Гост
10 Септември 2010, 10:47:15
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини: Екипът на terraristic.net не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане!
Пишете на кирилица.
Слагайте главни букви и препинателни знаци.
Не замествайте български букви с цифри (4, 6).

Благотворителна акция за деца с увреждания
   Начало   Помощ Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Рак отшелник (Coenobita clypeatus)  (Прочетена 4171 пъти)
StR
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 988

« Отговор #20 -: 27 Октомври 2007, 12:51:49 »

Ники,качи снимки да го видиме плс Pray
Активен
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 553

« Отговор #21 -: 13 Април 2008, 16:51:12 »

Абе другарчета ще зимам такова животно и ме интересува в какъв терариум дса го гледам (като размери за да му го поръчам) ?
Активен

Привет аз съм Радосвет Николов . От София .  Телефон: 0888 26 19 98(по всяко време) SKYPE: kurto11  e-mail: kurto1@abv.bg
До момента си гледам:
Link
ZeRBeRuS
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1069

Тъпо е да си тъп, ама си е за цял живот!!!

« Отговор #22 -: 13 Април 2008, 18:08:08 »

Няма значение размера, но 20 на 30 дъно ще е добре, като трябва да знаеш за него, че ти трябва водна площ, но да не е много дълбоко не повече от 4-5 сантиметра за да не се одави рака.
Активен
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #23 -: 13 Април 2008, 18:40:06 »

Удавен рак....  Grin Grin Laugh Laugh Laugh Просто звучи смешно  Offtopic  Laugh
Активен

Привет аз съм Радосвет Николов . От София .  Телефон: 0888 26 19 98(по всяко време) SKYPE: kurto11  e-mail: kurto1@abv.bg
До момента си гледам:
Link
ZeRBeRuS
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #24 -: 13 Април 2008, 19:37:48 »

Вместо да говориш вземи да прочетеш нещо за този рак, вместо да се изхвърляш веднага да копуваш.
Активен
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #25 -: 13 Април 2008, 19:40:05 »

Тоя па от къде реши че не съм чел бе момче. Даже кат си ги взема и статия за тях ще направя. ЦЦЦЦЦ тези прибързани заключения ЦЦЦЦЦ
Активен

До момента си гледам:
Link
ZeRBeRuS
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #26 -: 13 Април 2008, 19:40:48 »

ОК. Какво научи за тях, сподели това което си прочел, да научим и ние по нещо ново ?
Активен
Кърто
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #27 -: 13 Април 2008, 20:01:01 »

Веднага споделям.

тези раци са с невероятно поведение и са изключително контактни. В природата те живеят няа огромни групи от хиляди раци (нещо което противоречи на името Рак отшелник) . Така че като си купувате е препоръчително , не задължително , да си купите повече от един, най-малкото за да не са самотни. Тези раци изискват много специфична влажност. Не по-малко от 70% и в никакъв случай повее от 90%. Най-добре се чувстват когато влажноста е около 75-80%, ако влажноста подне под 70% рака може да започне да се задъшава, което бавно и много мъчително убива рака . За да се следят тези показатели е задължитено да имаме и един хидро метър и един термометор по желание. Раците отшелници са тропични раци и изискват висока температура - около 25-30 градуса по целзии. Ако температурата подне до 20 градуса за рака няма да е толкова проблемно , той просто ще си забави метаболизма.
Тези раци много обичат да се катерят, за това трябва да има бъде осигурено и това . За аранжировка може да се използват кори разни и камъни за да може рака да се катери.
Всички раци от този вид трябва задължително да имат достъп до сладка и солена вода, които и двете трябва да са задължително пресни. Солената вода не е препоръчително да се приготвя от готварска сол понеже тя може да убие рака тъй като се преработва с не си спомням точно с какъв препарат.
тези раци за всеядни . Ядат от всичко предимно ядат плодове като манго, пъпеш  и други такива меки плодове. Може да яде и орехи и лешници като си ги троши сам със щипките. Добре за рака е поне един или два пъти месечно да му се дава малко пилешко месо или изрядно чисто парче от бут(без грам мазнини). Никога не бива една и съща храна да се дава два дни подред винаги трябва да се редува и да има разнообразие в менюто на то зи рак. Тези раци страшно много обичат да са център на внимание. Дорбе е редовно да ги изваждате от терариума и да ги оставите малко да се поразходят по вас, да се покатерят по блузата ви или да ви обходят ръцете. Но извън терариума влажноста не е каквато е в него и не е много добре рака да седи прекалено дълго време извън терариума.

Нещо да имаш да ми кажеш ?
Активен

До момента си гледам:
Link
ZeRBeRuS
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

« Отговор #28 -: 13 Април 2008, 20:30:04 »

Laugh Laugh Laugh Така първо те попитах можеш ли да ми кажеш какво си научил, а не можеш ли да копираш това, което си прочел.След това никаде в "наученото" от теб не видях да е написано,че живеят във водата.Това са раци, които живеят на сушата, като доказателство за това е :
Всички раци от този вид трябва задължително да имат достъп до сладка и солена вода, които и двете трябва да са задължително пресни.

Както се казва във спорът идва истината, би ли ми отговорил на няколко въпроса :
1. Гледах ракът на Ники няколко седмици и по мой наблудения не му е кой знае колко год, когато седи много време във водата, защо ?
2. Защо толкова време живя без проблеми, като е имал достъп само до купата с водата на боите и то много рядко ?
3. Защо Ицо на изложбата беше настанил двата рака във терариум, само с камани?
4. Защо Рости на пазара беше оставил рака да се разхожда, без да му е подсигорил със с вода, както примерно прави за костенурките(едни трионикси които продаваше) ?
5. Защо когато се срещнах с Ники да взема змиите му и рака, той ми каза да му огранича достъпът към вода, защото бил сухоземен вид и може да се удави?
6. Защо когато ми го каза това на мен ми стана интересно за удавянето и когато проверих даденото ми инфо , това се оказа истина, че сухуземният рак отшелни може да се одави?

И били могъл да ми обясниш тези редове написани от Ники в един друг форум, преди време:
Едва ли ги е имало точно на Кранево. Там има други раци отщелници,доста по дребни и водни. Тези мойте са предимно сухоземни  Smiley Страхотни животинки са ,доста са интересни като поведени Grin Много са кротки,позволяват да се пипат без да се съпротивляват и много обичат да се катерят  Smiley Изискванията... не са много капризни.Всеядни са,предпочита разни меки плодове - манго, банани,праскови...също така обичат лешници и орехи.Лешниците сами си ги чупят  Smiley В сайтовете пише че е хубаво да им се дават морски водорасли,примерно спирулина  Roll Eyes Добре е да хапват и животинска храна - риба,малки парченца месо,кучешка храна,миди и изобщо каквото се сетите Smiley Обичат висока влажност ,също така обичат и да ровят. За субстрат препоръчват пясък - коралов,морски или речен. Мойте са на много ситен морски пясък и са супер. Добре е да имат недълбока купичка с сладка вода,а ако има възможност и една с бракична ии морска вода.Понеже мойте не са в много голям терариум и няма много място за две купички през ден ги пускам в една кутия 30Х30см с солена вода да щъкат и да се кефят за по час - час и половина  Smiley Много добре им се отразява  Smiley Температурата трябва да е м\у 25-32градуса. Гатин сайт сега не се сещам,но ще потърся Smiley . Черупките ги сменят при всяка смяна на кожата с по голяма. Няма значение от какво е черупката,стига само да е достатъчно голяма като вътрешен обем . За сега не са сменяли при мен,но за всеки случай съм оставил по 2-3 резервни при рачетата  Smiley Това е общо взетоможе да съм пропуснал нещо Roll Eyes
Ще се радвам да ми отговориш, Къртицо.
Активен
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 308

африканска гад

« Отговор #29 -: 22 Април 2009, 14:13:23 »

Моля ви за помощ, искам да си взема такива рачета, чета по въпроса и тук и гугъл питам, не ми става ясно и това е.

На пазара видях, продават се, покупката най-лесно. Там ми казаха, че не им трябва водна част. Тук чета, че трябвало. На трето място чета, че трябвало и солена и сладка вода да им се осигури.

От тая тема наистина не успях да извлека нещо по въпроса.

Е, трябва ли им вода (нещо повече от паничка)? Ако да, как да се обработи, за да не е чешмяна и хлорирана?
Трябва ли им солена вода?
Активен

Omnia meo nocet
Иво Катрафилов
VIP потребител
14 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 1944

Gecko Addict

« Отговор #30 -: 22 Април 2009, 14:25:54 »

На моите има държа колкото суша толкова и вода, важното е да може лесно да излиза от водата, за да не се удавят. За всеки вид е различно, виж първо какъв ще купиш и след това провери за солеността.
Купи подобрител от зоомагазин който премахва хлора, хлоридите и тежките метали от чешмяната вода.
Активен

ПРОДАВАМ

GSM: 0899331248
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #31 -: 22 Април 2009, 14:45:10 »

Мерси за отговора!
Става дума за Coenobita clypeatus.
Идеята ми е да взема 2 или 3 рака, да им направя хубав... терариум/аквариум и да краси, клони да се катерят рачковците...

Ето една статия - http://www.scserp.com/SCS_Care_Sheet_Hermit_Crab.htm

В тази обаче се споменава, че им трябва солена вода - http://www.repticzone.com/caresheets/1014.html
Тук се споемнава, че може да се отопляват с лампа, а е изрично написано, че не трябва в другата статия.
Получавам някаква двусмислена информация и не ми е гот :Р

Затова питам хора с опит в областта, как са техните гадинки Smiley
Активен

Omnia meo nocet
Иво Катрафилов
VIP потребител
14 кожи

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #32 -: 22 Април 2009, 14:54:05 »

Естествено лампата не е подходящо отопление за каквото и да е. Най добре лепни на гърба едно килимче. Клипеатуса се нуждае само от прясна вода.

Драсни ми на ЛС, колко струват на пазара и какъв размер са, искам посъбера няколко вида.
Активен

ПРОДАВАМ

Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Публикации: 2710

terraristic.net

« Отговор #33 -: 03 Май 2009, 21:16:23 »

Вчера в кръчмата си познах едно малко раче-клошар Crazy Невероятна гадинка е. Замислил съм да го облека с доста нестандартни къщи.
Активен

Махнете този форум от мен!
Zdravko Peev
8 кожи

Неактивен Неактивен

африканска гад

« Отговор #34 -: 04 Май 2009, 10:25:59 »

Зарибен съм...
Според вас, каква площ на терариума ще е подходяща за две рачета 3-4 см?
Знам, че са дост активни...

30х25 твърде малко ли ще е?
Активен

Omnia meo nocet
Иво Катрафилов
VIP потребител
14 кожи

Неактивен Неактивен

Gecko Addict

« Отговор #35 -: 04 Май 2009, 17:56:01 »

Вчера в кръчмата си познах едно малко раче-клошар Crazy Невероятна гадинка е. Замислил съм да го облека с доста нестандартни къщи.
Ники не спами тази тема, а си отвори за твоя си вид  Tongue
Активен

ПРОДАВАМ

Monkata
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 13

« Отговор #36 -: 08 Март 2010, 12:15:07 »

Решил съм да си купя Coenobita clypeatus Crab Обаче не знам колко голям терариум да купя и не знам с какво да поддържам температурата в терариума Huh? Моля някои,който разбира от тези неща да ми отговори,а и ако може да ми драсне едно ЛС в кои зоомагазин се продават.

Отговорете моля Pray

Благодаря предварително.
Активен

I love animals! naTe  Thumb up
paun4et00
6 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 177

« Отговор #37 -: 10 Март 2010, 17:42:22 »

Може ли да се гледа в нещо подобно  Wonder

http://www.phasmes.com/images/coenobita_clypeatus/terra1.jpg
Активен

ne4ovek
1 кожа

Неактивен Неактивен

Публикации: 15

« Отговор #38 -: 14 Май 2010, 19:15:41 »

Торфа подходящ ли е като субстрат, или пясъкът е за предпочитане!

Говоря за clypeatus-а!
Активен
novev
VIP потребител
10 кожи

Неактивен Неактивен

Публикации: 589

Внимание!Това хоби е силно заразно!

« Отговор #39 -: 13 Юли 2010, 11:26:54 »

Здравейте,интересуват ме основни положения при гледането на тези рачета от човек,който ги гледа в момента...Като хранене,температура итн. Статии има в нета,но не са подробни а и нищо не може да замени опита от първа ръка.Благодаря! Drink beer
Активен

Котки:1 Руска синя; Паяци:1 Brachypelma Albogans;
1Brachypelma smithi;1Grammostola Pulchra;2Pterinochilus murinus Usumbara1;1Aphonopelma bicoloratum ;1Brachypelma albiceps;1Theraphosa apophysis ;2Brachypelma auratum;Жаби:Скорпиони: 2 Pandinus imperator;Змии:1 Lampropeltis mexicana greeri ;1 Boa constrictor;2Pantherophis guttatus;1Python regius;1Heterodon nasicus;Многоножки:2Archispirostreptus gigas;
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

© terraristic.net 2007 - 2010 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC