Гост
25 Май 2012, 06:03:13
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Scolopendra cingulata  (Прочетена 18187 пъти)
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #20 -: 31 Октомври 2007, 11:05:22 »

chicholyubo,малко удоволствие и за женската Tongue
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2945

terraristic.net

« Отговор #21 -: 22 Ноември 2007, 22:53:42 »

Ето я моята цингулата:

Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #22 -: 25 Ноември 2007, 00:38:10 »

Днес видях нещо, което рядко може да се види, току що сменена кожа на моята стоножка. Тъкмо започна да я яде. До утре няма да има и следа Wink

Активен

reptilian
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 785

Господ е милостив ,ние не сме

« Отговор #23 -: 02 Декември 2007, 22:32:04 »

Йеееее,в четвъртък цингулатка.Когато я взема ще дам  Photo.И може да има черпене и за никулден и за многообувката  Drink Beer Drink beer Drink Beer
Активен

Отглеждам : Link Schmerz ist nur ein Vorwand der schwachen
reptilian
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 785

Господ е милостив ,ние не сме

« Отговор #24 -: 11 Декември 2007, 14:34:38 »

Photo
Активен

Отглеждам : Link Schmerz ist nur ein Vorwand der schwachen
bayernmun50
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 19

« Отговор #25 -: 03 Април 2008, 19:48:34 »

Здравейте.Имам няколко въпроса за Scolopendra cingulata.Знам,че е страшен звяр,ама май
съм чел някъде,че са всеядни,т.е. трябва ли да й давам от време на време и да речем някакви плодове или нещо подобно?Трябва ли да й правя скривалище или това,че се зарявя в субстрата й е достатъчно?Малко е смешно,но все пак може ли да се катери по     стъкло?Да го имам напредвид EmbarrassedТова лято трябва да се сдобия със стоножката.По нашия
край често намирам премазани стоножки по пътя и край мазетата SadАко не успея,ще опра до постове в темата"Търся" Roll Eyes
Активен
George
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 320

« Отговор #26 -: 03 Април 2008, 23:59:31 »

Не може да се катери по стъкло, но се изправя по него в почти цял ръст и понякога с лек отскок успява да се закачи за ръба. Трябва височината на стената да е поне 2 пъти по голяма от дължината на сколопендрата. За храненето с плодове не зная, но ако е жадна, би се възползвала от влагата в тях.Укритие не е задължително, но ако го има е по-малко вероятно да се опитва да избяга, тъй като те живеят доста уседнало в него. Освен това, когато имах укритие, сколопендрата ми снесе и си отгледа малките, а преди седмица едната снесе без да има укритие и на другия ден си изяде яйцата.
Активен

Жоро, отглеждам :    Link
bayernmun50
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #27 -: 04 Април 2008, 20:49:13 »

Кофти.Жалко за яйцата,ама какво да се прави SorryБлагодаря за информацията Metal
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

terraristic.net

« Отговор #28 -: 04 Април 2008, 21:43:04 »

Ако по ъглите на съда има силикон може да се захване за него и да се покатери. Внимавай, най - добре е да е добре-затворена.
Активен

bayernmun50
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #29 -: 06 Април 2008, 17:02:31 »

Тя несъмнено ще бъде добре затворена,а ще я гледам в стъклена вана с обем около 5 литра,силикон няма.А да знаете дали има и други български сколопендри освен cingulata Wonder
Активен
ZeRBeRuS
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1102

Тъпо е да си тъп, ама си е за цял живот!!!

« Отговор #30 -: 06 Април 2008, 17:03:41 »

Тя несъмнено ще бъде добре затворена,а ще я гледам в стъклена вана с обем около 5 литра,силикон няма.А да знаете дали има и други български сколопендри освен cingulata Wonder
Доколкото знам няма, а не съм и попадал на ино за друго освен цингулатата срещано в нашата родина.
Активен
George
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #31 -: 06 Април 2008, 18:42:36 »

В Европа се срещат поне 5 вида от сем. Сколопендра : http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=84111

В България вероятно може да срещне освен   Scolopendra cingulata - Scolopendra clavipes (описана в Гърция) и   Scolopendra dalmatica (описана за Балканския полуостров). Няма инфо, само предположения, макар че май съм виждал и различни от цингулата.
Активен

bayernmun50
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #32 -: 06 Април 2008, 19:11:26 »

Тоя линк май ми беше доста полезен.Питах главно,защото си намерих стоножка,ама не ми прилича на cingulata,пък нямам фотоапарат да я снимам.Дребна е(1,5-2см)и е досущ като
scolopendra cretica.Все едно я гледам на увеличен кадър... Huh?Но пък не съм виждал бебета цингулати-може би като малки са с по-различна окраска,а и факта,че този вид cretica не
е описан в България накланя везните към cingulata.
Активен
George
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #33 -: 07 Април 2008, 00:09:00 »

Вероятно си намерил Lithobius forficatus , която е от сем. Скрипи - Lithobidae, което не е сколопендра. Сколопендрите имат 21-23 членчета на тялото, снабдени с по 1 двойка крака, а скрипите - само 15. Те не са по-малко интересни от сколопендрите, но изискват повече влага.

Ето още малко снимки на скрипи - http://images.google.com/images?q=Lithobius+forficatus&rls=com.microsoft:bg-bg:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGLJ&um=1&sa=N&tab=wi
Активен

hunter
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 753

« Отговор #34 -: 07 Април 2008, 10:49:15 »

Някой виждал ли е неговата цингулата да сменя???Щото аз не.
Активен

ZeRBeRuS
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1102

Тъпо е да си тъп, ама си е за цял живот!!!

« Отговор #35 -: 07 Април 2008, 10:52:53 »

Да , аз съм виждал моята.А като гледам не съм единствен.

Днес видях нещо, което рядко може да се види, току що сменена кожа на моята стоножка. Тъкмо започна да я яде. До утре няма да има и следа Wink

Wink
Активен
bayernmun50
1 кожа

Неактивен Неактивен

« Отговор #36 -: 07 Април 2008, 17:31:00 »

Цитат
Вероятно си намерил Lithobius forficatus , която е от сем. Скрипи - Lithobidae, което не е сколопендра. Сколопендрите имат 21-23 членчета на тялото, снабдени с по 1 двойка крака, а скрипите - само 15. Те не са по-малко интересни от сколопендрите, но изискват повече влага.

OopsСега като я разгледах по-внимателно забелязах,че в действителност членчетата на тялото са по-малко от 20.Не занам точно колко,трудно ми беше да ги преброя,щото е доста бърза,но най-вероятно ще са 15.Иначе е доста интересна...за скрипя.Мерси за помощта,ама не мисля да се отказвам,търсенето продължава Wink                                                                               
Активен
George
Модератор
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #37 -: 08 Април 2008, 00:05:58 »

И аз моята веднъж случайно я видях. Изяде си старата кожа за около 3 часа и не остана никаква следа. Цвета на тялото и след смяната също не подсказваше какво се е случило.
Активен

Protos_Immortal
2 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 38

« Отговор #38 -: 18 Юли 2008, 17:17:34 »

Имам един вапрос тия гадинки ми се струват много яки и по думите ви казвате че ги има и по България.Много често сам виждал като ровя за щурци под някои камак или кашон или каквото и да е там малки стоножки кам 5 см.Възможно ли е да са този вид и колко големи стават?Благодаря много.
Активен
QuacK
7 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 296

« Отговор #39 -: 18 Юли 2008, 17:22:51 »

Зависи къде си ровил. Силно вероятно е да си попаднал на представител(и) на род Lithobius
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC