са течност,но не са и точно топчета,но е разбирам защо това трябва да има значение.Подходящ терариум за един чифт е 120д50в40ш.В случай,че не се разбират трябва предварително да си приготвил преграда-НЕПРОЗРАЧНА,която да сложиш по средата.Ако искаш можеш да изкарваш хамелеона да се разхожда-доста любопитни животни са,но не я искарвай прекалено често,защото животното се стресира,особено,ако е малко.
 През ноща е добре температурата да пада до НЕ по-малко от 20 градуса,а през деня температура от около 30градуса е добра.

Ако имаш още въпроси питай.
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2944

terraristic.net

« Отговор #63 -: 13 Септември 2008, 14:44:56 »

• Колко голям става хамелеона ?
Толкова:

• Какъв е размера за нормално голям терариум да им е широко на мъжки и женски хамелеон?
За един хамелеон не по-малко от 50х50х70, но препоръчвам доста по-голям терариум, примерно 70х50х120, с много клони и растения.

• Постоянно ли трябва да са заедно (тъй като видях, че някой ги беше разделил)?
Могат да живеят заедно докато са малки. Тъй като са териториални животни когато пораснат трябва да се разделят. Не трябва да се виждат един друг.

• С какво се храни когато нараства с времето (примерно до 1 година е малък хамелеона затова се храни със молци, след 1 година вече на мухи, а след 2 години със конски мухи)?
Мухите не са хубава храна. Хранят се основно със щурци и скакалци. Може от време на време да им се дават хлебарки и брашнени червеи. Естествено на малките се дават малки насекоми, ако едно бебе хамелеонче погълне голямо насекомо може да умре.

• По-колко пъти трябва да се храни на ден?
Един път е достатъчно, дори през ден като пораснат, но въпреки това препоръчвам да се хранят всеки ден.

• След като женския снесе яйца какъв е метода за да ги огледам (отделям новородените и женската в друга клетка примерно)?
Яйцата се слагат в инкубатор на постоянна температура и влажност. Инкубацията трае около 6 месеца.

• Какъв интервал от най-ниска и най-висока температура трябва да се поддържа?
Докато са малки температурата не трябва да пада под 20-22 градуса. Когато пораснат през нощта може да пада дори и до 15, няма проблем. Иначе през деня трябва да е около 25 градуса, а под отоплителната лампа около 35

• Може ли да се пуска хамелеона в стаята на някоя палма да се катери?
Може Smiley

• Ексрементите му под какъв вид са (на течност, на топченца или нещо друго)?
То и твърдото и течното са смесени, но изсъхват бързо и можеш да ги махаш с пинсета.

Освен всичко споменато ти трябва:
- Отоплителна лампа - рефлекторна крушка, халогенен прожектор или лампа тип "луничка". Трябва да внимаваш лампата да не е прекалено силна, въждал съм хамелеони с изпечен шлем от халогенен прожектор.
- УВ лампа. В България най-лесно се намират от този тип:

http://exo-terra.com/en/products/compact_fluorescent_bulbs.php

5.0 е добре за йеменски хамелеон.

Двете лампи трябва да са включени по 12-13 часа в денонощието. Можеш да комбинираш двете лампи с една такава, но в България ги няма:

http://exo-terra.com/en/products/solar_glo.php

- Минерали и витамини. Препоръчвам комбинация от ReptoCal и ReptoLife на Tetra.

Ако съм пропуснал нещо може да допълните Smiley
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
Slavov
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 24

I don't do it, 'couse i done it!

« Отговор #64 -: 13 Септември 2008, 17:16:45 »

Str искам да е малък да, за да наблюдавам разтежа му, защото това ми е интересно, и искам средата да му е нормална и да си се кефи и той. Та благодаря и на 2-мата за отговорите. Ники за терариума още не съм стигнал до там искам първо да се запозная от всякаде, пък и сега мисля дизайна на терариума, разгледам различни терариуми и ще направа някоя кръстоска.

• А какво правим, когато спре тока ?

• Червейте който Str спомена, колко да са дълги, че ако е лаком хамеона и му дам някой торен 49 см. червей ще вземе се дави...
  • Вентилация за да му е влага, не трябва ли ?

Аз мислех за мъжки и женски да гледам, за да не му е скучно и като се разгони да има какво да праска. Но явно тия влечуги са самотни вълци. Та значи яйцата ги забравяме няма да се стигне до там.
Активен

Блага дума с пистолет, е по-силна , отколкото само блага дума

StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #65 -: 13 Септември 2008, 19:18:56 »

Str искам да е малък да, за да наблюдавам разтежа му, защото това ми е интересно, и искам средата да му е нормална и да си се кефи и той. Та благодаря и на 2-мата за отговорите. Ники за терариума още не съм стигнал до там искам първо да се запозная от всякаде, пък и сега мисля дизайна на терариума, разгледам различни терариуми и ще направа някоя кръстоска.

• А какво правим, когато спре тока ?

• Червейте който Str спомена, колко да са дълги, че ако е лаком хамеона и му дам някой торен 49 см. червей ще вземе се дави...
  • Вентилация за да му е влага, не трябва ли ?

Аз мислех за мъжки и женски да гледам, за да не му е скучно и като се разгони да има какво да праска. Но явно тия влечуги са самотни вълци. Та значи яйцата ги забравяме няма да се стигне до там.
Торен червей не му давай.Не знаеш дали не пръскан с някои пестициди...
Хамелеоните могат да издържат на студено известно време,все пак това идва до няклко часа.Няма какво да се направи,освен,ако стаята ти е изолирана Wonder
Вентилацията е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за да не се задъши гадината и то ти трябва добра вентилация.
Активен
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 753

« Отговор #66 -: 13 Септември 2008, 19:25:18 »

Преди няколко дни ми умря мъжкото хамелеонче  Sad  Cry Откакто беше при мен беше едно такова болнаво и не активно много и накрая умря... А е при мен повече  от 2месеца.
Активен

StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #67 -: 14 Септември 2008, 00:06:54 »

Преди няколко дни ми умря мъжкото хамелеонче  Sad  Cry Откакто беше при мен беше едно такова болнаво и не активно много и накрая умря... А е при мен повече  от 2месеца.
Егати,явно за всички е лош ден това...От кой го взе,колко беше голямо когато го взе,сигурен ли си,че не е диволовено?
Активен
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #68 -: 14 Септември 2008, 00:19:33 »

100% не е диволовен.Взех го от точен човек.
Активен

drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #69 -: 14 Септември 2008, 13:01:32 »

Кофти работа Sad и моите като ги взех, мъжкото много трудно почна да се храни и все още изостава доста по размер от женската, ама дано всичко да се нормализира.
Единствено ли ти е това хамелеонче или имаш и други?
Активен

Grammostola Pulchra 0.0.2
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #70 -: 14 Септември 2008, 14:41:49 »

Чифт са.Женското е по-голямо и много по лакомо.А мъжкото ядеше много по-малко.Нещо както при тебе.
Активен

Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #71 -: 14 Септември 2008, 22:33:22 »

Това ми напомня на случката с моето женско, което умря... Един месец се развиваше много добре, след това се разболя и почина... Съжалявам за загубата, наистина напоследък се натрупаха доста черни точки  Priest
Активен

Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #72 -: 19 Септември 2008, 16:38:48 »

Разделих темата и не съм трил нищо, нека продължим дискусията относно отношението на хората към животните тук:

http://terraristic.net/forum/index.php/topic,1425.0.html
Активен

hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #73 -: 11 Октомври 2008, 20:34:24 »

Та след смъртта на малкия мъжки не смятах да стоя дълго само с женкса и днеска се сдобих с нов мъжки към 40см  голям Smiley Тези смятам да ги гледам отделно.
Активен

hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #74 -: 16 Октомври 2008, 18:47:08 »

Photo

Активен

StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #75 -: 17 Октомври 2008, 15:40:34 »

Клеопатра вече си има мъж на име Цезар Grin
Взех мъжкия от Цоньо.Пристигна днес от Русе.Бъдещата му жена не го хареса много много,но ще ги сдобряваме с групови сесии Grin
Активен
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #76 -: 25 Октомври 2008, 11:24:40 »

Стр не те съветвам да ги събираш заедно,защото моя мъжки веднага се нахвърли да чифтосва женската,но тя е прекалено млада според мене още.Около 30см с опашката  Wonder
ПС:Някой да каже наистина,на какъв размер са достатъчно големи хамелеоните,за да износят яйца?
Активен

StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #77 -: 25 Октомври 2008, 19:16:41 »

Стр не те съветвам да ги събираш заедно,защото моя мъжки веднага се нахвърли да чифтосва женската,но тя е прекалено млада според мене още.Около 30см с опашката  Wonder
ПС:Някой да каже наистина,на какъв размер са достатъчно големи хамелеоните,за да износят яйца?
Спокойно,не съм си и помислял.В отделни терариуми са Wink
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #78 -: 09 Ноември 2008, 15:07:33 »

Вместо да слагам каквито и да е клонки за катерени при хамелеоните,си купих бамбук.Различни пръчки,вързани с нещо като въженце(де да помнех името)стават чудесни за катерене,Цезар ги обожава Smiley
Активен
ven
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 63

« Отговор #79 -: 11 Декември 2008, 12:07:11 »

Здравейте аз за пръв път влизам тук и понеже чета много съвети рещих да попитам.
Имам си Йеменски хамелеон от 1 месец.  Huh? Lips Sealed
Харесвам много тези животинки но почти нищо незнаех за тях.Сега съм изчела всичко което може да се изчете по форуми и други места в WWW

Имам въпросче и за Хамито.Направихме му терариум 1м висок 50см / 60 см.Взех му UV лампа и такава за топлене поддържаме му температура 35 градуса под лампата и около 20-25 в различните ъгли на терариума.Има и алпипнеумче с течаща вода.Храня го с щурци и брашнести червеи.Изощо си мисля че сме му осигурили всичко необходимо.
Само че от няколко дни не иска да се храни добре.Не иска да гони храната и дори като му я поднеса буквално пред устата не иска да яде.Раздразнителен е и съска и се пази от мен.Днес забелязах че качулката му се бели.Явно сменя кожа.Мислите ли че настроението и загубата на апетит се дължат на това или да се притеснявам за нещо по-сериозно.Дали съм му осигурила всичко възможно.Той е на около 1 годинка мисля и е около 10см.
Активен

Вен Smiley
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 23   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC