Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« -: 23 Август 2009, 05:02:55 » |
|
Та така... Понеже в доста теми обсъждате какви скорпиончета сте си уловили и отглеждате, а и редовно ги определяте само по снимка, въз основа на някакви мъгляви признаци... Та такива видове у нас няма. Имаме Euscorpius hadzii; два вида нови за науката (в процес на описване) и може би още нещо или неща... Определянето на видовата принадлежност ОСОБЕНО при този род скорпиони е трудно и е главно на базата на наличието и разположението на разни космици по педипалпите (щипките, де  ).
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
hunter
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: 23 Август 2009, 13:03:04 » |
|
Аз съм хващал Euscorpius hadzii и още един скорпион Euscorpius до границата с Гърция,където търсех Mesobuthus gibbosus.В България също дават,че се среща Mesobuthus gibbosus .Малко по надоло в този сайт е дадено къде са намирани Мезобутуси при предполагам чужди експедиции.Последно е открита млада женска.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿
|
 |
« Отговор #2 -: 25 Август 2009, 14:54:39 » |
|
Ми аз съм намирал информация не на едно място, че се срещат Карпатикус и Италикус. А че определянето е трудно, вярно е 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #3 -: 25 Август 2009, 15:00:01 » |
|
В случая е безсмислено да спориш, все пак Мъни е единствения професионален арахнолог в хобито.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
WESTMAN
6 кожи
Активен
|
 |
« Отговор #4 -: 25 Август 2009, 15:52:22 » |
|
Е добре като няма тези видове, какви са тези който хващаме 
|
|
|
|
|
Активен
|
Eublepharis macularius: 1.1.1
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: 25 Август 2009, 15:55:27 » |
|
Ами явно сме живяли в заблуда  Вида е Euscorpius hadzii.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #6 -: 25 Август 2009, 15:56:57 » |
|
Е добре като няма тези видове, какви са тези който хващаме  Освен заглавието друго прочете ли? Ами явно сме живяли в заблуда  Вида е Euscorpius hadzii. И пак го определи от раз. Прочети отново какво е написала, не са един, не са два вида.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
teodor
2 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 26 Август 2009, 05:13:45 » |
|
Досега всички се мъчихме да разберем италицус или карпатикус сме си хванали а тя каква била работата
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: 26 Август 2009, 09:32:28 » |
|
Не ми се превеждаше, но който има желание тука има интересна информация за видовата принадлежност. http://www.ub.ntnu.no/scorpion-files/euscorpius_id.phpП.С. И по-добре темата за карпатикуса да се прекръсти на БГ-скорпиони или нещо такова, че хората ще продължават да си мислят, че отглеждат E. carpathicus и E. italicus, понеже тази тема ще им мине покрай очите!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
teraristic
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 01 Септември 2009, 20:32:52 » |
|
Някъде бях чел (не си спомням къде),че това са скорпионите в България Euscorpius hadzii Euscorpius germanus.Малко се съмнявам за германуса.Някои хващал ли си е такъв 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: 01 Септември 2009, 20:57:48 » |
|
Няма как да си хване, като го няма...
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
Zdravko Peev
8 кожи
Неактивен
африканска гад
|
 |
« Отговор #11 -: 02 Септември 2009, 15:54:23 » |
|
Интересна и нова за мен информация, мерси, Мъни 
|
|
|
|
|
Активен
|
Omnia meo nocet
|
|
|
XxMaNexX
Баннат
4 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: 05 Септември 2009, 21:05:41 » |
|
Не ми се превеждаше, но който има желание тука има интересна информация за видовата принадлежност. http://www.ub.ntnu.no/scorpion-files/euscorpius_id.phpП.С. И по-добре темата за карпатикуса да се прекръсти на БГ-скорпиони или нещо такова, че хората ще продължават да си мислят, че отглеждат E. carpathicus и E. italicus, понеже тази тема ще им мине покрай очите! В този сайт има правописни и граматически грешки тук-таме , но пише и много интересни неща. Споменават в този сайт обаче , че има възможност в БГ да се намери и някакъв E. tergestinus , но не съм сигурен .
|
|
|
|
|
Активен
|
до кога съм баннат ? 
|
|
|
XxMaNexX
Баннат
4 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: 11 Септември 2009, 20:45:53 » |
|
А мъни на Euscorpius Hadzii плоски ли са им педипалпите  Питам , защото имам две скорпиончета Hadzii и от известно време им наблюдавам щипките с лупа ,но не виждам да има косъмчета
|
|
|
|
|
Активен
|
до кога съм баннат ? 
|
|
|
Taratonko
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 19 Април 2010, 20:30:42 » |
|
Аз говорих с проф. Христо Делчев (страхотен арахнолог) и той ми каза, че в България се срещат Euscorpius hadzii и 3 подвида карпатикуси. Мъни, ако не е така поправи ме! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #15 -: 19 Април 2010, 21:08:36 » |
|
Явно изобщо не си слушал и/или разбрал какво са ти казала. Какво означава 3 вида карпатикуси 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Taratonko
6 кожи