Извинете че съм нагъл но ми писна от заблудени хора. Не е задължително на една царица да са и паднали крилата за да е оплодена може и с крила да е оплодена стига да не я хванете от мравуняка шанса да е оплодена е 80% моите всички са хванати с крила и всички са оплодени

. И хората които искат да разбиват мравуняци за кефа си изобщо неможете да хванете царица като го разбиете. Тя е на много дълбоко под земята където е в безопастност. И все пак ако решите да разбиете мравуняк за да си направите кефа и да се правите на.... моля не разбиваите мравуняци на Formica rufa или още Червена горска мравка.
Боория: Царицата погледната в профил отгоре на главата има по развити гърди. Ако си виждала големите крилати мравки ще разбереш за какво ти говора.
За формиквариумите:
www.antday.com има всичко което да ви ориентира. За местенето прави се ферма свързва се с арена и се изсипват на нея мравките и те сами ще се преместят но е препоръчително колонията да има поне 20 работнички да се преместят по стабилно. Ако не се местят в фермата оставете мястото в което са се заселили на светло а фермата я затъмнете (може да я овиете в фолио). Които има някакви въпроси да пише в темата.

А и да добава. Цариците нито си изяждат крилата нито сами падат. Те "танцуват" и си ги свалят. Ако някои е имал касмет да види как става ще ви каже. Аз съм виждал как флавус царицата ми си ги свали и сега тази флавус има какавиди,яица и ларви много бързо се развива в рамките на 1 месец стана от яице-какавида. И за свалянето. Не е задължително да си ги свалят също но те се "гърчът" когато си ги свалят.