Гост
25 Май 2012, 05:48:09
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Отровни варани  (Прочетена 1009 пъти)
ibull
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 67

« -: 25 Февруари 2011, 14:35:02 »

А наистина ли тези варани отделяли определено количество отрова (така ми бяха казали)?
Активен
Slav_s
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 190

« Отговор #1 -: 25 Февруари 2011, 14:57:23 »

А наистина ли тези варани отделяли определено количество отрова (така ми бяха казали)?

Определено НЕ . Незнам да има отровен варан , само определени видове съдържат бактерии в слюнката си поради храненето си с мърша .
Активен

София : Skype: CA9339AK  GSM: 0889 29 05 25
sauron909
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 107

« Отговор #2 -: 25 Февруари 2011, 17:02:38 »

Но при домашните поради това, че са обезпаразитени и се хранят с "чиста" храна тези бактерии ги няма и при ухапване няма опасност от инфекции.
Активен
Slav_s
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: 25 Февруари 2011, 17:06:52 »

Това мисля че го има само при Комодският варан (Varanus komodoensis) а той не се отглежда в домашни условия Smiley
Активен

PredatorX
Модератор
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 839

MASTERING THE ART OF THE SWARM

« Отговор #4 -: 25 Февруари 2011, 17:35:31 »

Не е само при него. При някои варани даже са открити отровни жлези.
Активен

Модераторът – подобно на босовете в компютърните игри, той има уникални способности и точно това го прави особено страховита заплаха. Твърди, че съблюдава за спазването на правилата на форумите, но реалната му и очевидна за всички цел е да наложи режим на терор и диктатура, в който никой потребител да не смее да поства под страх от смъртно наказание.
Противодействие – ако нищо друго не работи, пробвайте да спазвате правилата. Може да не ви се вярва, но помага.
Отглеждам Herp Humor
sauron909
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 107

« Отговор #5 -: 25 Февруари 2011, 17:51:47 »

Комодския се отглежда в зоопаркови условия. И най-вероятно тези в зоопарка са обезпаразитени. Попринцип на вараните зъбите несали плътни и през тях да неминава отрова. Аз доколкото знам единствените отровни гущери са тези 2-та вида отровнозъби гушери. Имам предвид такива които си имат отрова в жлези и я ползват за обиване на плячката. А не е заради бактерии или нещо такова.
Активен
PredatorX
Модератор
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: 25 Февруари 2011, 18:01:39 »

Комодския се отглежда в зоопаркови условия. И най-вероятно тези в зоопарка са обезпаразитени. Попринцип на вараните зъбите несали плътни и през тях да неминава отрова. Аз доколкото знам единствените отровни гущери са тези 2-та вида отровнозъби гушери. Имам предвид такива които си имат отрова в жлези и я ползват за обиване на плячката. А не е заради бактерии или нещо такова.
Мисля че казах отровни жлези а не бактерии. Явно не само холодермите са отровни. Имайте предвид че това проучване е сравнително ново и има още неща за доказване.
Активен

Модераторът – подобно на босовете в компютърните игри, той има уникални способности и точно това го прави особено страховита заплаха. Твърди, че съблюдава за спазването на правилата на форумите, но реалната му и очевидна за всички цел е да наложи режим на терор и диктатура, в който никой потребител да не смее да поства под страх от смъртно наказание.
Противодействие – ако нищо друго не работи, пробвайте да спазвате правилата. Може да не ви се вярва, но помага.
Отглеждам Herp Humor
ibull
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: 04 Април 2011, 16:36:54 »

Преди малко гледах по NG (WILD), че Комодските варани освен бактериите, които се съдържат в слюнката му, отделят и отрова, която пречи съсирването на кръвта. Shocked Shocked Shocked
Активен
gshoo
Модератор
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 693

̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿

« Отговор #8 -: 05 Април 2011, 09:15:06 »

Комодския варан, няма отровни жлези, въпросната инфекция породена от слюнката пречи на кръвта да се съсири.
Активен

PredatorX
Модератор
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: 05 Април 2011, 09:26:06 »

Цитат
Effects of the toxins from Varanus
have usually been ascribed to bacterial infections caused
by a virulent oral bacterial flora (Gillespie et al., 2002),
but recent systematic and toxinological analyses have
discovered the presence of venom glands and venom in
Varanus (Vidal and Hedges, 2005; Fry et al., 2006). It
should be borne in mind that only few Varanus species
have been examined in this way (V. acanthurus, V.
mitchelli, V. panoptes rubidus, and V. varius), but V.
griseus, V. komodensis and V. scalaris bites on humans
have also shown signs consistent with envenomation
(Sopiev et al., 1987; Ballard and Antonio, 2001; Fry et
al., 2006; Fry and Scheib, 2007). However, the early
evolution of toxins relative to the origin of the genus
and the widespread presence of venom in the clade
containing it suggest that toxins are likely a ubiquitous
character in monitor lizards.
Активен

Отглеждам Herp Humor
ibull
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: 05 Април 2011, 12:09:44 »

Комодския варан, няма отровни жлези, въпросната инфекция породена от слюнката пречи на кръвта да се съсири.
Няма смисъл да си измислям или да Ви лъжа... Wink ако искаш и предаването мога да ти кажа... Wink
Активен
Slav_s
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: 05 Април 2011, 12:26:22 »

Първоначално се е смятало, че това влечуго е отровно, което не отговаря на истината. Действително ухапването на варана е смъртоносно, но това не се дължи на отрова. Всъщност комодският варан може да се определи като животното с най-мръсна уста: тъй като варанът е месоядно животно, особената стуктура на зъбите му е такава, че между тях често се задържа месо от неговите жертви. Така то загнива в устата на влечугото и ухапването причинява инфекция, която убива плячката. Установено е, че в устата на варана се съдържат извънредно много микроби и поради това инфекцията е много по-силна и бърза. По този начин големият гущер на Комодо може да убива и доста по-едри от него животни.

Източник : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD
Активен

ibull
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: 05 Април 2011, 12:30:49 »

Освен това, наскоро е открита и отрова, която пречи на съсирването на кръвта. Предаването се казва "Ловецът става плячка". Повече няма да правя опити да Ви убеждавам. Wink
Активен
Slav_s
6 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: 05 Април 2011, 13:02:17 »

Да наистинна пише че скоро са открили някакви нови жлези който наподобяват отровата при змиите .

Тук пише по подробно : http://ecomedia.bg/wild/fauna/article/1278
Активен

ibull
3 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: 05 Април 2011, 13:34:52 »

Точно това бяха казали, но аз съм го написал с мои думи Grin, може би съм Ви объркал... Wink
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC