|
|
anakonda79
6 кожи
Неактивен
+359877753530
|
 |
« Отговор #1 -: 03 Септември 2009, 11:46:10 » |
|
И отново да си го гледаш със здраве
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: 03 Септември 2009, 11:50:43 » |
|
Ами само мога да се надявам да са живи и здрави и да си ги гледам с кеф. вече похапват стабилно.
|
|
|
|
|
Активен
|
You need Satan,more than he needs you
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #3 -: 03 Септември 2009, 16:26:37 » |
|
Pamphobeteus platyomma е един от многото синоними на Vitalius wacketi и не е валидно име от 8 години. Друг е въпроса, че в търговската мрежа под името Pamphobeteus sp. platyomma, в повечето случаи наистина се предлагат представители на род Pamphobeteus, но точно какъв... Май, май е крайно време да продължа темата за "проблемните видове", че след авикулариите съвсем я зарязах 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Велко
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: 04 Септември 2009, 08:47:07 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #5 -: 04 Септември 2009, 08:53:33 » |
|
Ще поразгледам снимките в галерията и ще пиша по-късно. Но при всички положения Pamphobeteus platyomma не е валиден вид от 2001 и това не съм си го измислил аз 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Велко
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: 04 Септември 2009, 10:00:17 » |
|
Вероятно названието P. platyomma в научните среди не е актуално,но е валидно и е най-популярния синоним на Vitalius wacketi . Като казах, че няма такъв вид имах предвид, че НЯМА такъв, а не че ми пречи "sp.".
И какво име да сложа на всички постове?
Идея си нямам, какво има колегата. Може би ще е най добре заглавието да е " Pamphobeteus sp.", а колегата да си го пише какъвто го е купил Pamphobeteus sp. "platyomma", поне докато не изкара белези за определяне(куки или сперматеки). По твоята логика няма смисъл да се пускат теми за паяци,ако не са половоопределени и притежателя неможе да направи научен анализ на вида. Под името Pamphobeteus sp. platyomma се предлагат представители на род Pamphobeteus като тия от снимката.Стига източника да не е менте. В Google Images под "Pamphobeteus sp. platyomma", "Pamphobeteus platyomma", "P. platyomma" ... излизат снимки на един и същи вид - кой е той ?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #7 -: 04 Септември 2009, 10:58:20 » |
|
Велко според теб какво означава едно име да е "валидно"? След като в научните среди е обявено за nomen dubium, значи не е валидно никъде. Друг е въпроса, че много търговци предлагат много паяци под "нередовни" имена само и само, за да изкарат пари от колекционери, които не си правят труда да четат, но искат да имат възможно най-много представители от даден род. Търсенето определя предлаганото. Ще го напиша по-възможно най-простия възможен начин. Паяка продаван под името Pamphobeteus sp. "platyomma" е или нов неописан вид или все още не припознат, и в двата случая принадлежи на род Pamphobeteus. Pamphobeteus sp. "platyomma" няма нищо общо с ВИДА Pamphobeteus platyomma, който е трансфериран във Vitalius wacketi. Pamphobeteus platyomma е nomen dubium и не е валидно име нито в научните нито в търговските среди. Надявам се вече всичко да е ясно  ПП Примери със снимки от гугъл е просто смешно да се дават, колкото до логиката ми... явно изобщо не си разбрал, какво съм имал предвид.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Мъни
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: 05 Септември 2009, 02:33:21 » |
|
Много се чудя дали да се включа изобщо, ама ще  Напълно подкрепям Иво! Първоначалното заглавие на темата не означаваше нищо. Такъв вид ( Pamphobeteus platyomma) няма отдавна. Паяците продавани под това име са няколко вида от поне два рода. Име да не е валидно, но пък да е актуално - не го разбирам. Определянето на пол няма връзка с темите за видовете. "Научен анализ" на даден вид - това пък защо? Какво излиза в гугъл имиджис не ми се коментира ( веднъж търсих "кралицата на елфите" и попаднах на собствена снимка-плашеща  ) Не ми се изрежда повече, а и не ми се препрочита темата. Търговските наименования на дадени видове нямаше да са такава пречка/проблем, ако търговците поне малко се съобразяваха с видовата принадлежност, т.е. ако тези наименования бяха просто тривиални, преводни, популярни и пр. названия на съответните видове. Но те не са. Под едно и също име се предлагат по няколко (понякога десетки) вида паяци, често дори от различни родове. Да не говорим за хибридите. Общо взето идеята на форума е да се придържа към науката, а не просто да се генерира трафик от безсмислени словоблудства...
|
|
|
|
|
Активен
|
Господи, моля те, дай ми мъдрост, за да разбера мъжете; дай ми любов, за да им прощавам; дай ми търпение, за да изтърпя настроенията им. И, Господи, забележи - СИЛА НЕ ИСКАМ!! Иначе ще ги пребия до смърт…
|
|
|
peshko_
3 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 10 Септември 2009, 15:56:35 » |
|
Наистина много красива тарантула честито да ти е жива и здрава 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: 27 Септември 2009, 16:25:47 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: 25 Ноември 2009, 18:26:48 » |
|
Pamphobeteus-А смени и главогърда му започна да розавее Може ли да се каже че е мъжки или още му е рано 5кожа е .
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #12 -: 25 Ноември 2009, 20:01:30 » |
|
Много, много рано е. Главогръда розовее и на двата пола. При мъжките все повече и повече до зрялостта, а на женската по-малко и по-малко към зрялостта.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: 25 Ноември 2009, 20:06:19 » |
|
Добре.Благодаря за инфото.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 28 Ноември 2009, 22:05:13 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #15 -: 17 Февруари 2010, 17:35:37 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #16 -: 30 Юни 2010, 23:10:58 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Христо Василев
Втора ларва
Неактивен
|
 |
« Отговор #17 -: 20 Декември 2010, 18:29:38 » |
|
Може и да изнервя някой с написаното от мен,но досто ме заинтругува неяснотата около ''Pamphobeteus''. Просто искам да споделя моята случка и мисля,че има какво още да се обсъжда по темата. На 12.12.2010 г. гр.Мюнхен(Германия) имаше борса за терариумни животни и аз отидох да си взема няколко паячета.Търсех съвсем друго,но нямаше.Както и да е,взех няколко паяка и единият е pamphobeteus platyomma (така пише на котийката в която го купих).Признавам си ,че до тогава си нямах никаква представа за този паяк. Погледнах го,харесах го,взех го!Сега съжелявам,че не поисках информация,но точно тогава беше доста претъпкано(голяма блъсканица).Чаках сигурно 15 минути докато успее да ми обърне внимание.Впоследствие от намиране на информация отидох в трета глуха,но вече ми е по-ясно за ''platyomma''.Но продължавам да дълбая за Pamphobeteus Taxonomie. След два месеца ще има пак ''бораса'' и ще потърся продавачът да си поговорим! Ако има заинтересовани по тмата може да погледнат тук www.pamphobeteus.com и www.bunker24.com
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #18 -: 20 Декември 2010, 18:58:27 » |
|
Може би посочените от теб сайтове са с доста полезна информация ...Но да не забравяме че и не всеки съфорумник може да чете на Немски... Ако можеш да изкараш най-важната информация и да я постнеш отново ще сме ти много благодарни.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Христо Василев
Втора ларва
Неактивен
|
 |
« Отговор #19 -: 21 Декември 2010, 18:24:30 » |
|
И аз не знам все още немски,уча от няколко месеца! В случая няма каво да се превежда.В 'bunker24' ми отваря само галериата където са описани видове. А в www.pamphobeteus.com освен,че галериата е по-полезна,дадена като таблица,срещу даден вид има и по-някоя снимка.Което ти дава да разбереш в какво си се забъркал. Относно някои от описаните видове в галерията и липсата на конкретни имена(дадени са примерно като ''Pamphobeteus spec. Nr. 6 или Nr.2'')автора споменава в началото,че умишлено не се споменават имена за да не се доведе до объркване.Също така има ''Taxonomie'',но за съжаление и там немога да вляза засега понеже ми иска регистрация от www.bunker24.com,където за сега немога да се регистрирам. Авторът споменава също,че има много грешно определени животни и тази станица е направена за да помогне поне малко,да си направят правилна равносметка за това което продават или копуват.Снимките в галериата са на (''оригиналнни'',''диви'') екземпляри които живеят в природата.Не са копувани!Няма как даса хибриди! Знимава се с това от десет години,за пътуванията които предприема среща трудности понеже сам поема финансовите разноски и отпуската му е ограничена.Споменава за някакви мозеи,немога да разбера за какво иде реч. Благодарности на всички които са му помогнали в това начинание.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|