100yan
11 кожи
Неактивен
::: Geckoholic :::
|
 |
« -: 19 Април 2010, 21:57:29 » |
|
Гледам леопардови вече две години, но една от темите, по които продължавам да имам много въпросителни е свързана с морфите при този вид. Въпреки обема на постове свързани с леопардовите гекони в сайта, ми се струва ценно да има отдална тема за утвърдените типове цветови вариации, техните точни дефиниции, закономерностите при унаследяването и т.н. (ако греша, моля Админите да ме прощават и да изтрият този пост).
Така например:
1) На много места намирам разминаване в дефиницията на "Jungle": трябва или не пръстените на опашката да са прекъснати и ако "не" тогава каква е разликата между "Aberrant" и "Jungle"?
2) Какво да разбираме под "Hypo" - просто редукция на черните петна по тялото или с не повече от 10 тъмни петна по тялото?
3) Как да разбираме 'High-yellow tangerine" (на места посочен и в този форум)? За мен "High-yellow" е с наситен жълт цвят, а "Tangerine" оранжавее, т.е. не виждам кък могат да се комбинират...
4) Какво според вас е "Lavender" - също на много места в нета срещам доста противоречиви данни и като цяло - доста оскъдни за тази морфа (първоначално Иво ме "светна" за нея)?
Всички въпроси по-горе нямат за цел провокация на хора, които са използвали съответните термини, а по-скоро да задоволят любопитството ми и най-вече да мога по-правилно да определям цветовите вариации на собствените ми гадини.
|
|
|
|
|
Активен
|
Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole]; Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #1 -: 19 Април 2010, 22:06:27 » |
|
1) При джънгъла имам пълна редукция на "пръстените", докато при аберанта са разкъсани само по тялото.
2) Хипото няма нищо броя на петната. За да е хипо един гекон, единствените черни точки по гърба трябва да са групирани на пояси (или островчета при джънгъл/аберант), а между тях да няма нищо друго освен фонов цвят.
3) Който го е написал или е се е объркал или нищо не разбира.
4) Лавендър е всеки гекон, при който има ясно изразена синя пигментация.
С ГОГО бяхме решили да пуснем една темата с основните форми, май е време да я започна, а той да я редактира, когато има време.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: 19 Април 2010, 22:46:46 » |
|
2) Хипото няма нищо броя на петната. За да е хипо един гекон, единствените черни точки по гърба трябва да са групирани на пояси (или островчета при джънгъл/аберант), а между тях да няма нищо друго освен фонов цвят.
HYPO идва от съкратеното HYPOMELANISTIC, което ще рече редукция на меланина или черното оцветяване (т.е. черните петна). Това с "броя на петната" го видях в Leo - Wiki http://www.leopardgeckowiki.com/wiki/index.php?title=Hypo , където е посочено изрично, че петната трябва да са 10 или по-малко. С ГОГО бяхме решили да пуснем една темата с основните форми, май е време да я започна, а той да я редактира, когато има време.
Страхотно ще е, ако го направите 
|
|
|
|
|
Активен
|
Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole]; Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #3 -: 19 Април 2010, 23:14:13 » |
|
Знам на какво е съкращение  Дадох точното определение за мутацията. В уикито има много неточности. Хипото например е дадено като ко-доминантен, а всъщност е доминантен, а супер формата е лайнбрийд.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: 20 Април 2010, 00:19:55 » |
|
Знам на какво е съкращение  Не се и съмнявам - дадох го по-скоро за подчертаване на смисъла, тъй като на адски много места се свързва именно с това, без подробностите, за които ти говориш. Явно източникът ти е по-добър, мерси за инфото!  За LAVENDER мутацията - единственият лео с "изразена" синя пигментация, който съм виждал на снимка е полученият сравнително наскоро от Тремпер (бях качил негова снимка в темата за леопардовите). Всичко друго с етикет LAVENDER на мен лично ми бие на сиво като цвят на пръстените (или ивиците), макар и да твърдят, че има синкав или лилав оттенък. Това е и причината да съм в лека конфузия относно моите. И още нещо, ако някой има повече опит с това: може ли да се отдиференцират HYPO или TANGERINE като съвсем малки или са с оцветяване като обикновените и трябва да се чака 4-5 месеца докато им "избие" цветът? Малко е кофти във втория случай, ако човек иска да си направи собствен лайнбрийд, предвид броя на терариумите и пространството, което ще му трябва, за да наблюдава лео-потомството 4-5 месеца...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #5 -: 20 Април 2010, 10:23:24 » |
|
На бай Рон е неоново синьо, но на меките люспи. Това което се приема за лавендър е точно тжоя мъжки, синьо на петната, а не на фоновия цвят.
Първата година едва ли ще можеш да разпознаеш формите на сто процента, но веднъж проследиш ли промяната на окраската, лесно ще ги разпознаваш за напред. Мандарината си е изразено оранжева от самото начало, а хипото има изразена редукция на черната пигментация и самото животно изглежда по "изчистено"(пигментацията не достига до меките люспи и е много по-събрана на гърба, пръстените на опашката не се сключват от долната и страна и т.н.)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: 20 Април 2010, 19:57:14 » |
|
Що се отнася до моя мъжки: какво да кажа - просто супер!  А относно дребосъците - много ценни белези, за които не знаех, благодаря за информацията! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 08 Май 2010, 06:53:23 » |
|
Ето една диаболична мутация на леопадовите (от JMG, САЩ): морфата е Charcoal.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #8 -: 08 Май 2010, 08:23:15 » |
|
Хъх, съвсем прилича на миднайт близард. Последно като гледах в друга посока бяха подели кюмюра.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 08 Май 2010, 16:15:36 » |
|
Мда, много си приличат - и аз на пръв поглед не мога да хвана визуално ясна разлика: Midnight Blizzard Но ако ще си говорим за меланистичните морфи, за мен лично тази е най-манияшката: Black Pearl - не знам доколко е утвърдена и призната, изнамерих я в един източноевропейски сайт. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист
Неактивен
Gecko Addict
|
 |
« Отговор #10 -: 09 Май 2010, 16:44:28 » |
|
Първоизточникът та на черната перла(което е канадското име на формата, в Европа все още е известно с първоначалното и име "черно кадифе") е дива женска, попаднала първо в зоопарк,а след това в частен производител. В последствие целия проект е купен от TUG, като в Европа е останал само първоизточника, от който се произвеждат лимитирани количества. Все още нищо не се знае (или поне не е представено пред широката публика) за генетиката на тази линия.
Колкото до близарда, той както и шоколадовия албинос са в резултат от ниска инкубационна температура, а не целенасочена селекция.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
jimmy
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: 09 Май 2010, 17:17:20 » |
|
...Все още нищо не се знае (или поне не е представено пред широката публика) за генетиката на тази линия. ...
Чак пък нищо... (последния параграф) http://www.theurbangecko.com/pearl_genetics.html
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: 27 Май 2010, 23:07:50 » |
|
Ето малко добри снимки на дискутираната по-горе морфа Lavender (позволил съм си малко своеволия при изписването на имената, тъй като в първоизточника бяха категоризирани само като Banded Lavender & Stripe Lavender, което според мен е доста грубо слагане под общ знаменател - някой да ме поправи, ако греша!): H.T.C.T. Banded Lavender  H.T. Banded Lavender  Hypo Aberrant Lavender  Stripe Lavender
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pastorius
3 кожи
Неактивен
hristogenchev.hit.bg
|
 |
« Отговор #13 -: 29 Май 2010, 18:53:56 » |
|
Това е мъжкарчето ми...Още се чудя дали е Bell albino или Tremper albino. Някой има ли идея? Аз залагам за Bell.  
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: 29 Май 2010, 20:47:47 » |
|
Най-добре е да ти каже човекът, от който си го взел. Какви са му на цвят очите? Розовеят ли или са сребристо-жълтеникави?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
theHat
7 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #15 -: 14 Юни 2010, 16:46:43 » |
|
Тъй като хал хабер си нямам от тези цветови форми не мога да помогна с обеснения за някоя такава , но пападнах на готино сайтче дето май може да се види почти всичко http://www.saskatchewanexotics.com/leopardgeckomorphs.htm
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
ToNyyYy
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #17 -: 04 Септември 2010, 17:01:10 » |
|
Аз искам Super nova  обаче нямам 1200$  
|
|
|
|
|
Активен
|
I am what i am Отглеждам 
|
|
|
naHuka
9 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #18 -: 04 Септември 2010, 19:15:43 » |
|
Между другото се запоснах с един пич от Сърбия,той разполагаше с 1 такава гад...Аз лично не го намирам за особено привлекателен но...това си е гледна точка така че...
|
|
|
|
|
Активен
|
You need Satan,more than he needs you
|
|
|
100yan
11 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #19 -: 04 Септември 2010, 21:50:32 » |
|
Хайде и аз да се похваля: за първи път в България получих...  , не, шегувам се. Не знам дали е за първи път или не, но адски много ми хареса ето тази морфа на леопардовите: Ето малко добри снимки на дискутираната по-горе морфа Lavender: H.T.C.T. Banded Lavender  H.T. Banded Lavender  Ето защо пробвах кръстоски тази година с цел да получа Hypo Tangerine Lavender и при някои от хипомеланистичните малки Lavender петната се запазваха доста време, но с течение на времето сивият цвят се стопяваше и оставаха само няколко черни точки. При едно от малките обаче, нещата се получиха и ето какво прекрасно животно излезе (мъжкар Hypo Tangerine Banded Lavender)  :    Дори при него оранжевият оттенък е доста по-равномерно разпределен и хипомеланистичната тенденция - много по-изчистена от животните на цитираните по-горе снимки  Дано догодина да успея да изкарам повече малки от тази линия, защото наистина са големи чаровници 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|