Xaruno
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #140 -: 08 Юли 2011, 11:01:35 » |
|
Мхм...Щом казваш.
|
|
|
|
|
Активен
|
CHI MO NAMIDA MO NAI
|
|
|
maha
Ларва
Неактивен
Публикации: 3
|
 |
« Отговор #141 -: 25 Юли 2011, 00:53:48 » |
|
Здравейте, посветих следобеда си в издирване на това животно, болят ме очите и врата от оглеждане, и така ще ви разкажа приключението ми а вие помагайте. Открих ви докато обхождах гугъла за снимки и информация. И така, преди месец време една вечер във всекидневната се изкатери по дивана едно страховито създание което виждах за първи път от живота си и дори си помислих че е същество нов неземен вид. Умирах от страх като си представя как го дърпахме с щипка за месо и как се държеше с краката си. После естествено мъжа ми го уби, но с триста зора, като че ли е безсмъртно  беше кафяво с много крака, огромно около педя и твърдо като обвивка на бръмбар и плоско. Просто ужас. Тъкмо бях се поуспокоила и снощи на средата на стаята , така и не видях от къде излезе второ и още по голямо и дебело рязахме го с ножа. Аз обичам животните ама това страшилище не е за гледане. Тук чета че ги гледате и отглеждате като домашни любимци, та дори ги и продавате. Мисълта ми е ако някой може да ги открие предполагам имат гнездо ще му ги харижа че даже и ще го черпя. Разбрах че е сколопендра, за първи път го чувам. Живеем в къща в морски град. Чудно ми е с какво се хранят в стаята и на какви места гнездят, възможно ли е да излизат от сифона на банята. Моля ви помагайте 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Xaruno
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #142 -: 25 Юли 2011, 06:52:31 » |
|
Гнезда не правят, просто отиват на топло. А и в повечето човешките жилища има храна за тях-като хлебарки-макар и вие да не ги виждате. А и остава фактът, че се срещат предимно около морето, лично аз ловувах в Балчик такива. Явно харесват климата. Според мене е съвпадение да ги срещнете толкова често, те са по принцип прикрити същества. Според мене няма повече да виждате този вид животни. А, да и да знаете, че са си отровни и доста свирепи.
|
|
|
|
|
Активен
|
CHI MO NAMIDA MO NAI
|
|
|
maha
Ларва
Неактивен
|
 |
« Отговор #143 -: 25 Юли 2011, 09:24:46 » |
|
Благодаря за отговора и дано няма по вече  Ами ние също живеем в Балчик. Пода ни е ламинат, ако това има значение. Дали излизат от някой процеп или от прозореца, който е нисък но има мрежа  От 5 години сме тук и правихме основен ремонт на дома, но сега виждам такова чудо. Не мога да си легна тук от страх. Може ли ако вечер някой спи да го нападнат и да хапят, или както си стоя ако не го видя да ме полази  Тоес ако не го закача ще ме ухапе ли ? Иначе още като ги гледа човек си личи че са отровни. Четах че има в тропиците мисля беше огромни и тези бяха такива, не са като тези тук дето ги отглеждате. Забравих да кажа че двора ни е каменен и има доста гущери ако и това е от значение. Но вънка имам две дворни кучовци и сега се притеснявам и за тях. Днеска като си дойде съпруга ми ще дърпаме мебелите в дневната и където видем процеп ще го пълним със силикон. Ох много са страшни тези същества чак тръпки ме побиват, само да не са снесли яйца някъде в стаята  възможно ли е ? Е поне ви се оплаках,все пак някой може да има съвети. Желая ви прекрасен ден !
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
nautinuss
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #144 -: 25 Юли 2011, 09:44:34 » |
|
И да са снесли , малките ще са малко на брой и ще ги избиете лесно . Проблема са родителите , а те влизат отвън . Живеят под камъни .
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Etamin
6 кожи
Неактивен
Boinae !
|
 |
« Отговор #145 -: 25 Юли 2011, 09:58:40 » |
|
Ако не ги закачаш и те няма да го направят.Никога няма да те нападне освен ако не е провокирано няма от какво да се притесняваш дори и да те ухапе не е по зле от пчелното ужилване.Свиркаи си и да не ти пука.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿
|
 |
« Отговор #146 -: 25 Юли 2011, 10:53:43 » |
|
Женската сама си мъти яйцата до развитието на малките и си ги гушка още малко, докато накрая се разбягат. Може да влизат отвънка, може и под паркета да се е свряла, ако има малки джобове. Ама щом двора е каменен, да живеят под камъните и не се притеснявай за кучетата, нищо няма да им стане. Сравнението с пчелното ужилване е неуместно! Чувал съм, че е доста по-болезнено, но сериозни щети няма да има  Нощни животинки са, търсят храна и влага.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
nautinuss
6 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #147 -: 25 Юли 2011, 11:27:39 » |
|
Да ухапването е достааа по-сериозно от пчела.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Etamin
6 кожи
Неактивен
Boinae !
|
 |
« Отговор #148 -: 25 Юли 2011, 12:04:22 » |
|
Ами аз съм чел баит репорти в които го сравняват с такова.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #149 -: 25 Юли 2011, 12:43:42 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
maha
Ларва
Неактивен
|
 |
« Отговор #150 -: 25 Юли 2011, 13:18:54 » |
|
Олееей то като от филм на ужасите  дано няма потомство, че ми е спукана работата. Благодаря ви, за информацията  ако някой се сети за още нещо моля да пише. Довечера съм на страж 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Xaruno
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #151 -: 25 Юли 2011, 18:08:51 » |
|
Ем, ако имате деца, по-скоро тях пазете. А и човек трябва да се учи да съжителства с такива гадинки, все пак те са тук преди нас 
|
|
|
|
|
Активен
|
CHI MO NAMIDA MO NAI
|
|
|
George
Модератор
8 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #152 -: 25 Юли 2011, 20:02:42 » |
|
Ако са сколопендри, а не други стоножки (примерно скрипи), не би трябвало да са женски, което е успокоително до някъде (няма да си имате бебета). Тези дами водят уседнал начин на живот. Открият ли веднъж добро място, могат да прекарат целия си живот там. Скитат нощем обикновено мъжките, търсейки половинките си, което пък може да означава, че някъде на потайно влажно място у вас може да си живее женска и с миризмата си да привлича ергените през брачния период  . Няма как да ги спрете да влизат, щом живеят около жилището ви. Доста са устойчиви и на разни отрови. Като се стабилизира метереологичната обстановка ще ви оставят на мира. Сега може би бягат от външната влага и дъждовете. Без вода не могат, но не обичат да живеят на мокро. Вкъщи е подобна историята с евроскорпионите - по време на продължителни и чести превалявания, често влизат у нас (живея в стара къща в центъра на Пловдив). Най-опасно място, където могат да ви ухапят, са обувките. Итръсквайте ги профилактично преди обуване. Правете същото и с дрехите и завивките преди ползване. Иначе, докато спите, ако ви полазят няма страшно. Ще ви ухапят само, ако ги затиснете по невнимание.
|
|
|
|
|
Активен
|
Жоро, отглеждам : 
|
|
|
alleyesonme
5 кожи
Неактивен
Публикации: 104
|
 |
« Отговор #153 -: 22 Март 2012, 23:01:22 » |
|
Ще и пречи ли нощно осветление ? Става въпрос за това 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #154 -: 22 Март 2012, 23:22:02 » |
|
Не мисля, ама защо ти е да я светиш и вечерта? Тя така или иначе си спи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
alleyesonme
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #155 -: 22 Март 2012, 23:22:51 » |
|
Вечер е хладничко, а с килимчета не ми се занимава. Това поне няма да ми свети на главата кой знае колко.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gshoo
Модератор
10 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #156 -: 23 Март 2012, 00:17:01 » |
|
Цингулатката си е нашенски вид, не го забравяй няма проблеми със студа:) Едва ли у вас температурата пада под 18-20 градуса. Не, че ще има нещо кофти да си я топлиш, просто не намирам смисъла. Иначе си е товй избор дали да грее още една крушка.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
alleyesonme
5 кожи
Неактивен
|
 |
« Отговор #157 -: 23 Март 2012, 07:27:44 » |
|
Аха, значи няма да взимам лампа 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
sanji
3 кожи
Неактивен
Публикации: 60
Mendukse...
|
 |
« Отговор #158 -: 23 Март 2012, 11:29:41 » |
|
В Западна Стара планина може ли да изровя някоя сколопендра изпод камък?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
George
Модератор