Гост
10 Февруари 2012, 16:47:43
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

90 лв 50 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 2 [3] 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Furcifer pardalis - Леопардов хамелеон  (Прочетена 6308 пъти)
drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 157

« Отговор #40 -: 09 Април 2010, 08:41:02 »

Drink beer Поздравления и за животното и за терариума... Другия месец сигурно ще ходим на гости на родата на жената, така че може да се отбия да ви видя  Grin
Активен

Grammostola Pulchra 0.0.2
jujolopp
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 17

« Отговор #41 -: 11 Април 2010, 08:42:27 »

Здрасти, искам да ми дадете съвети за отглеждането на този вид хамелеони.
1.Терариум- размери, какви растения може да сложа.
2.Темперартура и влажност.
3.Хранене, с къкво и кога.
Активен
drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #42 -: 12 Април 2010, 09:01:45 »

1. Препоръчителни размери: 50х50х100см(височина); растения - фикус бенджамин, китайска роза, шефлера;
2. 25-27С в терариума (под лампата 33-35С) през деня и 20-22С през нощта; влажност - висока (пулверизираш поне 2 пъти дневно, сутрин и вечер например);
3. Основно щурци, допълнително можеш да даваш мухи, скакалци, брашнени червеи и др...
4. Необходими са добавки - калций и витамини и UVB 5% лампа.
Активен

julien
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 12

« Отговор #43 -: 12 Април 2010, 19:38:32 »

Здрасти, искам да питам по колко щурци трябва да с дават на ден.
Активен
jujolopp
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #44 -: 13 Април 2010, 08:57:35 »

Искам да питам, ако направя терариум по голям от 50x50x100 ще пречи ли на хамелеончето ,ако е малко.
Активен
drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #45 -: 13 Април 2010, 13:19:35 »

Здрасти, искам да питам по колко щурци трябва да с дават на ден.
Колкото изяде  Grin Малките се хранят с дребни щурци и спокойно могат да излапат и над 10-20 бр. на ден, моите са вече отраснали и ги храня през ден с по 5-6 големи щуреца понякога и малко повече бройки, но им давам допълнително от време на време червеи, мухи и друго каквото намеря  Wink

Искам да питам, ако направя терариум по голям от 50x50x100 ще пречи ли на хамелеончето ,ако е малко.
Най-вероятно да особено ако е на 1-2 месеца, но нищо не пречи да пробваш.. Ако се храни, пие вода и се грее на лампата значи е ОК. Ако само седи свито в някой ъгъл, значи не се чуства добре и можеш да го преместиш в някакъв по-малък съд, докато порастне.
Активен

jujolopp
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #46 -: 14 Април 2010, 18:30:54 »

Тук във форума в една тема за терариумни растения пише, че фикусите са  отровни Wonder
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #47 -: 14 Април 2010, 20:04:24 »

Foster, поздравления за прекрасния терариум, радвам се че хамелеона е при човек който наистина има желание и възможност да му предостави толкова добри условия. Само една забележка, лош избор на растения. Шефлерата е много красива, но и силно отровна, а хамелеоните обичат да хапват зеленина. Наистина на много места я препоръчват, но само определени видове, а при днешното хибридизиране в цветарството, човек не може да е напълно сигурен какво купува.

jujolopp, да сока на бенджамина е отровен, но на хамелеоните очевидно не пречи и се използва масово.
Активен

drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #48 -: 15 Април 2010, 08:36:00 »

Айде и аз да си кажа мнението по въпроса Smiley Първо всяко едно растение, закупено от цветарски магазин, може да се окаже отровно за животното, ако то тръгне да го ръфа... поради простата причина, че за да растат бързо, тези растения са торени редовно, а изкуствените торове са отровни за животинките. Ето защо хората по форумите препоръчват растенията да се гледат няколко месеца без торене, преди да се сложат в терариума и да се измият много добре с топла вода и сапун предварително...
Второ и доста важно в случая нещо е, че досега не съм видял Pardalis-ите ми да помиришат, а камо ли да ядат зеленина (за разлика от Calyptratus-те, които съм гледал, те си пасяха редовно), като имате предвид че съм им предлагал и листа от глухарчета, парченца и резенчета плодове, абе цяло вегетарианско меню, ама не щат...
Така че Foster-е лично аз не виждам проблем с шефлерата ти, просто все пак гледай си гущера да не вземе да я пасе (щото не споря с Иво, може растението да е отровно ако се погълне)...
А и още нещо, гледал съм 2 Calyptratus-а и при двата имаше шефлера и двата обичаха да си я нахапват, но сакатлъци слава богу съм нямал (може и късметлия да съм бил, не знам)
Активен

Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #49 -: 15 Април 2010, 08:45:39 »

Може да си нацепил препоръчваните видове, но за мен това си е руска рулетка. А да чака хамелеона да тръгне да пасе, за да смени растението....
Точно този фурцифер, преметна бенджамина само защото беше близо до клонът му, пасе та дрънка.
Активен

drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #50 -: 15 Април 2010, 09:32:54 »

В случай, че хамелеонът му е ял от бенджамина, съгласен съм че има риск и Павел ще си реши какво да прави...
Нека вметна само още нещо в такъв случай... Понеже братята хамериканци са доста по-напред от нас в тази област и преглеждам един техен форум, ето какво казват по въпроса за това растение...
Споменават два вида на шефлерата, които и като гледам в нета са най-разпространени, може да има и други, но не намерих инфо за такива, та двата вида са:
1. actinophylla - расте в тропиците, наричат го още "umbrella tree" или "octopus tree", заради израстъците с червени цветове, които пуска, но и както виждам има доста по-продълговати и големи листа; токсично е за влечуги!
2. arboricola - отглежда се и се продава като стайно растение, нарича го още dwarf shefflera и по принцип този вид се среща по магазините и не е отровен, даже е препоръчван за терариумно растение...
Сега, какви хибриди и подвидове има на пазара не знам и няма как да знам, но по това което виждам в нета, шефлерата на Foster е от втория безопасен вид, НО той си решава какво да прави по въпроса...
Активен

kitana
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 400

« Отговор #51 -: 15 Април 2010, 09:43:59 »

Моя йеменски редовно си пасеше от бенджамина(в минало време,защото всичките растения,които сложих в терариума,изсъхваха).Имали сме и шарен ,и тъмнозелен(някакви различни сортове са Smiley доколкото знам) и нищо му нямаше...Съмнявам се тази шефлера,която е масово разпространена ,да е по-отровна от него. А и за да сме сигурни какво точно купуваме (когато избираме шефлера) просто трябва да отидем на място,където разбират достатъчно от цветя,за да ни кажат Е ли това хибрид Smiley или не.
Активен

: : A R T : :
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #52 -: 15 Април 2010, 10:13:09 »

Интересно как стигаш до извода, че шефлерата не е опасна, като я сравняваш с растение от друг разред....
Активен

Foster
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #53 -: 15 Април 2010, 10:18:07 »

Ами искам само да вметна, че действително, откакто е при мен животното, дори не си е и помисляло да гризе от шефлерата (пред мен не го е правил никога, а и сега огледах обстойно листчетата на цветето и не видях следи от нахапвания).
Може да се окаже просто, че за разлика от бенджамина, шефлерата не му е сред любимата храна.  Smiley
Ако забележа обаче, че започне да си хапва от нея, бих се замислил сериозно дали да не я махна.  Wonder

Другото, което ми е много странно е, че повечето съфорумци, които имат хамелеони пишат, че техните любимци обичат да си похапват стабилно, а моят като е гладен изяжда по 1-2 щуреца много настървен, след което дори и да има налични в терариума, губи всякакъв интерес към тях.
Активен
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #54 -: 15 Април 2010, 10:22:43 »

Защо не го пробваш с по-сериозна храна, хлебарки, скакалци.
Активен

kitana
9 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #55 -: 15 Април 2010, 10:24:36 »

Интересно как стигаш до извода, че шефлерата не е опасна, като я сравняваш с растение от друг разред....
Лесно Smiley
Нещо като :"Щом мишата отрова не ми действа,защо да се страхувам от манджите на жена си ? Grin ".
Активен

drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #56 -: 15 Април 2010, 10:26:21 »

Другото, което ми е много странно е, че повечето съфорумци, които имат хамелеони пишат, че техните любимци обичат да си похапват стабилно, а моят като е гладен изяжда по 1-2 щуреца много настървен, след което дори и да има налични в терариума, губи всякакъв интерес към тях.
Моите ги храня през ден, но и те се хранят по този начин... изяждат обикновено 2-3 щуреца веднага и им оставям още толкова в кутията за храна... обикновено им давам сутрин и до вечерта останалите щурци ги няма  Smiley Скакалци много обичат и лятото им събирам за разнообразяване на диетата...
Активен

kitana
9 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #57 -: 15 Април 2010, 10:32:11 »

Драв4о,какви разлики намираш в начина на отглеждане на йеменски и фурцифера?
Активен

Foster
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #58 -: 15 Април 2010, 10:34:16 »

Защо не го пробваш с по-сериозна храна, хлебарки, скакалци.

Ами давам му и Zoophobas morio освен щурците. Съотношението е долу-горе 2:1 - щурци/Zoophobas morio.

На скакалци и хлебарки не съм го пробвал още  Smiley
Активен
drav4o
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #59 -: 15 Април 2010, 13:01:17 »

Драв4о,какви разлики намираш в начина на отглеждане на йеменски и фурцифера?
Съществени разлики не виждам, по-скоро старая се на Pardalis-ите да им осигуря по-висока влажност и по-ниска денонощна температурна амплитуда. Йеменските съм ги гледал на терасата от късна пролет до ранна есен, когато температурите нощем падат и до 12-13С и са оцелявали, при Pardalis-ите гледам температурата да не пада под 18-19С (това беше по-трудно през зимата, сега не е проблем). Йеменските ядат повече, а и растат по-големи  Grin Досега всичките ми животни са били хрисими и спокойни и все гледат да ми се покатерят на главата. И двата вида са сред най-издръжливите и лесни за гледане хамелеони, така че нямат кой знае колко по-специфични изисквания за отглеждане сравнени един с друг...
Активен

Страници: 1 2 [3] 4   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC