Гост
25 Май 2012, 00:51:57
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Златен гекон ( Gekko ulikovski )  (Прочетена 3752 пъти)
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« -: 12 Април 2008, 21:18:42 »

Gekko ulikovski

Класификация:
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Reptilia
Ред: Squamata
Семейство: Gekkonidae
Род: Gekko
Вид: ulikovsi

Английско наименование: Golden gecko.

Българско наименование: Златен гекон.

Разпространение: Вечнозелените влажни екваториални гори на Виетнам.

Размери: Мъжките индивиди достигат до 17,5см, а женските до 15см.

Хранене: Най-подходяща храна за този вид са щурците, като големината на щурците,които ще давате на гекона, трябва да са съобразени със размерите на вашия гущер. Можете да разнообразявате менюто на гекона със брашнени и восъчни червеи. За разлика от повечето гекони,които са хищници, тези гекони много харесват узрелите меки плодове като прасковата. Всъщност малките трябва да ядат плодове през определен период.

Субстрат: От това, че живеят във влажни екваториални гори следва, че изискват субстрат, който задържа влага. Може да се използва нарязан кипарис, вермикулит, кокосов субстрат и торфен мъх. Вие избирате.

Отопление: Златните гекони са нощен вид, т.е. нямат нужда от УВ лампа. Всичко от, което се нуждаят е обикновена крушка, която да поддържа температура от 27-32 ° C.

Поддръжка: Този вид гекони постоянно трябва да имат прясна вода, която трябва да се подменя всеки ден. За съд може да се използва плитка чинийка.

Терариум: Приблизително 100-литров съд е подходящ за 2 възрастни индивида, като се има предвид, че височината трябва да е по-голяма от дължината, защото този вид гекони прекарва повече време по стените и по-капака, т.е. те са дървесен вид. Добре е да има много растителност във терариума. За растения е подходящо да се сложат пълзящи растения и изсъхнали клони. Трябва да има и много скривалища, защото понякога златните гекони са плашливи.

Темперамент: Плашливи,но любопитни гекони. Трябва да внимавате, когато искате да ги хванете: ако го направите бързо и рязко, ще се опитат да ви захапят. При опасност златните гекони отделят секрет с много остра миризма, която се премахва трудно. Най-добре е да се ограничи контактът до минимум.

Размножаване: Бременността трае около 1 месец. Най-често женската снася по 2 яйца. Както при токитата, златните гекони залепват яйцата си за някакъв предмет  или стените на терариума.

Допълнителни материали можете да намерите на адрес:
http://aqualandpetsplus.com/Lizard,%20Golden%20Gecko.htm

Е,какво мислите?

Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2944

terraristic.net

« Отговор #1 -: 12 Април 2008, 21:26:17 »

Браво  Applause

Само да уточня нещо -  не съм забелязал да са агресивни. Възможно е някои индивиди да хапят, но от това, което съм чел съм останал с впечатление, че са значително по-кротки от токитата.
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 12 Април 2008, 21:36:26 »

Браво  Applause

Само да уточня нещо -  не съм забелязал да са агресивни. Възможно е някои индивиди да хапят, но от това, което съм чел съм останал с впечатление, че са значително по-кротки от токитата.
E да де,но в сравнение с един леопард Smiley
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #3 -: 12 Април 2008, 21:51:27 »

Браво  Applause

Моят златен гекон не хапеше изобщо. Леопардовите ме хапят защото мислят, че съм храна.
Активен

StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 12 Април 2008, 21:54:34 »

Браво  Applause

Моят златен гекон не хапеше изобщо. Леопардовите ме хапят защото мислят, че съм храна.
Всеко гекон с характера си Grin.Малко превърнахме темата във чат,ако някой висш служител реши да ми делне постовете-смело напред! Smiley
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #5 -: 13 Април 2008, 20:25:41 »

Според мен няма лошо да се обсъждат статиите. Това не ги загрозява, а само ги допълва.
Активен

reptilian
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 785

Господ е милостив ,ние не сме

« Отговор #6 -: 15 Април 2008, 20:20:28 »

Браво ,Ванка! Много готина статия ! Пак браво за труда ! Smiley
Активен

Отглеждам : Link Schmerz ist nur ein Vorwand der schwachen
Pomorieca
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 255

« Отговор #7 -: 16 Ноември 2008, 19:59:44 »

Абе аз да питам женската като ги снесе тея яйца даже и да няма мъжки ще има ли гекончета или не ?! нз не съм запознат питам за това ако нещо делнете ми поста   Book
Активен
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: 16 Ноември 2008, 20:07:11 »

Абе аз да питам женската като ги снесе тея яйца даже и да няма мъжки ще има ли гекончета или не ?! нз не съм запознат питам за това ако нещо делнете ми поста   Book
Ами леко глупав въпрос,но да ти отговориме:няма как да има гекончета,защото тези яйца не са заплодени.
Активен
Pomorieca
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 255

« Отговор #9 -: 19 Ноември 2008, 00:24:06 »

Хора я кажете ако му сложа 1 паничка с белтък и жалтък от яйце полезно ли е?!
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #10 -: 08 Януари 2009, 14:44:09 »

Женската ми пак започва да снася. Надявам се този път да имам малко повече късмет.
Активен

Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #11 -: 10 Януари 2009, 10:55:26 »

И първите за годината яйца нощес бяха лепнати на стъклото. Едното е леко вдлъбнатко, но като цяло изглеждат дебели и здрави.
Активен

Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #12 -: 11 Януари 2009, 00:57:47 »

Ще се радваме на снимки, поне засега.... След това на малки естествено Wink
Активен

Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #13 -: 11 Януари 2009, 16:08:17 »

Намерих вдлъбнатото яйце изядено. Явно са решили че е негодно, тъй като другото не е пипнато а са едно до друго. За всеки случай го покрих, тъй като в терариума не живеят само златните.
Активен

exotic_zoo
VIP потребител
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 124

« Отговор #14 -: 11 Януари 2009, 17:05:38 »

Златните имат "лошия" навик да си ядат яйцата. При мен след първите пет-шест снасяния (по 2 яйца) останаха живи едва четири малки. Шест яйца бяха ометени от мъжкия, преди да почна да ги покривам. Също и две вече излюпени малки станаха "фураж" поради мое невнимание.
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #15 -: 11 Януари 2009, 17:27:21 »

От трите вида от този род, които имам тези са възможно най-наглите и лакоми. Тъй като в момента правя терариумни шкафове и всичко едно върху друго, всичките ми Gekko spp. са в един съд. Никакви проблеми, идеално се погаждат спят и се топлят едни върху други. Но в момента в който пусна храна било то жива или пюре, златните почват да газят, бутат, и вадят от устата на останалите. Налага ми се да храня останалите в отделна кутия, добре че бързо се научиха и не се шашкат, дори витатуса сам влиза щом я види.
Активен

Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #16 -: 11 Януари 2009, 19:06:35 »

Странно, преди време имах мъжки и беше всякакъв, но не и лаком. Хапваше едва по един щурец на два дни, изобщо нямаше апетит животинчето, въпреки, че беше доста жизнен и активен и изглеждаше напълно здраво животно.
Активен

Die Waffen-SS
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 184

« Отговор #17 -: 12 Декември 2010, 19:05:44 »

Какъв е този гекон,нищо не намирам за него,пък много ми хареса като го видях на снимка!
Активен
Etamin
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 153

Boinae !

« Отговор #18 -: 13 Декември 2010, 09:45:14 »

Търси го като златен гекон или Gekko Ulikovskii, аз точно вчера си взех един чифт и не са много красиви обаче са доста активни и не стоят като пластмасови.
Активен
Etamin
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 153

Boinae !

« Отговор #19 -: 14 Декември 2010, 09:53:43 »

Ами да същия вид е ulikovskii е латинското име а като ауратус са били известни още в началото като са били внасяни.
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC