Гост
25 Май 2012, 00:31:34
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Надута буза  (Прочетена 595 пъти)
lordrayden1
Ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« -: 24 Октомври 2010, 08:27:39 »

Здравей и моя хамелион наскоро има подобен проблем,само му е надута едната буза... обаче лошото е че много малко се храни дори по 2-3 дни неще да изяде един щурец или брашнян червий.Давам му витамини и калции,има УВ лампа нова и такава отдругата страна с нажижаема жичка да се топли,но не по цял ден спи и от време на време само си сменя позициите, нямам живи растения само с изкуствени е,та ако си го излекувал би ли споделил как успя,Благодаря!
Активен
auratus
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 20

« Отговор #1 -: 25 Октомври 2010, 14:40:57 »

Добре би било да качиш снимка, но дори да успееш, най-добре го заведи на ветеринарен лекар. Хамелеоните са предразположени към стоматит (възпаление на устната кухина), което може и да обясни подуването. Липсата на апетит и "спане" под лампата са алармиращи и тревожни симптоми и може да говорят за възпалителен процес, недохранване, липса на витамини и др.
На каква възраст е? Какъв субстрат ползваш? Каква е температурата под лампата? Колко пъти пулверизираш и как пие вода?
Активен
lordrayden1
Ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 25 Октомври 2010, 19:31:39 »

Закарах го веднага на ветеринар,каза че в устата имал инфекция но бил мноого отпаднал и му даде 5% шанс да изкара ноща,също и му би инджекция с антибиотик.... Sad

http://store3.data.bg/lordrayden/IMAG0423.jpg

http://store3.data.bg/lordrayden/IMAG0425.jpg
Активен
auratus
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: 26 Октомври 2010, 10:10:16 »

Хамелеончето наистина не изглежда добре.. Очите изглеждат доста хлътнали- може да от дехидратация или от изтощение или от двете. Пробвай да му дадеш малко вода с капкомер. Дръж ни в течение и стискаме палци да устиска...
Активен
lordrayden1
Ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 26 Октомври 2010, 10:54:09 »

Същата вечер го закарах на ветеринар,каза че има устна инфекция, бихме му антибиотик и ми каза че ако изкара вечерта има шанс да го лекуваме но уви не успя....
Активен
auratus
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: 26 Октомври 2010, 11:51:58 »

Моите съболезнования....  Sad
Активен
StormaR
VIP потребител
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #6 -: 27 Октомври 2010, 13:24:31 »

Това е много кофти инфекция Sad ...и аз я забелязах късно в моята хамелеонка... и тя си отиде от това Sad А на теб казаха ли ти как се е появила ? От дехидратация или ? Моята се хранеше много добре. Пиеше си вода... я кажи ако знаеш повечно по болеста.
Активен

Chamaeleo  calyptratus 1.0.0 :: Eublepharis macularius 1.1.0 :: Hemidactylus frenatus 1.1.0 :: Gekko vittatus 1.0.0 :: Grammostola aureostriata 0.1.0 :: Grammostola rosea 1.0.0 :: Grammostola sp.formosa 1.0.0
lordrayden1
Ларва

Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: 27 Октомври 2010, 13:51:04 »

И на мен ветеринара ми каза че от дехидратация най често се появявала тази инфекция но редовно пръсках вода и пиеше... Или ако е имало нещо в брашняните червии,понеже след като му дадах и от тях след 2-3 дни се появи инфекцията и спря да ги яде.
Активен
auratus
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 27 Октомври 2010, 20:31:09 »

За "mouth rot", както е популярно името съм виждал да се винят доста неща- най-вече дехидратация, стрес, както и сериозни грешки в отглеждането. Точната причина не винаги става ясна, като е сигурно, че това се е случвало и на доста опитни тераристи. Никой не е застрахован, но е важно да се разпознават първите симптоми, което обикновенно е доста трудно, тъй като процеса започва вътре в устата. Може да се видят малки бели налепи около някой зъб или разязвяване в ъглите на устата. Подуването със сигурност е късен белег. Чел съм, че в началото е лечимо като се третират лезиите с разреден йоден разтвор, хирургично се отварят гнойни джобове, капе се антибиотичен прах локално и т.н.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC