Гост
25 Май 2012, 06:13:03
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Phelsuma madagascariensis grandis - Голям мадагаскарски дневен гекон  (Прочетена 2907 пъти)
razera
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 47

« -: 09 Май 2008, 20:21:12 »

Phelsuma madagascariensis grandis
Голям мадагаскарски дневен гекон

В природата този вид гекон се среща в горите на о.Мадагаскар,дневно активен гекон е,за укритие използва скални вдлъбнатини,корени на различни растения,маскира се по-листата и стволовете на дърветата и храстите.

Полов диморфизъм

Мъжките гекони са малко по-едри в сравнение с женските,при самците опашката в основата си е по-дебела и добре са изразени
аналните пори.

Размери

От 24-28 сантиметра

Условия в терариума

За този вид гекони е необходим вертикален тип терариум.Минималните размери на терариума за 1-2 гекона са 50*30*70 сантиметра.Температурата се потдържа с помоща на реотан или лампа.В терариума трябва да се подсигури топъл и студен ъгъл,като температурата в горещата точка през деня трябва да е 30-32 градуса,а през ноща 25-26 градуса.В студуния ъгъл на терариума температурата през деня трябва да бъде 25-28 градуса,а през ноща 20-22 градуса.Желателно е терариума да бъде декориран с парчета кора,нестандартни корени,клонки и камъни които да служат на геконите както за укрития,така и да могат
да се препичат под UV лампата през деня.Терариума може също да бъде декориран с изкуствени или естествени неотровни растения от рода на бромелиевите,орхидей,малки фикуси,филодендрон,различни видове бегонии,тридесканция и други.За  постил-
ка в терариума може да се използва едър пясък,кокосов субстрат или сфагнум.Задължително е да има поилка и поне веднъж
на ден да се опръсква в терариума с хладка вода за потдържане на влажноста-70%.Възрастните гекони могат да бъдат държани в  терариума в съчитание 1мъжки с 1-3 женски или поотделно.

Храна

В природата този вид гекони се храни с различни насекоми,малки гущерчета,меки плодове и цветове на растения.Не е изключен и канибализмът на възрастен спрямо млад гекон.В терариумни условия геконите се хранят с щурци,хлебарки,брашнени червей,
скакълци и други насекоми,а на възрастните гекони рядко може да им се дават и новородени мишлета.Желателно е на геконите да се приготвя пюре от различни плодове разбъркани с мед.Задължително е даването на витамини и минерали за влечуги.

Зимен покой

Зимният покой е необходим при подготовката на възрастни гекони към размножаването.Постепенно започва процес на намаляне
на температурата и понижаване на влажноста,този процес се извършва през летните месеци,като за животните от южното
полукълбо те се явяват зимни.В течение на 2-3 седмици постепенно се съкращава деня,продължителноста на дневното осветле-
ние и отопление от 12 часа преминава на 8 часа,геконите спират да се хранят,изключва се и нощното отопление.След това
при 6 часов ден се изключва и дневното отопление.В периода на зазимяване отоплението и осветлението трябва да бъде  на 6
часов работен ден,температурата в този период трябва да бъде от 18-21 градуса.Веднъж на 3 дни стените на терариума се 
напръскват с хладка вода.Продължителноста на зимния покой трае около един месец при нормално състояние на животните,през
това време животните трябва да бъдат разделени в различни съдове.Изваждането от зимния покой става в същия ритъм,
постепенно се повишава осветлението и отоплението през деня.При 8 часов ден се включва и нощното отопление и се захранват
животните.

Размножаване

След изваждането на геконите от зимния покой,те се облъчват с UV лампа,обилно се хранят,като към храната се добавя препарат
съдържащ витамин "Е" в продължение на 2-3 седмици.След което се събират в терариума мъжкият и женските гекони.Копулацията
продължава около 5 минути,30-40дни след това женската снася яйца в укритието,по листата на растенията в терариума или
направо на грунда в терариума.Яйцата се поставят в инкубатор при температура27-29 градуса.В интервал от 50-65 дни след това от яйцата се излюпват малките гекончета,които започват да се хранят едва след усвояването на жълтъчния запас.Геконите съзряват полово на около 2 годишна възраст.

Допълнителна информация

За отглеждането на този вид дневни гекони е необходима UVB 4-5% лампа.Продължителноста им на живот е от 7-9 години.

Заслугата е изцяло на " james ", той намери  и преведе статията от http://en.wikipedia.org/wiki/Madagascar_giant_day_gecko, когато търсих инфо за този гекон!Смятам, че ще е полезна за тези които се интересуват от гекони!
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2945

terraristic.net

« Отговор #1 -: 09 Май 2008, 20:28:06 »

Поздравления  Thumb up

Моля, посочете източникът на статията Wink
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 990

« Отговор #2 -: 10 Май 2008, 08:06:38 »

Браво за статията Applause Супер е и има много полезна информация.Още веднъж браво Applause Applause
Активен
sauron909
5 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 107

« Отговор #3 -: 24 Март 2011, 01:05:45 »

Искам да попитам този вид много ли е капризен и трудно ли се гледа. Също така може ли да се привикне така лесно като леопардовия гекон да го държиш и да не го е страх от теб. Питам защото много ми харесват но ми изглеждат трудни за гледане и ми се струва, че не се поддават на "опитомяване". Също така някой може ли да каже през различните периоди от разстежа на този вид гекон в какво съотношение трябва да са плодовете спрямо насекомите.
Активен
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 325

« Отговор #4 -: 16 Октомври 2011, 14:46:06 »

Дойде и времето да се похваля с чифт от геконите, които винаги съм искал. Големи сладури са, но са адски срамежливи. Надявам се да свикнат с времето.

Активен
LUN
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 158

« Отговор #5 -: 16 Октомври 2011, 17:44:34 »

Честито, да са ти живи и здрави и дълго да те радват ! На мен тези гекони също са ми сред фаворитите Smiley
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 837

::: Geckoholic :::

« Отговор #6 -: 19 Октомври 2011, 21:27:39 »

Честито, Богдане! Много са готини - да са ти живи и здрави!  Drink beer

ПС: Ще свикнат, къде ще ходят...  Smiley
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: 20 Октомври 2011, 00:08:29 »

Drink beer Благодаря ви.
Стояне, вече почнаха да свикват... почнаха и да си комуникират със звуци. След време ще се опитам да ги науча да папат от ръка.
Страхотни са!!! Препоръчвам ги на всеки геко-любител!
Надявам се догодина, живот и здраве, да изкарам и такива дребосъчковци. Smiley
Активен
Mendo
3 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 61

« Отговор #8 -: 20 Октомври 2011, 00:15:59 »

Страхотни са! и терариумът е супер готин, а UV лампа ползваш ли?
Активен
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: 20 Октомври 2011, 00:20:02 »

Благодаря, изработката на терариума ми отне доста време и старание (въпреки това има  дреболии, които ме дразнят в крайния резултат, но няма как... важното е, че са дреболии).
Да, има UV - 5% UVB лъчение, над мрежата съм сложил пурата.
Активен
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: 29 Октомври 2011, 21:52:17 »

Големи са сладури! Подскачат от стените на терариума на бамбука и обратно на високи скорости. А усетят ли щурец полудяват. Лошото е, че обичат да се изхождат по вратите на терариума, които са фронтално.
Почнаха да свикват с човешко присъствие. Прави ми впечатление, че вече не бягат токова много. Преди полудяваха като се приближа. Вече рядко помръдват.
Активен
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2945

terraristic.net

« Отговор #11 -: 30 Октомври 2011, 13:07:00 »

Честито! Страхотни са. На мен също са ми фаворити, но за жалост напоследък нямам нужното време да се занимавам с толкова много животни.
Активен

РАЗПРОДАЖБА на тарантули: Link
Търся МЪЖКИ паяци за размножаване: Link
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: 30 Ноември 2011, 21:42:58 »

Днес намерих чифт неоплодени яйчица. Явно съм им създал условия за размножаавне по никое време. Това обяснява поведението на женската. Напоследък не се хранеше много (за разлика от днес) и все се покриваше. Беше и все още е по-тъмна от момчето. Надявам се и това да е било в следствие на бремеността.
Активен
onion
VIP потребител
9 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 452

фиууу

« Отговор #13 -: 01 Декември 2011, 08:22:54 »

Дано , айде пожелавам ти да извадиш поколение та и ние да се сдобием с тези готини дзверове Wink
Активен

www.zoo-info.org
сайтът за тераристика и екзотични животни
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: 12 Февруари 2012, 17:08:11 »

Колеги, някой може ли да удари едно рамо с определянето на пола? Купих ги за чифт, обаче момчето не ми дава много мъжки вид...
Номер едно:

Номер две:

Приличат ми на дами и двете, дано да съм в грешка.
Активен
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #15 -: 12 Февруари 2012, 17:35:22 »

На каква възраст са? Ако са млади, може и порите на мъжкия още да не са се изявили добре /не съм спец по вида, но доколкото знам, тук и придвата пола има пори, просто при мъжките са много по-ясни/.
Ето една снимка на зрял мъжки:

ПП: животното на долната сниммка има як белег на корема - да не са се били?
Активен

Eublepharis macularius: 9.15.0.0 [HTCT, SHTCT/B., Emerine, Sunglow Bell, APTOR, RAPTOR, MSS, Blizzard, GK Snow, Black Hole];
Pachydactylus turneri: 2.4.0.2; Paroedura pictus: 1.2.2.0; Homopholis fasciata: 1.1.0.0; Rhacodactylus auriculatus: 0.2.0.0 [Red Stripe]; Rhacodactylus ciliatus: 1.1.0.0 [Patternless, Tiger]; Teratoscincus roborowskii: 1.1.0.0
jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #16 -: 12 Февруари 2012, 19:28:54 »

Имам ги от октомври. Тогава бяха на около 3-4 месеца.
До днес си мислех, че раничките (до мишницата също има белег) са от стара кожа, но днес видях как мъжкия (за сега си остава момче) скача да хапе женското без причина. При това няколко пъти днес. Храна си имат, със сигурност не са две момчета (намирал съм общо 8 яйца в терариума). В момента момчето е отделено.
Когато пристигнаха при мен момчето беше по-дребно. Женската ми се струваше огромна. Не разбирам защо тя не стана доминантната. Момчето я настигна на размер, изпревари я, стана по-дебел гекон. Напоследък тя беше все тъмна, причината за което е стрес според мен. Не се хранеше, все се криеше. От ден два се раздвижи, стана по-приятен цвят.
Активен
Xaruno
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 311

« Отговор #17 -: 12 Февруари 2012, 19:47:38 »

Какъв литраж ти е терариума?
Активен

CHI MO NAMIDA MO NAI
100yan
11 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #18 -: 12 Февруари 2012, 20:45:53 »

До днес си мислех, че раничките (до мишницата също има белег) са от стара кожа, но днес видях как мъжкия (за сега си остава момче) скача да хапе женското без причина. При това няколко пъти днес. Храна си имат, със сигурност не са две момчета (намирал съм общо 8 яйца в терариума).

Не е изключено и две женски да се бият...
Но може и мъжкарят да има нагон и да тормози женската. Подобна ситуация имах наскоро с мадагаскарски земни гекони /по същия начин мъжкарчето беше по-малко от женската; известно време женската снасяше, после ги позанемарих  Blush и днес гледам - той станал два пъти по-голямо кюфте, а тя доста ослабнала - веднага ги разделих.../.
Активен

jimmy
8 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: 13 Февруари 2012, 09:24:47 »

Какъв литраж ти е терариума?
45х55х60 ми е размера.
Подобна ситуация имах наскоро с мадагаскарски земни гекони /по същия начин мъжкарчето беше по-малко от женската; известно време женската снасяше, после ги позанемарих  Blush и днес гледам - той станал два пъти по-голямо кюфте, а тя доста ослабнала - веднага ги разделих.../.
Моите също са разделени. Ще изчакам дамата да се захнрани добре и ще пробвам пак да ги събера.
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC