Гост
25 Май 2012, 15:20:16
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Scolopendra cingulata  (Прочетена 18190 пъти)
hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 753

« Отговор #80 -: 17 Юли 2009, 19:06:29 »

Ники не пробвай ще се избият аз съм пробвал.

Преди 2 години съм го написал,защо въобще пробвате.
Активен

arman
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 254

« Отговор #81 -: 17 Юли 2009, 22:03:12 »

Някои видове могат да живеят на комунални начала:)Таман зяпах едни снимки на комуналка-видът на снимкте е S. mutilans.
Активен

Убичам та жиуотноооо....
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 310

африканска гад

« Отговор #82 -: 18 Юли 2009, 18:53:09 »

Ники не пробвай ще се избият аз съм пробвал.

Преди 2 години съм го написал,защо въобще пробвате.

Защото уловията на експериемента са важни Wink
Активен

Omnia meo nocet
iwwo
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 10

« Отговор #83 -: 26 Юли 2009, 13:16:37 »

Снощи видях 6 такива стоножки и то на едно и също място. Щъкаха по асфалта и едно коте си играеше с тях. Повечето бяха около 6-7 см
Активен
teraristic
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 238

« Отговор #84 -: 29 Септември 2009, 20:27:13 »

Ето малко снимки и на моята 12 сантиметрова красавица.Единственото животно в нас от което ме е страх да го държа  Afraid Photo

http://s399.photobucket.com/albums/pp73/teraristic_drago/Scolopendra%20cingulata/?action=view&current=P9280126.jpg
http://s399.photobucket.com/albums/pp73/teraristic_drago/Scolopendra%20cingulata/?action=view&current=P9280127.jpg
http://s399.photobucket.com/albums/pp73/teraristic_drago/Scolopendra%20cingulata/?action=view&current=P9280128.jpg
http://s399.photobucket.com/albums/pp73/teraristic_drago/Scolopendra%20cingulata/?action=view&current=P9280131.jpg
http://s399.photobucket.com/albums/pp73/teraristic_drago/Scolopendra%20cingulata/?action=view&current=P9280132.jpg
Активен

bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 27

« Отговор #85 -: 22 Ноември 2009, 20:58:23 »

И аз да напиша нещо...
Не гледам много гадинки, но сколопендрата е една от любимите ми!В момента в къщи нямам друго приятелче освен любимата...
Искам да споделя малко опит и да споделя това което направих. Гледам я в терариум изцяло съсдаден от изкуственни "субстанции".От стереопор направих основата и я залях с теракол.После я боядисах в подходящи цветове и "засадих" изкуственна трева.Има съд в който постоянно има вода за да може да си набавя нужната влага.При липса на субстракт който е постоянно влажен терариума не се цапа!Гледам я така от година и нямам проблеми!Чистя много рядко защото нямам време!На снимката за жалост ще видите колко е "мръсно"от непочистената храна(скакалци и насекоми които и ловя)Единственният проблем който е решим е че там където не залях с теракол, моята любима си копае канали в стереопора та пушек се дига...
Това е първият ми такъв тип терариум на който остава малко довършителна работа и интересна картинка за гръб.Имам страхотни идей които ако намеря време ще ви представя-мисля че ще се получат страхотно!

Активен

За да победи злото е необходимо само едно, добрите хора да не правят нищо...
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 837

::: Geckoholic :::

« Отговор #86 -: 22 Ноември 2009, 21:01:18 »

Ха, това с кутийката от бира определено е много оригинално  Grin
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #87 -: 22 Ноември 2009, 22:11:18 »

2 кутийки са.В еднатавинаги има вода до горе а прз другата е единият от входовете към покойте на принцесата Wink
Активен

Protos_Immortal
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 38

« Отговор #88 -: 26 Ноември 2009, 20:26:39 »

Лесно ли се отглеждат тези гадинки или по същия начин като при паяците.
Активен
teraristic
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 238

« Отговор #89 -: 26 Ноември 2009, 20:52:47 »

Много оригинално се е получило  Applause Thumb up
Активен

bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #90 -: 27 Ноември 2009, 18:23:49 »

Само да го довърша, а пък ако има време да направя другите които съм замислил...
Според мен се отглеждат много лесно, стига веднъж да подготвиш правилно всичко.Аз съм ангажиран и рядко се сещам за моята любима.Веднъж в седмицата и хващам скакалци и ги пускам в терариума.Един път в месеца доливам вода в кутийката и това е.Според мен са непретенциозни и много силни "животни" стига да има подсигориш минимални условия за съществуване.
Тук е момента да вметна че си търся Сколопендра с по-различна разцветка от на моята...
Спокоен уикенд на всички фенове на това странно многокарако чудо!
Активен

bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #91 -: 27 Декември 2009, 06:55:37 »

Май няма много любители на тези гадинки...
Като цяло темата за стоножките е слаба щом никой не пише...
Весела коледа на всички! Spider
Активен

George
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 320

« Отговор #92 -: 27 Декември 2009, 18:51:32 »

Весела коледа!
За първи път поглеждам какво си направил на практика. Много оригинално и напълно "автентичен" за съжаление пейзаж. Имаш ли снимки от други неща, за които си ми говорил? Много практичен ми се стори акватерариума за водни змии. Можеш да пишеш в темите за терариуми, имаш наистина полезни и оригинални решения, според разговорите ни.
Активен

Жоро, отглеждам :    Link
neorok
4 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 78

« Отговор #93 -: 02 Юни 2010, 21:33:49 »

Привет на всички и поздравления за чудесния форум Applause
Имам няколко въпросчета относно Гадинката(колко и да не е оригинално така си я кръстих Tongue) - Снимка.
Нужно ли е да третирам по някакъв начин торфа, който Niki е предложил в тази тема - http://terraristic.net/forum/index.php/topic,4472.0.html
Имам намерения да събера разни клонки, някоя кора от дърво или плосък камък(за да служи за укритие).
Трябва ли да ги обезпаразитявам(т.е. варене, печене, пържене и давене в кислородна вода)? Все пак ще са от естественият и хабитат(Ръждавица, Кюстендилско Blush)
Ще засадя(буквално) някакви растения - спрял съм се на едни малки папрати от Бриколаж, Фикус пумила(освен ако не реши да го опасе не би трябвало да е проблем, нали?!) и няколко предложения от тази тема (Pilea и Fittonia).
 Дали ще има проблеми?
Също така има ли начин да определя приблизително възрастта и? Сега е 9,5 см - ще расте ли още? Окраската и такава ли ще си остане?
Извинявам се предварително ако не им е тука мястото на тези въпроси, просто ми се стори по удачен вариант отколко да наспамя 4-5 други теми... Embarrassed
Активен

Brachypelma smithi: 1.1; Brachypelma albiceps: 0.1;
Acanthoscurria geniculata: 0.1; Lasiodora striatipes: 0.2;
Psalmopoeus cambridgei 0.0.1; Scolopendra cingulata 0.1.1
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2946

terraristic.net

« Отговор #94 -: 03 Юни 2010, 07:16:04 »

Торфът не се нуждае от допълнителна обработка, но можеш да го минеш през фурната. При мен в един от чувалите имаше доста мушици. За другите аранжировки едно варене по никакъв начин не би навредило, но можеш да минеш и без него. Доколкото знам тези гадини достигат 12-15 см, значи предполагам, че твоята е още млада. Никой не може да каже със сигурност де. За папратта най-добре смени почвата и я остави да известно време да се изчисти от евентоални химикали. Аз постъпих по същия начин, дори я разделих и сега имам 6 коренчета.
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
neorok
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #95 -: 03 Юни 2010, 09:22:31 »

Благодаря ти за бързия отговор Wink
И аз останах с  вЧепатлението, че тая Гад е адски жилава и издръжлива.
За сега ще я угоявам и съботата като отида пак на село ще я пусна...
Тази е някакъв вид ветеран - има един счупен и един липсващ крак. Най-вероятно ще я заменя с някоя по малка, така мисля че ще имам по-добра представа за възрастта и. М/у другото в един стар атлас по зоология от '87ма снимката която върви с тая Гад е на една ярко-червена(оранжева) с черно м/у сегментите. Незнам само това дали е цингулатка или просто са ползвали снимката на някой друг вид. Знае ли се какви са различните окраски на цингулатката и ако да може ли малко снимков материал? Преди ~4-5 години в Горни Бодят като бях с наш'те си хванах една малко по-голяма от тая и беше маслинено черна с лимонено жълти крака...

edit: Въпросната Гад е вече на свобода, доволно угоена! За неин заместник си улових една малко по тлъста(така да се каже по дебела е в кръста ^^) и един бебок, който е 3.5 см - Някой има ли си идея приблизително колко му е възрастта? От темата на Чанев единствено мога да стигна до извода, че това се развнява на ~ 2-3 месеца...
Активен

eXpress
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 489

Ако живота ти поднесе лимони.. Пийни една текила.X

« Отговор #96 -: 09 Юни 2010, 21:29:09 »

Лесно ли се отглеждат тези гадинки или по същия начин като при паяците.
Че какво му е трудното на отглеждането на тарантули..?
Активен

New skype - evcho92
neorok
4 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #97 -: 25 Септември 2010, 12:50:36 »

Привет, отново!

След едномесечна борба с акарите успях да я изчистя Гадинката. Сега вече е в терариума, който напълних с кокосов субстрат. Въпроса ми е да го пулверизирам ли за напред или няма да е проблем да го  остава сух ако има съд с вода, от който да пие.
Не искам отново да се разправям с тези малки гадове и ако има начин да го предотвратя по-добре от последният път ще съм благодарен ако някой знае как.
Незнам до колко се доближават нашенските сингулантки до тропичните им братовчедки и дали не им трябва повече влага затова направо ви питам тук.
Също така, относно храненето и чистенето на остатъците след това. Забелязах, че дори и да си прибере щуреца(с такива я храня) в бърлогата, по късно изкарва останалите крачка, крилца и разни други пред входа на дупката, но е имало и случай когато тези отпадъци остават  вътре, налазват ги акарите и след това се мятат на сколопендрата. Въпроса ми е да и развалям ли рахата като разбия мрежата и от тунели само за да стигна до 1 мъртъв щурец... при това всеки път, когато мърлата го остави така да мухлясва по тунелите :/

ПП: Умрях си от смях като приготвях кокосовият субстрат - не очаквах да се разшири чак толкова xD 4-5 пъти .... Slap
Активен

George
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 320

« Отговор #98 -: 01 Октомври 2010, 07:51:37 »

Нашенските цингулати живеят при сухи условия, за разлика от тропическите горски видове. На моята и пръскам вода на 1 камък и малко на стъклото, като я видя да се щура из терариума. Пръскане през 3-4 дни е напълно достатъчно, но остават следи по стъклото. Ако и сложиш съд с вода решаваш проблема. Остатъците от храна е добре да се почистват, но тези в тунелите по-добре не пипай, че ще я принуждаваш всеки път да си поправя жилището.
Активен

Жоро, отглеждам :    Link
bullet5
2 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #99 -: 11 Октомври 2010, 20:25:31 »

Моята сколопендра вече е над 20 сантиметра!!!
Дбела и охранена.
Терариумът ми е изцяло сух-направен е от теракол и има само едно малко съдче в което постоянно поддържам вода.
Относно храната чистя веднъж на няколко месеца-нямам много време за нея.
Понеже аквариумът ми е изцяло сух нямам проблеми с акари-не съм и имал.
През лятото е храня с щурци и гадинки които хващам от полето а зимата с хлебарките които си отглеждам...
Това е уникално творение на природата за мен!
Активен

Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC