Гост
08 Февруари 2012, 00:17:44
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

90 лв 50 лв
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Scolopendra cingulata  (Прочетена 16552 пъти)
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 308

африканска гад

« Отговор #60 -: 04 Май 2009, 08:20:55 »

Точно така, връщайте ги Smiley
Имах радостта да пребивасвам за няколко дни на зелено край Клокотница, естествено носех две кутийки  за всеки случай, основно за сколопендри и да, намерихме много, но само една беше с окраска, която ми се стори интересна и я взех.
Малка е, около 4см, но има много интересна шарка, която сае надявам да остане такава, каквато е.
Главата й е наполовина черна, наполовина червена, антенките й имат по една синя ивица, има сиво и на телсона.
При първа възможност ще ви пусна снимки Smiley

Снимахме и два прекрасни бръмбара - сечко и един огромен лилаво-син бръмбар. За късмет, с нас имаше ентомолог,м той го определи, но аз не запомних името му. Ще ви дам снимки и на тях, струват си Smiley
Активен

Omnia meo nocet
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2034

Gecko Addict

« Отговор #61 -: 04 Май 2009, 16:55:01 »

По описание цингулатата най-вероятно е още с бебешката си окраска. А бръмбара да не е Carabus intricatus?
Активен

Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #62 -: 04 Май 2009, 17:56:25 »

Да, това е бръмбарчето.
А каква е бебешката окраска?

Една сколопендра я гледах от по-малка, сега е към 5-6см и нямаше сериозна промяна в окраската, като изключим, че поизбледняха цветовете, като че ли.
Активен

Omnia meo nocet
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #63 -: 09 Май 2009, 17:11:53 »

Гадинката смени, за сега няма промяна в окраската, за мое щастие Smiley
Активен

Omnia meo nocet
viliqn1997
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 107

Аз съм Вилиян Емилов Георгиев.

« Отговор #64 -: 09 Май 2009, 20:56:51 »

Айде дай снимка да я видиме де  Grin .
Активен

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
viliqn1997
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 107

Аз съм Вилиян Емилов Георгиев.

« Отговор #65 -: 10 Май 2009, 19:57:23 »

Това, че те е Ухапало отровно животно не те прави алергичен. И след разместването гледай да връщаш камъните както са били, ако обичаш.

Ако се зачетеш хубаво, ще видиш че каза, че е алергичен попринцип, а не след като е Ухапан

И м/у другото, защо трябва да връща камъните  Wonder ?
Активен

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #66 -: 11 Май 2009, 00:57:59 »

А за камъните - може би някои хора не съзнават, но вдигайки един камък от земята развалят рахата на един цял космос от малки симпатични гадини. Този камък с години е стоял там, убежище е за любимите нам членестоноги, мекотели, гущерчета.... Трябва да сме благодарни, че е бил там толкова време и ни е осигурил шанса да видим чудесата под него. Затова най-малкото, което можем да направим е да го върнем на мястото му, защото ако не го сторим, то ще мине много време, преди отдолу да забушува живот.
Сори, че нямам още снимки и само ви чопля интереса, но нямам апарат в момента.
Активен

Omnia meo nocet
George
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 241

« Отговор #67 -: 22 Май 2009, 23:50:58 »

Аз също, след като ровичкам под камъните за интересности, си ги връщам на мястото, поради причините, които спомена Здравко. Даже там, където някой камък е бил плътно забит в земята, му подлагам един по-малък, за да се получи кухина отдолу.
Активен

Жоро, отглеждам :    Link
c_chanev
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 12

« Отговор #68 -: 15 Юни 2009, 17:32:07 »

Здравейте. преди 2 седмици хванах една огромна сколопендра - към 15-16 см е. Доста е тлъста. Първия ден преживя в един голям буркан - пуснах и парче банан и изяде част от него. Направих и терариум в един аквариум - на дъното сложих дебел слой влажна пръст омешана с пясък и декорирах с дървета, камъни и сухи треви. Пуснах сколопендрата вътре и още на 2-рия час вече се беше заровила под пръстта и така без да се покаже десет дена. Преди няколко дни я отрових, но тя отново се зарови. Въобще не отразява скакалците, които съм и пуснал вътре.
Държа терариума на тихо място, без пряк достъп на слънчеви лъчи - тоест на сянка. Не излиза въобще, само седи заровена. Дали не съм хванал някаква престаряла и мързелива сколопендра? На работа имаме цели рояци сколопендри и мисля да пусна тази и да взема някоя по-малка и стръвна Smiley
Активен
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #69 -: 21 Юни 2009, 22:31:34 »

Някой има ли идея, дали резултатите от един общ терариум на 2 или 3 сколопендри ще е добър?
Така се случва, че ще имам един терариум с размери на дъното 30х40 и бих пробвал.

Поздрави, ще се радвам на съвети!
Активен

Omnia meo nocet
bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 27

« Отговор #70 -: 26 Юни 2009, 20:10:21 »

Не пускай голямата, аз я искам!
Имам интерс и то особен към тези гадинки!Ако пък е с разцветка която не съм виждал...
Ако някой има нещо за мен...
По въпроса за няколко в един терариум, мисля че няма да имаш успех.До колкото съм чел, Сколопендрите съжителстват в групи само докато са малки или пък за малко когато са готови да се размножават.
Активен

За да победи злото е необходимо само едно, добрите хора да не правят нищо...
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #71 -: 26 Юни 2009, 22:01:55 »

Вече е сторено, само дето не мога да пусна снимки.
Постарах се за терариумчето, не прекалено, но все пак - изкефи ме как стана.

Сколопендри не продавам и не давам, поне не и тези, които имам - всяка от тях съм я взел защото украската й ми е направила впечатление. Гледам ги като домашни любимци, привързан съм към тях, все пак.
Инак нямаше да имам място от многоножки, баси. И да, това са ми може би най-любимите български гадове евър.
Когато ходя на зелено, все си нося кутийки, пинсети и прочее, така че ако някой иска многоножка с опредлена украска, да се обади, ще му събера ако намеря такава (да не се чете "Ще ви докарам сколопендри" туй не е мандра :Р). Не ми е проблем да събера нещо конкретно и да го дам на човека.

В момента в терито са голямата черна с червени крачка и малко по-малката зеленикаво-кафява със светло жълто-зелени крачка.

Към момента съм станал свидетел на няколко срещи, по-голямата част от тях в деня, когато ги пуснах и теренът им беше непознат - всички срещи свършваха с уплаха и отдалечаване в две противоположни посоки. Това съм го наблюдавал и преди - правих си контролирани експерименти (:Р) на много по-малка площ.

Аз съм по-скоро оптимистичен към експеримента. Активни са, вероятно пътищата им се пресичат, но проблеми няма, да чукам на дърво.
Естествено ще гледам да имат достатъчно храна. Само ме притеснява, ако едната тръгне да линее, другата как ще реагира ако се намерят.

Терариумът го застлах частично с чакъл на дъното, глинени боклуци и камъни отгоре кокосов субстрат, на места торф - засадих едни сукуленти, които пуснаха коренчета преди време във вода - от рода на калдъръмчетата. Сложих камъни, дребни интересни сухи клони, събирани от морето, парче дърво и още едно сукулентно растение (направо с малката саксийка) и така... Идеята е да има по-влажна и по-суха част.
Смятам да хвана малко мокрици, да ги наблъскам, туковиж оцелели и започнали да чистят боклуците на сколопендрите. Пък ако сколопендрите ги изядат, здраве да е.

Обнадежден съм. Нека да видим, как ще се развият нещата, аз вярвам в успеха, колкото и наивно да е това Smiley
Активен

Omnia meo nocet
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #72 -: 06 Юли 2009, 12:30:18 »

Ето и обещаните снимчици Smiley

http://img6.imageshack.us/i/img2265g.jpg/
http://img30.imageshack.us/i/img2266s.jpg/
http://img30.imageshack.us/i/img2267u.jpg/
Активен

Omnia meo nocet
gshoo
Модератор
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 683

̿ ̿̿ ̿̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з=($,DMS,$)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿̿ ̿

« Отговор #73 -: 06 Юли 2009, 12:56:11 »

Браво, много готина градинка си и заформил, ама торфа и не е ли малко Thumb up
Активен

Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #74 -: 06 Юли 2009, 13:30:01 »

Не, не мисля, има денивелация (умишлено), на по-гоялмата част от дъното е около 6-7см, а на места, където има чакъл на дъното - 3-4.

Аз съм сигурен, че ако има бях сложил 10см, положението нямаше да е много по-различно - ще копаят до толкова, до колкото им дадеш.
В природата съм забелязал, че не се вкопават на дълбоко, а предпочитат да се крият под нещо, в цепнатини и т.н. Затова мисля, че им е добре.
Има го и фактора, че почвата в природата е доста по-спластена и кофти се копае, докато кокосовият субстрат е рехав, неспластен и си минават през него както си искат. Даже на снимките тук таме се виждат "тунелчетата", които са си прокопали.

Чудя се, ако пусна едни кръстоносец да си наплете мрежа в някой от ъглите, колко време няма да се конфронтират  Blush
Активен

Omnia meo nocet
bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 27

« Отговор #75 -: 06 Юли 2009, 18:51:38 »

Аз също съм "пристрастен към тези гадинки!В момента довършвам поредният терариум като този път залагам на изцяло изкуственно направена обстановка.Идеята е уникална, но ще говорим повече като боядисам и довърша всичко.Ще пратя снимки пък вие ще дадете мнение!
Аз пуснах всички сколопендри които имах за размяна защото никой не прояви интерес.Оставих си 2 една малка и една голяма.Проявявам интерес към всички разцветки които нямам.Моята е тъмно кафява, почти черна с жълъи крачета.В Пловдив и Стара Загора само такива съм виждал.Малката е с червена глава но мисля че като порастне още малко ще се промени.Странното е че никога не съм виждал да сменят кожа а гледам в къщи от поне 7 години такива гадинки-парадокс!
Явно не довиждам :-)
Активен

За да победи злото е необходимо само едно, добрите хора да не правят нищо...
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2913

terraristic.net

« Отговор #76 -: 08 Юли 2009, 08:02:16 »

Не си уцелил момента на смяна. Те доста бързо си изяждат кожата и само след няколко часа изобщо не личи, че е сменяла.
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #77 -: 08 Юли 2009, 09:03:12 »

При по-големите многоножки след смяна за известно време са по-бледи и меки, което също показва, че са излиняли. Аз най-често така разбирам за смените на моите. Само два или три пъти съм засичал сколопендра в крачка;)
Активен

Omnia meo nocet
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2913

terraristic.net

« Отговор #78 -: 08 Юли 2009, 09:56:54 »

При по-големите многоножки след смяна за известно време са по-бледи и меки, което също показва, че са излиняли.

Да, така е, но по мои наблюдения хитинът бързо се втвърдява. Когато засякох моята стоножка да си яде кожата беше късно вечерта. На сутринта цветът и беше нормален.
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #79 -: 17 Юли 2009, 16:27:39 »

До тук с мечтата ми за общ терариум - въпреки обилната храна и място, едната сгъна другата и я изяде. Чудя се да пусна ли снимковия материал, ама ми е кофти и май няма - кофти ми е, че си замина гадинката, както и за това, че се надявах да няма ексцесии, а се стигна до там, при това доста изненадващо.
Та това беше, сега е смао едната гадинка в онзи Версай...
Активен

Omnia meo nocet
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC